bőr
#Betegségek

Bőrbiopszia fajtái, menete

2014.10.02.
3 perces olvasási idő

A biopszia során az orvos vagy sebész mintát vesz egy szövetből, sebből vagy daganatból, amely segítségével a szakértők ki tudják deríteni, hogy pontosan mivel is állnak szemben.

Mi az a biopszia és kinek van rá szüksége?

Biopsziára abban az esetben kerül sor, ha a következő betegségek valamelyikét akarják diagnosztizálni vagy megfigyelni:

  • bőrkiütés és egyéb bőrbetegségek, például ekcéma vagy pikkelysömör
  • bőrfertőzések, pl. Staphylococcus baktérium okozta betegségek
  • rákos megbetegedések
  • a bőrre hatással lévő egészségügyi problémák, például olyan anyagcsere zavarok, amikor túl sok vagy túl kevés van valamilyen hormonból vagy vegyi anyagból a szervezetben

Biopszia esetén az orvos eltávolít egy apró darabot az érintett területből. Ezt a szövetet egy speciális vegyi anyaggal kezelik, majd laborba küldik, ahol szakértők mikroszkóp alatt vizsgálják, hogy megállapítsák, mi is az pontosan. Az eredmény kiértékelése után az orvosod tudni fogja, hogy milyen egészségügyi problémával állsz szemben, így könnyebb lesz megtalálnia a legmegfelelőbb kezelést/gyógymódot a számodra.

Felkészülés

Semmi különleges előkészületre nincsen szükség egy biopszia előtt. Attól függően, hogy melyik testrészeden fogják elvégezni, lehet, hogy át kell majd öltöznöd egy kórházi hálóruhába.

Bőrbiopszia fajtái

A bőrbiopsziának több fajtája van. Ezek közé tartozik a kaparásos-, a punch- és a bemetszéses, más néven incíziós biopszia.

Kaparásos biopszia

Hasonló valamely testrész borotválásához. A bőr több rétegből épül fel, és ebben az esetben az orvos egy szikével ezek közül a legfelsőt távolítja el, kaparja le, amely nagyon kevés idő alatt képes regenerálódni. Az egész eljárás nagyon rövid folyamat, helyi érzéstelenítéssel történik, és ez jár a legkisebb behatással.

Befejezésül az orvos egy vattapamaccsal vagy egy kisebb gézdarabbal enyhe nyomást gyakorol a sebre, hogy elállítsa az esetleges vérzést. Miután megtisztították és bekötözték a sebet, elmondják, hogyan kell tisztán tartani és vigyázni rá.

Punch biopszia

A punch biopszia is azzal kezdődik, hogy az orvos vagy a nővér helyi érzéstelenítőt alkalmazva elzsibbasztja a szükséges területet, így semmit sem fogsz majd érezni. Az eszköz, amelyet ennél a módszernél használnak, leginkább egy nagyon kicsi pogácsaszaggatóhoz hasonlít, ezzel metszenek egy kisméretű lyukat a bőrödön úgy, hogy az orvos a bőrödbe nyomja, majd elforgatja azt. Ezzel az eszközzel a felhám, az irha és a zsírszövet is kimetszhető, azaz a teljes bőrszövetből mintát lehet venni vele.

Ezután az orvos nyomást gyakorol az érintett felületre egy vattapamaccsal vagy gézdarabbal, hogy elállítsa a vérzést. A mintavétel helyét egy-két öltéssel összevarrják, majd megtisztítják és bekötözik, hogy semmilyen baktérium ne kerüljön bele véletlenül sem. Mivel kisméretű mintát vesznek, minimális méretű, gyorsan gyógyuló heg marad csak a beavatkozás nyomán.

Incíziós biopszia

Ezt a típusú biopsziát - mikor az orvos a mintavétel érdekében bemetszést ejt a bőrön – akkor alkalmazzák, ha nagyobb mintára van szükség, vagy a rendellenesnek vélt szövet más módon nem érhető el. Először egy érzéstelenítő injekcióval teszik zsibbadttá a bőrfelületet, majd a folyamat után a sebet összevarrják és egy kisebb darab pólyával befedik és rögzítik azt.

A kötést igyekezz minél tovább a seben tartani és nem leszedni. Egy plusz sebtapaszt használata például segíthet ebben.

Az orvosod biztos javasolni fog egy későbbi rutinellenőrzést, amely során megvizsgálja majd a sebet, azt, hogy mennyire gyorsan gyógyul, valamint a kötést is le fogja cserélni. Akkor sem kell megijedni, ha a kötés egy pár nap után magától leesik.

Biztonsági tanácsok

Mindegy milyen típusú biopsziáról van szó, az a terület, ahonnan a mintát veszik a bőrből, érzékennyé válik. Pontosan be kell tartani az orvos utasításait és tanácsait arra vonatkozóan, hogyan kell ápolni és tisztán tartani a sebet a megfelelő gyógyulás érdekében.

A biopszia alapvetően egy biztonságos eljárás. Ennek ellenére fennállhat a fertőzés vagy a későbbi vérzés esélye. Az a legfontosabb, hogy ha úgy érzékeled, hogy az érintett terület nem gyógyul megfelelően, kipirosodik vagy viszketni kezd, esetleg szárazzá válik a felülete, akkor értesítsd erről az orvosodat.

Eredmény

Amint kiértékelik a szövetmintát, az orvosod tudatni fogja veled és a szüleiddel a vizsgálat eredményét. Fontos, hogy ne izgulj emiatt túlságosan, hiszen a biopszia által kapott eredménnyel közelebb kerülsz ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő gyógymódot a betegségedre.

A legtöbb ember a biopszia szó hallatán a rákra asszociál. Ez nem helyes, hiszen az orvos nem csak abban az esetben rendelhet el biopsziát, ha arra gyanakszik, hogy esetleg rákos betegség állhat a háttérben. Ha pedig egy tumor, kinövés vagy csomó miatt kell biopszián részt venned, ne ijedj meg, mert ezek gyakran jóindulatúak, ami azt jelenti, hogy nem rákos megbetegedés jelei.

(H.I. - Lektorálta: Dr Lesznyák Judit)