fityma
#Betegségek

Fitymaszűkület és parafimózis

2011.04.04.
2 perces olvasási idő

Szinte minden kisfiú nem visszahúzható előbőrrel születik. Néhány hónapos korban a fityma és a makk szövetei fokozatosan elválnak egymástól, 2 éves korra pedig a fityma hátrahúzhatóvá válik. Ez egy teljesen spontán folyamat, semmiféle beavatkozást nem igényel, kivéve, ha fájdalmat, vizelési zavart okoz.

A fiúk többségének 10 éves korára visszahúzható a fitymája. Fitymaszűkületről akkor beszélünk, mikor a makkról a fityma egyáltalán nem, vagy csak nehezen húzható hátra.

Az állapotot gyakran krónikus fertőzés vagy nem megfelelő higénia okozza. Szexuális tevékenység - közösülés, maszturbálás - során a szűk fityma berepedhet, a kialakuló hegek miatt a fitymaszűkület visszatérő gyulladások forrása lehet. Felnőttkorban gyakran kíséri a cukorbetegséget fitymaszűkület.

A fitymaszűkülettel rendelkező fiúk előbőre vörös, fájdalmas és érzékeny lehet. A makk és a fityma között fehér színű, faggyúszerű, a makk peremén elhelyezkedő mirigyek által termelt váladék keletkezik. Fontos a makk mindennapi tisztán tartása, a fityma rendszeres hátrahúzása.

A fitymaszűkület kezelése

Panasz esetén a fitymaszűkületet műtéti eljárással korrigálják, a fityma teljes vagy részleges eltávolításával. Kismértékű fitymaszűkület esetén gyakran elegendő a fityma szélének bemetszése néhány helyen. Az elhanyagolt, kezeletlen fitymaszűkület következtében nagyobb eséllyel alakulhat ki péniszrák.

Parafimózis

A parafimózis, más néven spanyol gallér az az állapot, amikor az időben meg nem oldott fitymaszűkület ellenére a fityma mégis hátrahúzódik a makkról (az első komolyabb merevedésnél), és annak peremében elakad úgy, hogy már nem húzható vissza, a gyulladt fityma a makk mögötti árokba felhúzódva megreked. A beteg nem tudja visszahúzni az erős fájdalom és az egyre fokozódó ödéma miatt.

A fityma szorítása miatt a makk még jobban megduzzad és egy ördögi kör alakul ki. A fityma ödémája – a makk keringését megakadályozva – annak egyre nagyobb duzzanatát okozza. Ha a beteg még ebben a stádiumban sem fordul orvoshoz, a terület elhalása következhet be.

Kialakulása: Parafimózis leggyakrabban a pénisz tisztítása, vizsgálata, vagy katéterezése során, a fityma hátrahúzásakor következik be. Éppen ezért a betegség megelőzésére a legjobb módszer, ha óvatosan bánunk a fitymával.

A pénisz piercing és péniszgyűrű használata nagyban hozzájárulhat a parafimózis kialakulásához, ám nem ritka, hogy az első komolyabb, erőteljesebb merevedésnél következik be. A szűk fityma jelentősen növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Kezelés

A parafimózis különbözik a fitymaszűkülettől abban is, hogy míg az utóbbi nem igényel sürgős beavatkozást, a parafimózisnál szükséges az azonnali urulógiai beavatkozás.

  • Általában a sós vizes, enyhe nyomást kifejtő borogatás segít csökkenteni a duzzanatot.
  • A duzzanat csökkentésére a jegelés is alkalmas lehet.
  • Amennyiben időben fordul a beteg orvoshoz, a parafimózis egy mozdulattal visszaállítható az eredeti állapotba, hozzáértő orvos segítségével.
  • Ha az ödéma nagyfokú, a fityma bemetszése, kései parafimózisos állapotban pedig teljes körülmetélés szükséges.
  • Helyes, ha a beteg minél előbb orvoshoz fordul, mert korai stádiumban egyszerűbb a megoldás. Ha a betegség túl sokáig marad kezeletlen, akkor a makk elhalása, illetve annak részleges amputálása is szóba jöhet.

(KP)