piercing
#Testi problémák

Mielőtt lyukasztanál, gyantáznál vagy borotválnál

2011.06.17.
4 perces olvasási idő

A forró gyanta felvitelének és hirtelen lehúzásának gondolata; vagy annak, hogy átszúrd a bőrödet a tested kényes pontjain, elrettentő lehet.

Ám ennek ellenére a legtöbb nő manapság gyantáztat, és mindenféle piercingeket tetet be magának. Ha úgy döntesz, te is így teszel, akkor tedd azt biztonságosan, hogy végül az eljárás ne járjon fájdalmas irritációval, vagy csúnya fertőzéssel.

Mielőtt piercinget tetetnél be, gyantáz(tat)nád vagy borotválnád magad, olvass utána, és tanuld meg a legjobb - és legbiztonságosabb - technikákat a saját intim részeid védelme érdekében.

Gyantázás

Új dolognak tűnhet a nem kívánt ágyéki szőrzet eltávolítása, de a nők évszázadok óta szabadítják meg magukat tőle. Az ókori Egyiptomban a nők körében elterjedt egy mézből és olajból készült ragasztó keverék, amelyet az alsóbb részeken alkalmaztak, amit aztán egy szövettel távolítottak el.

A huszadik században megszületett a bikini, és senki sem akarta, hogy kikandikáló szőrszállal lássák. Amint telt az idő, a bikinik - és az alsók - egyre kevesebbet és kevesebbet takartak, és ennek megfelelően elkezdett csökkenni a fanszőrzet mérete is. Aztán a Szex és New York népszerűsítette a brazil fazongyantát, és ez lett a divat.

A gyantázás szó nagy feltűnést keltett a tizenévesek körében. "Úgy gondolom, hogy társadalmi nyomásként jön le. Ezért nagyon népszerű", mondja egy nőgyógyász.

Nincs orvosi oka annak, hogy miért kell, vagy nem kell eltávolítani a fanszőrzetet. Valójában a te döntésed, mennyi szőrt távolítasz el, és mennyit hagysz magadon, ami egyben a szégyenlősségedtől is függ, mert ha Brazil gyantát kérsz, akkor a kozmetikusod bizony mindent lát, amit a nőgyógyászod is.

Ugyanakkor fertőzésveszélynek teszed ki magad, amikor szőrzetet távolítasz el az érzékeny területekről. Ezért szükséges, hogy feltétlenül körültekintően válaszd meg a szalont, ahová mégy. Látogass el a szalonba, mielőtt lebeszélnéd az időpontodat. Szentelj lagalább annyi időt a megismerésre, mint amennyit egy étteremre szentelnél, mielőtt ott étkeznél. A fürdőszoba, mosdó általános tisztasága a legnagyszerűbb jel. Ha a papírtörlők szanaszét vannak dobálva a földön, és a mosdók tele vannak kosz csíkkal, azonnal hagyd ott, és keress egy másik szalont.

"Ha gyantázni szeretnénk, menjünk el egy nagyon népszerű helyre, ahol tisztaság van, friss gyantát használnak, és megfelelően melegítik azt", tanácsolja egy szakértő.

A tisztaság része azt jelenti, hogy nincs dupla mártás. Szerintem határozottan nem szeretnél kapni olyan gyantatálból, amit újra és újraszűrve már tucatnyi más nőn is használtak. A kozmetikus viseljen kesztyűt is a kezelés alatt, amellyel így nem adják tovább az esetleges fertőzéseket.

Alapos borotválkozás

Ha nem akarsz gyantáztatni, de mégis szeretnél megválni a fanszőrzetedtől, a borotválás egy másik lehetőség lehet. Ez ugyan függ a szőrzeted vastagságától, de működhet olyan jól ,mint a gyantázás.

A borotválás általában eléggé biztonságos, de még mindig érhetsz el vele fájdalmas bevágásokat, penge által okozott égési sérüléseket, duzzanatokat, illetve hólyagokat, ha nem vigyázol. Utána lehetnek gyulladt vagy fertőzött ágyéki szőrtüszőid, hogy csökkentsd az irritáltság esélyét, alkalmazz néhány borotválkozási etikettet.

Borotválj a szőr növekedésével megegyező irányba, és használj eldobható borotvát, ahelyett, hogy mindig ugyan azt a pengét használnád újra és újra. Hiszen baktériumok telepednek meg a pengén, és ezek a fürdőszobád meleg környezetében elkezdenek majd megsokszorozódni. Ha közös fürdőszobát használsz, akkor ne hagyd a borotvát a környéken, mert aki legközelebb bejön, esetleg leborotválhatja vele a lábát.

Borotválkozás után, tartsd tisztán és szárazon a frissen szőrtelenített területeket. Ne kend be magad semmiféle testápolóval vagy géllel. Általában nem ajánlatos, mert ezek lehetséges, hogy kitöltik a szőrtüszőket vagy a bőrpólusokat.

Emlékeztetnélek, hogy a borotvált szőr elég gyorsan visszanő. 1-3 napon belül szőrkezdeményeket fogsz tapasztalni, így lehetőség van arra, hogy lépést tarts vele, ha meg szeretnéd tartani a sima bikinivonalat. (A gyantázott területek akár néhány hétig is simák maradnak.)A lézeres szőreltávolítás a harmadik lehetőség. Nagy árat várnak el ezen szolgáltatásért, ami nem mellesleg 3 vagy több alkalmat vesz igénybe.

Piercing

Lehet, azt kérded miért akar annyi nő piercinget olyan helyen, amely vitathatatlanul a testük legérzékenyebb része. Néhány nő szerint a klitorisz piercing segít könnyebben elérni az orgazmust, ám ez az elképzelés szakértők szerint csak egy mítosz. Azt hiszem, még soha nem volt olyan szigorú tudományos vizsgálat, amelyben ezzel foglalkoztak volna. Egyes nők azt mondják, hogy a nemi piercing által kalandosabbnak, vagy pajkosabbnak érzik magukat, ami talán lehet az oka annak, hogy javult a szexuális életük. Határozottan nem kell intim piercinget csináltatnod, ha az egyetlen oka az, hogy az összes barátod csinált már, vagy a barátod gyakorol nyomást rád! Könnyen megbánhatod majd később!

A nemi szervi piercinget rendszerint a csiklóba, vagy a csikló fölötti részbe teszik, esetleg a külső vagy belső szeméremajkakba.

Légy nagyon válogatós azt a helyet illetően ahová elmész piercinget berakatni ( és ne a legjobb barátodat kérd meg, hogy csinálja meg neked). Ezzel olyan nyílt seb keletkezik, amihez könnyen hozzá férnek a baktériumok, egy szóval fertőzések táptalaját hozod létre. A nem megfelelő higiéniájú piercing szalonba olyan komoly fertőzések kockázatának teszed ki magad, mint a tetanusz, a hepatitisz B és a C, HIV, és más szexuális úton terjedő betegségek. A nemi piercingek csúnyán tudnak vérezni, megduzzadnak, illetve hegeket hagynak maguk után, ugyanakkor ez a beavatkozás ideg sérülést is okozhat, amely a jövőben hatással van a szexuális élvezetre.

Keress egy olyan boltot ami legalább egy éves tapasztalattal rendelkezik, és képzett az elsősegély nyújtásban és fertőzés megakadályozásban is. Annak az embernek, aki a lyukasztást végzi ,kesztyűt kell viselnie, meg kell tisztítania az intim területeidet fertőtlenítő szerrel, és új, sterilizált tűt kell használia. Az ékszert óvatosan válaszd, mert néhány fém, mint például a nikkel, allergiás tüneteket okoz. Jobb választás lehet a rozsdamentes acél, a titánium, vagy a szolid 14 vagy 18 karátos arany.

A gyógyulási idő eltarthat akár pár hónapig is. Amíg gyógyul, mosd meg minden nap ezen területet sóoldattal és antibakteriális szappannal, hogy megakadályozd a fertőzéseket. Hagyj fel a feszülős farmerekkel, amíg teljesen meg nem gyógyultál. Viselj laza nacit, ami segít megelőzni a súrlódást az érzékeny intim területen.

Nem számít, hogy az új szexi piercinged miatt hogy érzed magad, szextől mentes napokat kell tartanod, legkevesebb 2 hétig, miután megcsinálták azt neked. Amikor majd ismét szeretkezni fogsz, a közösülés után tisztítsd meg az átlyukasztott területet sóoldattal, vagy sima vízzel. Légy nagyon óvatos a védelemben is. Néha az intim ékszerek is ejthetnek lyukat az óvszeren vagy eltávolíthatnak belőle egy darabot.

Ha a piercinged körüli területek pirosak vagy duzzadtak, vagy ha kellemetlen szagú váladék jön a lyukból, kísértésbe eshetsz, hogy kivedd az ékszert. De NE tedd! Hisz az ott a legnagyszerűbb baktérium csapda. Fordulj orvoshoz, mert lehet elkaptál valamilyen fertőzést, ami miatt antibiotikumra van szükséged.

(MMA)

Kapcsolódó cikkek