rák
#Betegségek

Daganatos betegségek és a hajhullás

2015.11.17.
1 perces olvasási idő

Egy rákos megbetegedés diagnózisa óriási teher. Nem tudod mi vár rád pontosan, ám az biztos, hogy az előtted álló időszak egyik pillanatát sem szeretnéd átélni, jobb lenne lapozni egy nagyot és túllendülni minden nehézségen. A kezelések, a fájdalmak mellett pedig meg kell küzdened azzal a teherrel is, hogy a külsőd drasztikusan átalakul. Mire számíthatsz?

Köztudott, hogy a daganatos megbetegedések során alkalmazott kezelések (kemoterápia, sugárkezelés) hatására az emberek többségének kihullik a haja.

„Tényleg el fogom veszteni a hajamat?”

Talán igen, talán nem. Abszolút azon múlik, hogy hogyan fognak kezelni. A legtöbb (de ne m mindegyik!) kemoterápiás gyógyszer hajhullást okoz. A sugárzás pedig általában a test annak a részén okoz haj-, vagy sok esetben „szőrhullást”, ahol a kezelés folyik. A hajad sejtjei, csakúgy, mint a rákos sejtek, gyorsan nőnek és még gyorsabban osztódnak. Ezért hat rájuk is a kemoterápia. Az egyetlen pozitív dolog, hogy amikor a hajad kihullik, tudod, hogy a rákos sejtek is éppen elpusztulnak.

A legtöbb esetben a hajhullás a kezelés kezdete után 2 héttel kezdődik, azonban a legtöbb betegnek a kezelés befejeztét követő 6 hét múlva ismét elkezd visszanőni a haja. Nagyon ritka esetekben előfordulhat, hogy a hajad nem nő vissza pont olyan sűrűn, mint amilyen eredetileg volt, de ezek az esetek ritkán fordulnak elő, és teljesen felesleges már most emiatt a lehetőség miatt aggódnod.

Néhány dolog, amit talán még nem tudsz…

Nem csak a fejeden, más testrészeiden is van haj, azaz szőr. Természetesen ezek is ki fognak hullani. Így számolnod kell azzal, hogy kihullhat a szemöldököd, a szempilláid, a karodon és a lábadon lévő szőr, illetve a szeméremszőrzet is. A leggyorsabban a hajad és a fejeden lévő „szőrök” fognak kihullani, de valószínűleg a többi testrész is gyorsan be fog állni a sorba.

Hogyan készülj fel?

  • Képzeld el magadat kopaszon. Semmi értelme azt tettetned, hogy minderre nem fog majd sor kerülni. Tanuld meg szeretni és elfogadni magadat kopaszon – hiszen ez lesz az új kinézeted egy ideig. Ha te is megbarátkozol vele, akkor a körülötted lévők közül is mindenki meg fog barátkozni a helyzettel.
  • Gondolkozz el azon, hogy mit akarsz majd a fejeden viselni. Parókát, baseball sapkát, kendőt, turbánt, menő sapkákat, kalapokat? Menj el vásárolni a barátaiddal és próbáljatok fel minden kalapot, amit a boltban találtok. Mindenki más – keresd és találd meg a saját egyéni stílusodat!
  • Sokan - megelőzve a hajhullás elszomorító folyamatát - előre levágják a hajukat, még mielőtt az kihullana. Ez nem csak attól kímél meg, hogy idegesítő hajcsomókat találj majd minden reggel a párnádon, hanem lelkileg is egy gát átszakítását jelenti: ekkor te magad irányítod a dolgokat, nem pedig a természet és a mesterséges kemikáliák a szervezetedben.

Tarts ki, légy erős, hiszen a pozitív hozzáállás hatalmas erőt adhat neked ebben a nehéz időszakban! Tekints úgy erre a folyamatra, mint egy múló állapotra, amelyből hamarosan felállhatsz és újra önmagad lehetsz!

(Gy.A. - teenslivingwithcancer.org)