piercing
#Szülőknek

Meg kellene engedned, hogy tini gyermeked piercinget csináltasson?

2021.04.04.
3 perces olvasási idő

Amíg te meglepődsz az ajak-,nyelv-, illetve orrpiercing hallatán, ez ma már egyáltalán nem szokatlan. Persze az, hogy „mindenkinek van”, nem elég indok arra, hogy te is megengedd gyerekednek.

Ne légy meglepve, ha a tini bejelenti, hogy szeretne piercinget. Mielőtt válaszolsz, fontos, hogy leülj vele egy nyitott, őszinte, komoly hangvételű beszélgetésre.

Törvények kiskorúakra nézve

A legtöbb országnak van szabálya azzal kapcsolatban, hogy mennyi idős kortól lehet valakinek piercingje. Attól függően, hogy hol élsz, a gyermekednek szüksége lehet a beleegyezésedre, vagy arra, hogy fizikailag ott legyél mellette, amikor piercinget csináltat. Sok országban illegális, ha a tinik piercinget csináltatnak szülői engedély hiányában.

De még ha a tinidnek nem is lehet most piercingje a törvények miatt, vagy ha nem is tervezed, hogy hozzájárulsz, ne zárd le ennyivel a beszélgetést. Egyszer úgyis elég idős lesz ahhoz, hogy olyan piercingje legyen, amilyet csak szeretne.

Ülj le vele beszélgetni, és óvatosan segíts neki, hogy összefoglaljátok a pozitív és negatív oldalait a kérdésnek. Ennek a vitának fontos hatása lehet az életére és a jövőbeli döntéseire.

Légy nyitott

Mielőtt elmondanád a véleményedet a piercing-témáról, hallgasd meg az ő álláspontját! Kérdezgesd, hogy megértsd, miért is szeretné ezt.

  • Hová szeretne piercinget? A mai tinik már bárhova akarhatnak piercinget, legyen ez a szájuk vagy a szemöldökük. Hallgasd meg, hogy hova is szeretné a piercinget, és hogy mennyire nézett utána a kérdéses területnek.
  • Felkészült a gyógyulási fázisra? Attól függően, hogy hova szeretne piercinget, akár egy évbe is telhet, hogy meggyógyuljon. Még azután is, hogy begyógyult, a testékszer okozhat problémákat. Gondosan fel kell készülnie erre a problémára.
  • Miért akar piercinget? Azt gondolja, hogy ez a felnőtté válás része, vagy az önkifejezés formája? Vagy szeretne beilleszkedni a többi tinédzser közé, akiknek szintén van piercingje?
  • Mióta gondolkozik azon, hogy piercinget szeretne? Vajon ez csak egy futó hóbort, vagy már hónapok óta latolgatja, és már magában össze is foglalta a pro és kontra listát? Fontos, hogy megbeszéljétek a potenciális egészségügyi és életbeli velejárókat.

Oszd meg a saját gondolataidat

Még ha nem is vagy teljesen ellene, érdemes beszélgetni a lehetséges rizikókról. A piercing nem olyan egyszerű, folyamatos figyelmet igényel és gondozást, amíg gyógyul.

Hagyd érvényesülni az érzéseit arról, hogy piercinget szeretne – még akkor is, ha nem értesz egyet. Mondj valami ilyesmit: „Tudom milyen, amikor ki szeretnél próbálni valami újat.”

Fejezd ki az aggodalmaidat, mint például: „Aggódom a szemöldök piercingeddel kapcsolatban, mert talán akadályoz majd abban, hogy nyári munkát találj.” vagy „Aggódom, hogy egy ilyen piercing rossz üzenetet közvetít az emberek felé.”

Mutass hajlandóságot arra, hogy magadat is fejleszd ezzel. A tinid biztosan hallotta a társaitól, hogy ezek a piercingek nem fájnak, és sosem fertőződnek el.

Mindig elmondhatod gyermekednek, hogy egy kis kutatást kell végezned, mielőtt válaszolnál. Bátorítsd arra, hogy ő is kutakodjon egy kicsit megbízható weboldalakon. Hogyha igazán szeretne piercinget, akkor szívesen meg fogja csinálni a kutatómunkát.

A fertőzés kockázata

Bármilyen típusú piercing – még a fülön lévő is – magában hordozza a fertőzés kockázatát. A fertőzés akkor fordulhat elő, ha a piercing maga nem steril teljesen, vagy ha a készítő koszos kezekkel végezte a munkát.

Rengeteg fertőzés veszélye áll fenn, hogyha a gyógyulás alatt álló terület nincs megfelelően kezelve. A száj-és orrpiercingek különösen hajlamosak erre a problémára, mert ezek a területek bármilyen baktérium tenyészésére alkalmasak.

Magyarázd el gyermekednek, hogy akkor is megfertőződhet, ha teljesen biztonságos helyen készíttette a piercinget. Figyelmeztesd, hogy az a legveszélyesebb, ha egy barátja csinálja tűvel.

Más egészségügyi vonatkozások

A fertőzés veszélye mellett fennállnak még egyéb veszélyek is. Nem szabad piercinget csináltatni, ha valakinek a bőre irritált, vagy szokatlan dudorok, anyajegyek találhatók rajta.

Az egészségügyi körülmények nehezebbé tehetik a gyógyulást. Beszélj egy orvossal, ha a tinidnek cukorbetegsége, vérzékenysége, szívrendellenessége, vagy autoimmun betegsége van.

Még ha nincs is egészségügyi oka annak, hogy megtiltsd a piercinget, a testékszerek okozhatnak egyéb problémákat. A nyelvpiercing károsíthatja a fogzománcot, megsértheti az ínyt.

A köldökpiercing dörzsölő érzést kelthet a ruhákkal, szóval ősszel és télen nem éppen jó ötlet egy ilyen piercing csináltatása, mert a meleg, nehéz ruháktól könnyen irritálttá válhat a terület. A köldökpiercing gyógyulása 4 hónaptól egy évig terjedhet, szóval sok munkával és odafigyeléssel járhat, hogy megóvja az irritációtól és a fertőzéstől.

Munkahelyi gondok

Ha a gyermekednek munkája van, vagy fontolgatja, hogy legyen a közeljövőben, a piercing komoly akadályozó tényező lehet. Néhány munkaadónak szigorú elvárása van az öltözködéssel kapcsolatban, ami nem engedi a piercing viseletét: mások azért nem engedik, mert veszélyes üzemeltetésű gépekkel foglalkoznak.

Még ha az alkalmazó engedélyezi is a testékszert, útban lehet, vagy okozhat balesetet a munka során. Ezeket érdemes szem előtt tartani, mielőtt a tinid belevágna a piercingcsináltatásba.

Látogassatok el egy szalonba, és tegyetek fel néhány kérdést

Ha közösen úgy döntöttetek, hogy a piercing jó ötlet, látogassatok el néhány megbízható szalonba. Tisztának tűnnek? A személyzet tapasztaltnak? Kérdezz, amennyit csak tudsz a folyamatról, és a gyógyulási időszakról!

Kérdezd meg, hogy a csapat mit gondol a felszerelés sterilitásáról. Az alkalmazottak, akik biztonságos körülmények között dolgoznak, könnyen el tudják magyarázni ezt.

Csak mert valaki ajánlott egy piercing szalont, ne gondold, hogy az a legbiztosabb. Hogyha a hely mocskosnak tűnik, vagy a személyzetre nem bíznád rá a gyermeked testi egészségét, akkor egyszerűen csak sétálj ki. Jobb időt fordítani a megfelelő hely meglelésére, mint egy életen át fizetni a következményekért.

Kérdezd meg azt a piercing készítőt, aki a munkát fogja csinálni, hogy mi a véleménye a szóban forgó piercingről, amit gyermeked csináltatni akar. Talán kétszer is átgondolja a tini, ha meghallja a szakértő véleményét.

Hogyha nincs bajod a szalonnal, beszélj meg egy időpontot velük.

(KamaszPanasz – R.P.)