smink
#Betegségek

Hogyan lehetsz beteg a sminkedtől?

2012.10.21.
2 perces olvasási idő

Tudd meg, mi minden rejlik a sminkedben, s fogadj meg néhány tanácsot, miképp tartsd tisztán az eszközeid.

Fertőzött kozmetikumok

Szilvinek a kezébe került egyszer egy tubus szempillafesték, melyről azt hitte, valamilyen új márka, s kifestette vele magát. De pechére, valójában egy régi tubus volt, amelyet elfelejtett kidobni. Néhány óra múlva úgy érezte, mintha izzó homokszemcsék égetnék a szemét, s kénytelen volt elrohanni az ügyeletes orvoshoz.

Azóta mindig elmeséli ismerőseinek ezt az esetet annak a kevésbé ismert ténynek az illusztrálására, hogy a kezedről, az arcodról és a környezetedből számos szennyeződés és baktérium kerülhet a sminkedbe, az applikátorodra és a kozmetikai táskádba. A Staphylococust vagy Escherichia colit (E. colit) tartalmazó sminktől meg is betegedhetsz.

Mi is van benne?

Annak kiderítésére, hogy mi mindent is rejtenek magukban a kozmetikumok, egy kutatócsoport két éven át több mint húsz különböző márkájú, a kozmetikai boltokban forgalmazott sminket vizsgált.

A termékek 67 és 100 % közötti arányban voltak baktériummal fertőzöttek. A leggyakrabban előforduló baktérium a Staphylococcus aureus volt, amely bakteriális kötőhártya-gyulladást és ótvart okozhat.

Amikor az egyik neves mesterkozmetikus elvégezte a saját smink-mintáinak, a sminkes táskájának és a lánya által használt ajakfénynek az elemzését, penész-, gomba-, Staphylococcus aureus, Escherichia coli és nehezen elpusztítható pseudomonas baktériumokra bukkant. „Nem igazán vágyom ezekre a sminkemben” – mondja.

Ne ess pánikba!

A kozmetikai termékek némelyike kedvezőbb táptalajt biztosít a baktériumoknak, mint más termékek. „A baktériumok nem tenyésznek a púderporban” – mondja az egyik bőrgyógyász szakorvos. Ugyanakkor kedvelik a nedvességet, ezért ügyelj arra, hogy mindig tartsd tisztán a lemosószereket, a vizes alapú ajakrúzsokat és szempillafestékeket, és szabadulj meg azoktól, melyeknek lejárt a szavatosságuk. Különösen ügyelj arra, hogy alaposan szárítsd meg a nyirkos púderpamacsokat és az átnedvesedett szivacsokat.

Az olaj alapú készítmények, mint például az ajakrúzsok, a szájfények és a krémek könnyen lehetnek az Escherichia coli és szalmonella táptalajai. Ha valamelyik kozmetikumod baktériummal fertőzött is, csak akkor leszel beteg tőle, ha nyílt sebbe, a szemedbe, vagy a szádba kerül.

Ki a régiekkel!

A gyártók kevernek olyan anyagokat a készítményeikbe, amelyek védenek a fertőzések ellen. Mielőtt a készítmények a boltok polcaira kerülnek, laboratóriumi teszteknek vetik alá őket: öt különböző alkalommal különféle baktériumokkal bombázzák őket, s ezt követően is sterilnek kell maradniuk. Ugyanakkor az idő múlásával és a baktériumok folyamatos támadása következtében ez a védettség egyre csökken.

Szóval rendszeresen selejtezd le szépségápolási cikkeid! Érdemes rájuk írnod, melyiket mikor vetted.
Háromhavonta cseréld le a szempillafestéked, egy-két évente pedig a rúzsodat, a púderecsetet és a szemhéjfestéket. Ügyelj a krémek és a lemosók szavatossági idejére is! „Ha a régi sminkes cuccaid közt ráakadsz valamire, szagold meg! – mondja a szakértő. – Ha szaga van, ki vele!”

Tartsd tisztán!

Steril sminket szeretnél? Figyelj oda a megelőzésre! Moss alaposan kezet, mielőtt sminkelni kezdesz. Bár kézenfekvőnek tűnhet, nem árt emlékeztetni rá: leginkább úgy kerülhet baktérium a sminkbe, hogy mosatlan kézzel krémezed be az arcod, viszed fel az alapot vagy a szájfényt.

Lehetőleg ne közösködj mással! Ha egy barátnőddel közösen készülődtök az esti bulira, legfeljebb az arcpíron, a szemhéjfestéken és az alapozón osztozkodjatok. Vidd magaddal a saját szempillafestéked, a saját rúzsod, és használj tiszta vagy új applikátort.

Használj ecsetet! A habosító applikátorok és a púderpamacsok, melyeket a kozmetikai készítményekhez kapsz, csak néhányszori használatra valók, s a baktériumok könnyen megtelepednek rajtuk. Vegyél helyettük mosható ecseteket, és rendszeresen tisztítsd őket.

Legyél óvatos a boltokban! Ha egy boltban tartanak smink-mintákat, eldobható applikátort is kell biztosítaniuk, s a személyzetnek rendszeresen tisztán kellene tartania ezeket a mintákat. Ha nem vagy bizonyos benne, hogy valóban tiszták, a kézfejeden próbáld ki őket.

Hogyan tartsd tisztán a kozmetikai kellékeidet?

Kozmetikai táska: Töröld ki alaposan, forrós szappanos vízbe áztatott ruhával, vagy mosd ki egy erős mosóprogramon, ahogy a profik teszik: a sminkmesterek mosogatógépben mossák a táskájukat.

Az ecsetek: Két szín között mártsd őket gyorsan száradó alkoholos folyadékba. Hetente egyszer áztasd vízbe a sörtéket, majd dörzsöld be mélytisztító szerrel.

A smink: Használj olyan anyagot, amelynek gyors baktériumölő hatása van, és gyorsan szárad anélkül, hogy módosítaná a púdered, vagy az ajakrúzsod textúráját.

(Ő.B.)