pénisz
#Betegségek

A pénisz rákmegelőző állapotai

2016.05.31.
1 perces olvasási idő

A péniszrák kifejezés elhangzása már azonnal félelemmel tölti el a legtöbb férfit. A pénisz rosszindulatú daganatai ritkák, de sajnos nagyon agresszívek, ezért érdemes ismerned, hogy mik a korai tünetek, illetve mikor szükséges orvoshoz fordulni.

A rákmegelőző állapotok mellett érdemes magával a kialakult is péniszrákkal, annak diagnosztikájával, tünetivel, kezelésével is foglalkozni.

Előfordulás és életkor

A péniszrák bármely életkorban előfordulhat, de 60 év feletti férfiaknál gyakoribb.

A péniszrák előfordulási gyakorisága és agresszivitása

A péniszrák előfordulása igen ritka, hazánkban évente kevesebb, mint 100 ilyen rosszindulatú daganat fordul elő. Viszont a daganat gyorsan nő és agresszív.

A péniszrák és a kialakulására hajlamosító tényezők

A tanulmányok azt igazolták, hogy a péniszrák kialakulása összefüggésbe hozható a rossz személyi higiéniával és a fitymaszűkülettel.

Beteg fiú

A pénisz rákmegelőző állapotai

Léteznek úgynevezett rákmegelőző állapotok, latinul precancerosisnak nevezzük őket (pre, azaz előtti, cancerosis, azaz rák), ezeket sokszor szakembernek is nehéz elkülöníteni a különböző gyulladásos kórképektől.

A precancerosis típusai lehetnek:

  • Queyrat-féle erythroplasia: a makkon keletkező bársonyos, vörös, fájdalmas hámmegvastagodás, kb. 10%-ban rosszindulatú elfajulásra hajlamos.
  • Bowen-kór: 1-1,5 cm átmérőjű vörös göb formájában jelentkezik.
  • Buschke-Loewenstein-tumor: óriás condylomatosis, agresszív növekedésű, elhanyagolt esetekben rosszindulatúan elfajulhat és áttéteket adhat.
  • Leukoplakia: majdnem mindig a makkon alakul ki, fehéres felrakódás

A péniszrák tünetei

A nehezen gyógyuló, rossz szagú váladékot termelő, nedvedző seb esetében már gondolhatunk laphámrákra, ez leggyakrabban a pénisz makkján, illetve a makk tövénél lévő árokban, azaz a sulcus coronarisuban jelentkezik.

A péniszrák diagnózisa

Amikor az orvos nem tudja eldönteni, hogy gyulladásról vagy rosszindulatú betegségről van-e szó, akkor szövettani mintavétel történik, azaz biopsziát végeznek. A minta patológiai feldolgozása során derül ki a kórkép pontos természete.

A péniszrák kezelése

A már kifejlődött péniszdaganatokat sebészileg kell kezelni, akár a pénisz egyes részei vagy maga a teljes hímvessző is eltávolításra kerülhetnek előrehaladott tumoros folyamat esetén. Kemoterápia illetve sugárkezelés is indokolt lehet.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes)