pattanás
#Testi problémák

Tévhitek és tények a pattanásról

2009.07.09.
2 perces olvasási idő

Te már mindent tudsz a pattanásról? Talán meglepődhetsz, hogy jó pár dolog, amit a pattanásról hallasz – ezért is íródott ez a cikk – nem teljesen igaz. Most pedig, ha van pár perced maradj itt, hogy megtud mi igaz és mi nem.

A napozás, a zsíros ételek vagy a csokoládé fogyasztása, a smink mellőzése és egyéb feltételezések: mennyiben befolyásolják a pattanások kialakulását? Lássuk az állításokat és a tényeket.

1. A napozás pattanáshoz vezet

Tény: A napozás tényleg okozhat ideiglenes apróbb pattanásokat, sőt a bőrt szárazzá és irritálttá teheti. De valójában a napozás és a pattanás között semmiféle kapcsolat nincs. Viszont a nap okozhat korai öregedést és bőrrákot. Ezért használj mindig minimum 15-ös faktorszámú napozókrémet! Ezek közül pedig lehetőleg azt válaszd, amelyiken szerepel, hogy nem tömíti el a pórusaidat.

2. Csokoládék és zsíros ételek fogyasztása pattanásossághoz vezet

Tény: Túl sok cukros és zsíros ételt enni soha nem jó dolog. Azonban egyetlen tanulmány sem mutatta még ki, hogy a zsíros ételek vagy a csoki pattanást okoznának. Ez teljes mértékben egyén függő. Vannak, akik észrevesznek kiütéseket magukon, amikor egyes ételeket fogyasztanak, ezt azonban nem lehet általánosítani.

Például van, aki csoki evés után vesz észre magán kiütéseket. Míg másnak semmi baja a csoki evés után, rajta a sok kávé hozza ki. Ezt nem lehet kivizsgálni, próbáld meg feljegyezni, mitől lett több kiütésed és ezek után próbáld azt az ételt elkerülni.

3. Ha többször mosod meg az arcod kevesebb pattanásod lesz

Tény: Bár az arcod megmosása segít eltávolítani az olajat és a szennyeződéseket a pórusaidból, de a túlzott arcmosás irritációhoz és bőrszárazsághoz vezet, ami által több pattanásod lesz.

Kerüld az arcod sikálását! A túlzott sikálás irritációt okoz. A legjobb, ha naponta kétszer szappanos vízzel gyengéden, kör-körös mozdulatokkal lemosod, majd ha végeztél finoman szárazra törölöd.

4. A kinyomott pattanások hamarabb eltűnnek

Tény: Ha kinyomsz egy pattanást igaz, hogy pillanatnyilag úgy tűnik, hogy kevésbé látszik, valójában azonban sokkal tovább marad majd meg, és egy kis heget is hagy, hogyha nem tiszta kézzel nyomtad ki.

Sokszor a nyomkodás csak ront a helyzeten. A nyomkodással olajat és egyéb szennyeződéseket juttatsz a sebbe. Ezáltal piros lesz, és több napig vagy hétig is megmarad. Sőt, ha nagyon elfertőződik, akár egy életen át kísérhet a hege.

5. Ne hordj sminket, ha tiszta bőrt akarsz

Tény: Amíg olyan kozmetikumokat vásárolsz, amelyek nem tömítik el a pórusaidat és nem teszik zsírossá a bőröd, addig nem kell izgulnod. (Hogy egy termék milyen hatású, annak szerepelnie kell a termék csomagolásán.)

Valójában azonban jó pár kozmetikum benzol-peroxidot vagy szalicil-savat tartalmaz, amelyek egyértelműen segítenek meggátolni a pattanás kialakulását. Vagy használhatsz benzol-peroxidos krémeket, amelyek szintén kezelik a pattanásokat.

Ha érzékeny a bőröd mindenképpen beszélj a kozmetikusoddal! Ő biztosan tanácsot fog adni és olyan terméket fog ajánlani, amely nem rongálja a bőröd! Még ha a termékre rá is van írva, hogy nem tömíti el a pórusaidat, de a bőrödet mégis irritálja, akkor lépj kapcsolatba kozmetikusoddal/orvosoddal!

6. Ha hagyod a pattanásokat, akkor használhatsz gyógyszert, ami megállítja a pattanásaid!

Tény: A pattanás elleni gyógyszerek tartalmazhatnak bőrt szárító anyagokat, mint például a benzol-peroxid vagy a szalicil sav. Ezért túlzott használatuk erős irritációt, bőrszárazságot és egyéb bőrhibákat válthat ki.

Ha a szabadon kapható gyógyszerek nem működnek, kérd ki orvosod, bőrgyógyászod véleményét! Ha receptre veszel gyógyszert, mindig kövesd az orvos utasításait! Egy-egy gyógyszer csak 8 hét után vált ki látható eredményt!

(KamaszPanasz - Cs.B.)