terhes
#Vágyak

Hogyan mondd el a szüleidnek, hogy terhes vagy?

2014.11.27.
2 perces olvasási idő

Ez az egyik legnehezebb dolog, amivel szembesülhetsz. Félsz, szégyelled magad, zavart, letört és ideges vagy. Mégis fontos, hogy minél hamarabb mondd el a szüleidnek. Először csalódottak és mérgesek lesznek, de minden bizonnyal melléd állnak majd. Szükséged van a támogatásukra, s ehhez az első lépés, hogy elmondd nekik, terhes vagy.

Először is bizonyosodj meg arról, hogy tényleg terhes vagy! Vásárolj egy terhességi tesztet! Ez bármely nagyobb boltban, drogériában vagy gyógyszertárban kapható. Kamaszkorban könnyen előfordulhat, hogy a stressz és az idegeskedés hatására késik, esetleg kimarad egy menstruáció.

Hogyan fogj hozzá?

Kérj tanácsot tiniambulancián, nőgyógyászaton!

Egy olyan felnőttnek elmondani a terhességet, akiben bízol, jó gyakorlás az éles helyzetre. Itt felvilágosítást kaphatsz a terhességről, de az abortusszal és az örökbefogadással kapcsolatban is. Így talán könnyebb lesz döntened, s szüleid is látják, hogy igyekszel felelősségteljesen kezelni a helyzetet.

Legyen terved, amivel eléjük állsz!

Gondold át, hogy mit fogsz mondani, különösen, ha nem tudod, hogyan fognak a hírre reagálni. A biztonság kedvéért kérd meg egy rokonodat, barátodat, akiben megbízol, hogy fogadjon be egy kis időre, ha otthon elszabadulnak az indulatok. Legjobb, ha felkészülsz erre az eshetőségre is, ha úgy érzed, van esély rá.

Amilyen hamar csak lehet, mondd el a szüleidnek!

Válassz egy nyugodt időpontot, és ültesd le mindkettőjüket. Ha úgy érzed, édesapád nehezebb eset, először beszélj az anyukáddal, és ő majd segít elmondani az apukádnak.

Bizonyára lesz számos kényes kérdésük, és kifejezhetik a csalódottságukat, de jobb túllenni rajta. Ha az első sokkon túlvannak, biztosan tudni fogják, mekkora bátorság kellett ahhoz, hogy elmondd nekik. Ne feledd, sokkal csalódottabbak lennének, ha később mástól tudják meg, vagy észreveszik rajtad a terhesség jeleit.

Hangsúlyozd, milyen nehéz helyzetben vagy, és szükséged van a támogatásukra!

Mondd el, mi történt. Valld be, hogy hibáztál, mert nem védekeztél, vagy védekeztetek, de a módszer nem volt hatékony. Ha már döntöttél a későbbiekről, mondd el nekik ezt is! Hallgasd végig az álláspontjukat, talán van olyan meglátásuk, amire eddig nem gondoltál.

Kérd meg a gyermeked apját, hogy legyen veled, függetlenül attól, hogy jártok-e!

Sokat segít neki is lelkileg, ha ott vagy vele a szülői bejelentésnél. Higgadtan hallgassátok meg a szülők véleményét, s együtt talán könnyebb lesz kitalálni, mi legyen a következő lépés.

Ha úgy döntesz, megtartod a babát

Ha a baba megtartása mellett döntesz, a szüleid valószínűleg meg lesznek ijedve, hiszen még Te is gyerek vagy - legalábbis az ő szemükben. Tervezd el, hogy mi lesz veled a jövőben, hogyan fejezed be a sulit, miből tartod el a babát!

Figyelembe kell venned, hogy a társadalomban a tini terhesség kevésbé elfogadott, mint az idősebb lányoké. Azt is tudnod kell, hogy a kamasz anyák gyermekei általában kisebb súllyal születnek, és gyengébben teljesítenek később az iskolában. Csak kevés anya tudja befejezni a tanulmányait, és még kevesebben jutnak el főiskolára, egyetemre. Persze nem kell, hogy a statisztika rád is érvényes legyen, hiszen ha a szüleid vagy más családtagod, barátod elég segítséget nyújt, képes leszel befejezni az iskolát.

Tudd, hogy szeretnek!

Igen, nehéz elmondani a szülőknek, hogy terhes vagy, de ha túl későn árulod el nekik, az azt jelenti, hogy nem kapsz meg időben minden támogatást, akár a baba megtartása, akár a terhesség megszakítása mellett döntötök. Először biztosan mérgesek és kétségbeesettek lesznek a szüleid, de ekkor is emlékezz rá, hogy nagyon szeretnek, és aggódnak érted. Semmi olyat nem tudsz tenni, ami ezt megváltoztatná.

(KamaszPanasz)