piercing
#Testi problémák

Minden, amit a nyelvpiercingről tudni érdemes

2023.07.16.
2 perces olvasási idő

A test különböző pontjainak piercingelése több évezredes hagyomány. Ősidőktől használták a nyelvben a fakírok, hogy így bizonyítsák transzállapotukat.

Az ókori Egyiptomban csak az uralkodó család tagjainak volt engedélyezett, kizárólag a fáraóknak lehetett a köldökben piercingjük. Az ókori római férfiak mellbimbó piercingje az erő és bátorság szimbóluma volt. Az azték és maya kultúrában a nyelvpiercing rituáléjával istenhez szerettek volna közelebb kerülni. A reneszánsz idején újból divatba jött, manapság pedig ismét fénykorát éli.

Mind a mai napig megtalálható a nyelvben egyes hindu hagyományokban. A 20. század nyugati országai tulajdonképpen a fakíroktól vették át ezt a különös testékszert, és tették divatossá Amerikában és Európában.

A nyelvpiercing behelyezése fáj, ám nem annyira, hogy ne lehessen elviselni. A fájdalomtűrő képesség különben is egyénfüggő, mindenkinél más. A nyelvpiercinghez éles tűt használnak.

Nyelvpiercing

Hogyan csökkenthető a fájdalom?

  • Csakis megbízható, gyakorlott szakemberrel végeztesd el a beavatkozást!
  • Győződj meg róla, hogy az eljárás során alkalmazott eszközök sterilek-e.
  • A piercing leendő helyét, illetve a behelyezendő ékszert is alaposan le kell fertőtleníteni.

Gyakran használnak érzéstelenítőt az eljáráshoz, ami mindenképpen csökkenti a fájdalmat.

Vérző nyelv a piercing után

A nyelvpiercing általában biztonságos, ám fennáll a Hepatitis B, C és HIV fertőzés veszélye, valamint egyéb egészségi problémák kockázata is. Megfelelő óvintézkedésekkel ezek csökkenthetők.

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy a nyelv vérezzen a piercing behelyezése után. Súlyos vérzést a nyelvben található vérerek tömeges sérülése okozhat. Mivel ilyenkor a vért lenyeled, a vérzés intenzitása általában ismeretlen. A következő szabályok betartása javasolt:

  • Csökkentsd a vérzés kockázatát azzal, hogy a nap hátralévő részében óránként szopogatsz jégkockát.
  • A nyelv túlzott feldagadása veszélyes, megzavarhatja a nyelést és a légzést is!
  • Minden 4. órában, illetve étkezés után végezz sós vizes szájmosást, hogy elkerüld a fertőzések kockázatát! Egy pohár sós vízbe legalább 2 percre belemárthatod a piercingelt nyelvrészt.
  • Amennyiben a nyelvpiercing körüli rész fájdalmas és a színe is megváltozik, az fertőzésre utal, így jobb, ha mielőbb orvoshoz fordulsz!
  • Amennyiben a nyelved vérzik, egy tiszta gézlappal fejts rá nyomást fél órán át. Ha a vérzés nem akar elállni, keresd fel az orvosod!

A nyelvpiercing veszélyei

A szájpiercing, amely magába foglalja a nyelv-, ajak- és állpiercinget is, egyre népszerűbb, ám veszélyesek lehetnek a fogak és a száj egészségére. Sajnos nagyon sok tini nincs ezekkel a veszélyekkel tisztában.

A nyelvpiercing veszélyei:

  • A nem steril eszközök használata Hepatits B, C, HIV, tetanusz, szifilisz és TBC fertőzést okozhatnak. A piercing utáni fertőzések esélye mindig megvan a szájban élő baktériumok miatt.
  • Allergiás reakció. Vannak, akik allergiásak bizonyos fémekre. Figyelj oda, hogy az ékszer rozsdamentes acélból vagy 14 karátos aranyból készüljön.
  • Letört vagy sérült fogak. Ez igen gyakori, hiszen egy állandóan mozgó fémtárgy van a szádban. Beszéd és egyéb nyelvmozgások során az első és hátsó fogak megsérülhetnek.
  • A nyelvpiercing, amennyiben kilazul, komoly veszélyforrás, hiszen bármikor lenyelheted!
  • Beszédhiba. Mivel a nyelvedben állandóan ott van egy piercing, az beszédhibák kialakulásához, a beszédminőség romlásához vezethet.

Egyéb mellékhatásként jelentkezhet fájdalom, ciszta, átmeneti némaság.

Hogyan kezeld a nyelvpiercinget?

Annak érdekében, hogy a nyelvpiercing ne okozzon fertőzést, ne öblögess semmilyen fertőtlenítő oldattal! Ezek ugyanis irritációt okozhatnak, illetve kifakíthatják a piercinget. Soha ne tisztítsd a piercinget hidrogén peroxiddal vagy alkohollal, mert ezek súlyos panaszokat okozhatnak. Csakis sós vízzel öblögess!

A nyelv normális méretéhez képest duplájára dagadhat. Ez teljesen normális reakció, 3-4 nap múlva lelohad, ám a teljes gyógyuláshoz 6-8 hét is kell. Ez idő alatt kerüld a nyelv kézzel való érintését. Minden étkezés után öblögess sós vízzel, és kerüld a csípős ételeket, amelyek késleltetik a sebgyógyulást. Erre az időre le kell mondanod az alkoholról, a dohányzásról és a kávézásról.

Amint a nyelved teljesen meggyógyult, az öblögetések számát napi 2-re csökkentheted. Mivel általában hosszabb piercinget szoktak behelyezni, hogy legyen hely a nyelv megduzzadásához, ezt a teljes gyógyulás után kicserélheted. Előtte nem ajánlott az ékszercsere.

A nyelv a piercing helyén keményebbnek tűnhet, de ez is el fog múlni. Ha egy hónap múlva sem változik a helyzet, illetve ha a beavatkozás után egy héttel is fáj, keresd fel az orvosod!

(KamaszPanasz)