mérges szömörce
#Betegségek

A mérges szömörce okozta kiütések

2019.07.13.
2 perces olvasási idő

A mérges szömörcével való érintkezés heveny, allergiás reakciót vált ki a bőrön, főleg a növény olajára (urushiol) érzékenyeknél. Jó tudni, hogy ez az anyag más, hasonlóan toxikus növényekben (például az augusztusban virágzó parlagfűben és a szömörce-fa leveleiben) is előfordul.

Ha kialakul az érzékenység az első érintkezés során, akkor a második érintkezéskor lép fel az allergiás reakció, ami kontakt dermatitist, ismertebb nevén ekcémát okozhat.

Milyenek a mérges szömörce okozta bőrtünetek?

A növény olajával történő érintkezés a következő tüneteket produkálja:

mérges szömörce

A bőrön pontosan meglátszik, hogy hol ért hozzá a növény, a pirosság és a viszketés csak azokon a pontokon tapasztalható, gyakran vonalszerűen. Az érintkezés után jellemzően csak több órával (8-48) észlelhetők a tünetek, melyek akár több hétig is eltarthatnak, a reakció mértéke többnyire személytől függő, illetve a bőrre került olaj mennyiségének függvénye.

Az allergiás reakció kialakulhat direkt érintkezés vagy másodlagos érintkezés útján is (pl. amikor állat szőréről vagy más tárgyról kerül az olaj a bőrre), valamint ha elégetik a növényt, a füstje is kiválthatja a problémát. Igen erős irritáló hatással van a szemre és a nyálkahártyákra. A kiütés nem fertőző és nem terjed tovább a testen. Ugyan nem fertőző, de ha koszos kézzel elvakarják a kiütést, az okozhat másodlagos bakteriális fertőzést, amivel már könnyen az orvosnál köthet ki a szerencsétlenül járt ember.

Hogyan kezelhető?

A kiütés kezelése nem igényel közvetlenül orvosi segítséget, hacsak nincs másodlagos fertőzés. A tünetek többnyire maguktól is elmúlnak pár héten belül. A kezelés célja a viszketés csökkentése, melyre a vény nélküli viszketés csökkentő krémek alkalmasak, valamint jó hatású a hideg vizes borogatás is. Azonban, ha annyira heves a reakció, hogy hólyagosodás is fellép, vagy érzékeny területet érint (szem, száj, ágyék) akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ilyen esetekben többnyire szájon át történő kortikoszteroidos kezelés vagy alumínium-acetátos borogatás segít a tüneteken, bakteriális fertőzés esetén pedig antibiotikumos kúra a megoldás.

Hogyan előzzük meg a szömörce okozta tüneteket?

Az urushiol olajat tartalmazó növények többnyire Észak-Amerikában honosak, azonban (mivel igénytelenek, gyorsan nőnek és mutatósak, leveleik gyönyörű vörösek lesznek ősszel) sokfelé, így hazánkban is ültetik díszfaként kertekbe, vagy sorfaként parkokba, utcák mentén. A szömörcefélék egyes tagjai itthon is elterjedtek és honosak az erdőkben, de főként dísznövényként ismeretesek leginkább (bálványfa, ecetfa, szumak), egyesek kivonatai gyógyászati célra is használatosak (pl. cserszömörcés szájvíz), másokat cserzésre vagy sárga festék kinyerésére használják. Kirándulások során is belefuthat az ember, ám a megfelelő ruházat megvéd, de utána ajánlatos mindent alaposan kimosni és bő szappanos vízzel lemosakodni.

(KamaszPanasz - N. L.)