Főoldal / TEST / Abortusz - Egy kényes kérdés
  2011-01-16

Abortusz - Egy kényes kérdés

Az abortusz a nem kívánt terhesség megszakítását jelenti. Az abortusz mikéntjét illetően több módszer is létezik attól függően, hogy mennyire előrehaladott a terhesség.

Az abortusz leggyakoribb oka, hogy a nő nem akarja vállalni a gyermeket. Előfordul, hogy a magzat fejlődési rendellenessége – például Down-kór  miatt kerül sor a terhesség megszakítására, vagy az anya egészségét súlyosan veszélyezteti az áldott állapot.

Egy gyermek életének abortusz általi megszakítása nagyon komoly, felelősségteljes döntést igényel. Sokakat lelkileg igen súlyosan érint a dolog, a beavatkozás után sok nőnek van szüksége lelki támaszra. 

- hirdetések -

Terhesség megszakítására az esetek 95%-ában az első trimeszterben, a megtermékenyítést követő hatodik és nyolcadik hét között kerül sor. A terhesség korai szakaszában végzett megszakítás sokkal egyszerűbb procedúra, mint a későbbi hetekben lehetséges beavatkozás.

Hogyan történik?

Az abortuszra egy nőgyógyászati ágyon kerül sor: szétterpesztett lábbal kell felfeküdni, hogy az orvos meghatározza a méh méretét, a terhesség korát. A karba intravénásan infúziót kötnek; az injekcióban lévő anyag elkábítják a pácienst, hogy ne érezzen fájdalmat. A méhnyak környékére helyi érzéstelenítő hatású injekciót adnak, a hüvelybe vezetett műszer segítségével finoman kitágítják a méhszájat. Ezután egy műanyag csövet vezetnek be a méhbe, amely szívó hatása révén kiszippantja a magzatot, s a kialakulóban lévő, vagy már kialakult méhlepényt. A kissé zajos beavatkozás nem tart pár percnél tovább. A szívóhatás leállítása után az orvos eltávolítja a méhszájon át a hüvelybe vezetett csövet; az egész folyamat összesen körülbelül tíz percet vesz igénybe.

A műtétet követően egy külön helyiségbe viszik a pácienst, ahol az altatószer hatása lassan alábbhagy; egy ideig még szédülést, kábaságot, álmosságot lehet tapasztalni. A nővérek közben figyelik mennyire vérzik a páciens. Ha a beteg jól érzi magát, hazamehet.

Ha a páciens vércsoportja Rh-negatív (A-negatív, vagy AB-negatív), injekció formájában antitestet juttatnak a szervezetébe, mivel az immunrendszere az Rh-pozitív magzat miatt ellenanyagot termel. Ez az injekció nagyon fontos a későbbiekben biztonsággal vállalható terhességek miatt. Ezért az abortusz előtt minden esetben a páciens vércsoportját azonosítani kell.

 Abortusz előrehaladott terhesség esetén


Ha a terhesség megszakítására a második trimeszterben - tizenharmadik és a huszonnegyedik hét között - kerül sor, a beavatkozás már nem ennyire egyszerű. Komoly szakmai hátérrel rendelkező orvos vállalkozhat csak a feladatra, hiszen a kockázati tényezők sokkal magasabbak. Léteznek erős méhösszehúzódást okozó készítmények, amelyek hatására a magzat kilökődik az anyai szervezetből.

Élet az abortusz után…

A beavatkozást követően általában maximum két hetes vérzésre lehet számítani. Ha erős vérzés, hasi fájdalom vagy láz jelentkezik, lehet, hogy fertőzés történt, esetleg a méhüregben a nem megfelelő „kitakarítás” miatt szövetmaradványok panganak, azonnal fel kell keresni a kezelőorvost.

Az abortuszt követő napon – ha az orvos mindent rendben talált- haza lehet menni. Különösen ügyelni kell arra, hogy a hüvelybe nem kerülhet semmi, hiszen a nyitott méhszáj miatt fennáll a fokozott fertőzésveszély. Tartózkodni kell a tampon használatától, nem szabad fürdeni – a zuhanyzás viszont kötelező-, a szexuális együttlét két héten át kerülendő.

A szükséges kontrollvizsgálatokat követően –az orvos egyetértésével- vissza lehet térni a mindennapos rutinhoz. Mivel a lányok többségének szervezetében a második-negyedik héten lezajlik az ovuláció, már a műtéti beavatkozást követően is feltétlenül gondolni kell a fogamzásgátlásra. Ha valaki a fogamzásgátló tabletta szedése mellett dönt, az első hónapban mindenképpen kiegészítő védekezési formákat is alkalmazni kell –pl. óvszer-, mivel ekkor a gyógyszer az első hetekben még nem nyújt kellő védettséget.

(O.K.T.)

 

  Kapcsolódó cikkek