ekcéma
#Betegségek

Hogyan élj együtt az ekcémával?

2024.03.02.
3 perces olvasási idő

Az ekcéma bőrpírral, kis kiemelkedő göbökkel, növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvedzéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, és viszketéssel járhat. Mit tehetsz a tünetek enyhítése érdekében?

Tisztálkodás

Ha ekcémás vagy, nagyon fontos, hogy hogyan tisztítod a bőrödet. Akár zuhanyozni szeretsz, akár fürdeni, fontos, hogy ezek rövidek legyenek és meleg vízzel (nem forróval) történjen a tisztálkodás. Szappan helyett használj valamilyen enyhe tisztítót és kerüld a bőröd súrolását. Tisztálkodás után töröld magad finoman szárazra. Mikor még nedves a bőröd, kend be testápolóval és hagyj 3 percet arra, hogy beszívja az összes krémet. Ha zabdarát is használsz fürdés közben, az csökkenteni fogja a viszkető érzést, de kérd ki először az orvosod véleményét a zabtermékek használatát illetően.

Testápolás

Az atópiás bőrgyulladás (ami az ekcéma egyik leggyakoribb fajtája) okozta száraz és viszkető bőr megnyugtatására a legjobb mód a hidratálás. A krémek és balzsamok sokkal hatékonyabbak, mint a testápolók. Bizonyosodj meg róla, hogy olyan hidratáló krémet választasz, ami nem illatosított és nem tartalmaz olyan összetevőket, mint az alkohol, amely nagy mértékben szárítja a bőrt. Használj hidratáló krémet kétszer vagy háromszor naponta, fürdés illetve kézmosás után is.

A viszketés ellenére se vakargasd a bőröd!

Próbáld megállni, hogy megvakard a bőrödet, hiszen ezektől csak rosszabb lesz a viszketés és a gyulladás. A vakarás által felkaparod a bőr felső rétegét, ezáltal nagyobb esélyed lesz arra, hogy elkapj valamilyen fertőzést. Használj inkább valamilyen hűsítő hidratálót vagy gélt, ami megnyugtatja a bőrödet. Hasznos lehet egy vékony kesztyű viselése az éjszakai vakarózás megelőzésére.

Öltözködési tippek

Az ekcémában szenvedőknek a bővebb, szellősebb ruhadarabok viselése ajánlott, amelyek puha, jó légáteresztő és kényelmes anyagokból készültek, például pamutból. Kerüld az olyan anyagokat, amelyek irritálhatják a bőrödet, például a gyapjút vagy a durván szőtt anyagokat. Mindig mosd ki az új ruháidat mielőtt először viselnéd őket, ezzel eltávolítod azokat a kémiai anyagokat, amelyek irritálhatják a bőrödet. Használj olyan enyhe mosóport, ami nem illatosított és nem tartalmaz festékanyagokat. Öblítsd ki a ruhákat kétszer, hogy eltávolítsd az összes szappanmaradékot.

Kerüld az allergén anyagokat!

Az ekcéma nem allergia, viszont más allergia és az allergiát okozó anyagoknak való kitettség súlyosabbá tehetik a tüneteket. Az allergén anyagok, amelyek kiválthatják az ekcémát, lehetnek ételek, például tojás, tejtermékek, búza és savas ételek, például a paradicsom. A por, a penész és a pollen szintén hozzájárulnak az ekcéma kialakulásához. Próbáld kerülni, vagy csökkenteni az allergén anyagokkal való érintkezést. Az orvosod javasolhat allergia-tesztet vagy más terápiákat is, amelyek segítenek kezelni az allergiát és enyhíteni az ekcémát.

Az ekcéma tünetei és kezelése
Az ekcémák általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedések. A kiváltó ok tisztázása és kezelés hosszadalmas. Tovább a cikkhez

Az ekcéma kezelése

A szteroidot tartalmazó krémek és balzsamok az ekcéma mindennapi kezelésének módjai. Próbáld ki a hidrokortizon-készítményeket, de az orvosod ennél erősebb hatóanyagú gyógyszereket is felírhat. Léteznek olyan gyógyszerek, amelyek az immunrendszeren keresztül fejtik ki hatásukat. Ezek olyan készítmények, mint a szteroidot tartalmazó krémek, tehát a bőr gyulladását csökkentik.

Egyéb gyógymódok az ekcéma kezelésére

Az antihisztamint tartalmazó gyógyszerek felírása csökkentheti az ekcéma okozta viszketést. Néhány antihisztamin okozhat álmosságot, ezért jobb, ha inkább este vagy éjszaka veszed be. Az orvosod felírhat antibiotikum tartalmú krémeket vagy gyógyszereket, amelyek segítenek megszüntetni az esetleges bakteriális fertőzéseket.

A stressz és az ekcéma

A stressz ronthatjat az ekcéma tüneteit. A stressz során kialakult ekcéma kezelésének kulcsa a stressz csökkentése, például mozgás, meditáció vagy relaxáló tevékenységek által. Meg kell tanulni felismerni a stresszt okozó helyzeteket (például egy dolgozat vagy sportverseny esetén), és fontos kezelni ezeket. A különböző légzési technikák elsajátítása sokat segíthet.

Figyelj a testhőmérsékletedre!

Ha túl meleg vagy hideg van, az nem tesz jót az ekcémádnak. A magas hőmérséklettől izzadni kezdesz, és ez viszketést és irritációt fog okozni. Télen, a fűtött szobákban alacsony lehet a páratartalom, ami szárítja a bőrt és viszketést okoz. Ne takarózz be vastagon mikor elalszol, ezzel is elkerülheted az izzadást, valamint vegyél egy langyos fürdőt edzés után.

Használj naptejet!

Mindig használj legalább 15-ös faktorszámú naptejet, hogy elkerüld a napégést. A napégés viszketést okoz. Pórbáld ki a kifejezetten arcra kifejlesztett naptejet az egész testeden, mert ezek kevésbé irritálják a bőrödet.

(KamaszPanasz - webMD)