Betegségek, ekcéma

#Betegségek #ekcéma

17 db cikk a témában

Hogyan élj együtt az ekcémával?
#ekcéma
2024.03.02.

Hogyan élj együtt az ekcémával?

Az ekcéma bőrpírral, kis kiemelkedő göbökkel, növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvedzéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, és viszketéssel járhat. Mit tehetsz a tünetek enyhítése érdekében?

7 ekcémát kiváltó tényező az otthonodban
#ekcéma
2024.01.12.

7 ekcémát kiváltó tényező az otthonodban

Ha ismered az ekcémát kiváltó okokat, akkor elkerülheted a kellemetlen tünetek megjelenését. Az otthonodnak olyan helynek kell lennie, ahol pihenni tudsz, ahol nem kell aggódnod az egészségedért. Melyek lehetnek az ekcémára hajlamosító tényezők a lakásban?

Amit az ekcémáról tudni kell
#ekcéma
2023.05.17.

Amit az ekcémáról tudni kell

Ekcéma esetén viszkető foltok jelenhetnek meg a test bármely pontján, de főként a kézfejen, a könyök- és térdhajlatokban, a nyakon, a mellkason és a szemhéjon jellemzőek. Az ekcémás bőr megvastagodhat.

A mérges szömörce okozta kiütések
#mérges szömörce
2019.07.13.

A mérges szömörce okozta kiütések

A mérges szömörcével való érintkezés heveny, allergiás reakciót vált ki a bőrön, főleg a növény olajára (urushiol) érzékenyeknél. Jó tudni, hogy ez az anyag más, hasonlóan toxikus növényekben (például az augusztusban virágzó parlagfűben és a szömörce-fa leveleiben) is előfordul.

#napozás
2015.05.31.

Jó-e a jég az égett bőrre?

Noha a jégpakolás enyhíti a belső fájdalmakat, a gyógyulási idő elhúzódik. Legalábbis ezt támasztják alá azok a kutatások, melyek az elmúlt években a forrázások és napégések gyógymódjait vizsgálták.

Az ekcéma tünetei és kezelése
#ekcéma
2015.01.03.

Az ekcéma tünetei és kezelése

Az ekcémák általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedések. A kiváltó ok tisztázása és kezelés hosszadalmas.

#bőr
2014.10.02.

Bőrbiopszia fajtái, menete

A biopszia során az orvos vagy sebész mintát vesz egy szövetből, sebből vagy daganatból, amely segítségével a szakértők ki tudják deríteni, hogy pontosan mivel is állnak szemben.

#pikkelysömör
2014.07.16.

Pikkelysömör: mire figyeljünk nyáron?

A pikkelysömör a bőrt, hajas fejbőrt, körmöket érintő bőrbetegség. A nyári időszakban, a lengébb ruhadarabok viselése még inkább felhívja a figyelmet a legtöbbször a hajas fejbőrön, térd, könyök és körmök területén jelentkező jellegzetes tünetekre.

#vírusos szemölcs
2014.04.22.

A vírusos szemölcs tünetei és kezelése

A vírusos szemölcs a bőr vírusos eredetű fertőző betegsége. Kórokozói a HPV családba tartozó vírusok. A szemölcsök kezelése elsősorban bőrgyógyászati feladat. A drogériákban kapható szemölcsirtó készítmények csak ideiglenesen csökkentik a szemölcs méretét, nem jelentenek végleges megoldást.

#ekcéma
2013.12.06.

Az ekcéma típusai

A betegség különböző formáinak megismerése azért fontos, mert az eltérő típusú ekcémák másfajta kezelést igényelnek. Az allergiás bőrbetegségek leggyakoribb változatait dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa ismertette.

#bőr
2013.11.29.

10 tipp a téli bőrvédelemhez

A nemrég beköszöntött hideg, az alacsonyabb páratartalom, a lakások fűtése különösen megviselheti a bőrünket. A szárazság mellett gyakran jelentkezik egy másik, kellemetlen tünet is: a viszketés. Dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Medical bőrgyógyásza 10 hasznos tippel szolgál a bőr védelmében.

#hüllő
2013.03.09.

Veszélyes házikedvencek

Körülbelül a háztartások 3%-ában van valamilyen hüllő. A hüllők - beleértve a teknősöket, a gyíkokat és a kígyókat – olyan baktériumokat hordoznak, amelyek emberre is ártalmas betegségeket terjeszthetnek. A legnagyobb veszélyt kétségkívül a szalmonella jelenti.

#atópiás ekcéma
2012.11.05.

Ekcéma és táplálkozás

Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma tünetei jelentkezhetnek már kisgyermekkorban is, a panaszok pedig sok esetben végig kísérik a beteg életét.

#ekcéma
2011.06.10.

Mi az az ekcéma?

Az ekcéma, melynek a leggyakoribb típusa az atópiás dermatitisz, egy örökletes bőrbetegség, melyet idült bőrgyulladásnak is neveznek. Az ekcéma viszkető, kivörösödő, pikkelyesen lehámló bőrrel jár, amely főleg az arc, a fejbőr, a kéz, a könyök és a térdhajlat területeken fordul elő.