füllyukasztás
#Testi problémák

A füllyukasztás

2023.07.21.
1 perces olvasási idő

A jól megválasztott fülbevaló nemcsak divatos kiegészítő, de teljesen új keretet is adhat az arcodnak. A füllyukasztásnál azonban nem árt odafigyelni arra, hogy hova és hol löveted a fülbevalót, valamint arra, hogy megfelelően ápold a füledet.

Sokan lyukasztatják manapság ki a fülüket, hiszen divatosak akarnak lenni, és a fülbevalók legnagyobb része lyukasztott fülre készül. Ráadásul a jól megválasztott fülbevaló egészen új keretet is adhat az arcodnak, illetve nem utolsó sorban remek kiegészítő is.

A füllyukasztás előtt

Ha még nincs fülbevalód, de elhatároztad, hogy szeretnél, mindenképpen beszéld meg a szüleiddel és kérd a beleegyezésüket. Valószínűleg meg fogják engedni, hiszen ez teljesen normális, elfogadott dolog.

A füllyukasztást alaposan gondold meg, hiszen ha nem akarsz egész életedben fülbevalót viselni, akkor a lyukak bizony feltűnőek lesznek. Bár rövid időn belül beforr, de a füllyukasztás helye mindig is látszódni fog.

Fontos, hogy jó helyen végezzék a füllyukasztást. Régebben ezt még tűvel csinálták, de ma már a legtöbb helyen steril fülbelövő készüléket használnak. Ez nem fáj és semmi bajod sem lesz tőle, feltéve, ha szakember végzi. A lyukasztás után pedig fertőtlenítik, kezelik a fület.

Ha nem a fülcimpádba, hanem a fül más részébe akarsz fülbevalót, akkor számolnod kell azzal, hogy a lyukasztás fájdalmasabb lesz, illetve a gyógyulás is hosszabb.

Ha eldöntötted, hogy hova szeretnéd a fülbevalót, és a szüleid is beleegyeztek, akkor már csak a megfelelő kozmetika, vagy szalon felkeresése maradt hátra. Lehetőleg oda menj, ahol vannak ismerőseid és nekik jó tapasztalataik voltak.

A füllyukasztás után

Ha belőtték a fülbevalót, akkor eleinte nagyon kell ügyelned a bőröd tisztaságára. Minden nap mosd meg, és törölgesd át mindkét oldalát alkohollal. A lyukak hegesedése, varasodása elkerülhető, ha napközben forgatod a fülbevalót, persze csak tiszta kézzel.

A gyógyulást követő pár hónapban ajánlatos mindig, még éjszaka is fülbevalót hordani. Az első időben hordj arany vagy ezüst fülbevalókat. Van, akinek más fémekre allergiás a füle, ilyenkor nem szabad kísérletezni, olyan fülbevalókat kell hordani, amelyekre nem allergiás. Ha azonban szerencsés vagy, 1-2 hónap után már hordhatsz más fémekből készült, vagy bizsu fülbevalókat is.

Hogyan védd a füleidet?
A zajszintek a színpadok körül elérhetik a 110 decibelt is, vagy többet. Ez olyan hangos, mintha közvetlenül egy működő légkalapács mellett lennél. Ha túl sok időt töltesz hangos zene hallgatásával, akkor sajnos nagyon veszélyezteted a füledet, kockáztatva a fülzúgás és a hallásvesztés veszélyét. Tovább a cikkhez

Fontos!

Testnevelés órára, sportolásra célszerű kivenni a fülbevalót, vagy csak apró, gyöngyszerűt hordani. A csüngő, hosszú fülbevalók nagyon veszélyesek sportolás közben és komoly sérüléseket okozhatnak.

(KamaszPanasz - Gy. A.)