terhes
#Vágyak

Lehetek terhes, ha...

2024.01.08.
2 perces olvasási idő

Melyek azok a helyzetek, amikor valaki teherbe eshet, vagyis mikor van esély a megtermékenyülésre? Milyen események zajlanak a terhesség létrejötte során? Vegyük sorba a lehetőségeket!

A megtermékenyülés

A megtermékenyüléshez arra van szükség, hogy a női ivarsejt (petesejt) és a férfi hímivarsejt (spermium) találkozhasson egymással. A petesejt a peteérést és a tüszőrepedést követően a petevezetőbe kerül és a méh ürege felé vándorol. A megtermékenyítés általában itt, a petevezetőben történik.

Amennyiben a hüvelybe sperma kerül, a hímivarsejtek néhány percen belül már a méh üregében vannak, és innen a petevezető irányába haladnak. A megtermékenyülés (a két ivarsejt összeolvadása) után a zigóta a méh ürege felé halad tovább, ahol a fogamzás után nagyjából egy héttel elkezd beágyazódni (a méh nyálkahártyájába, amely a fejlődő élet táplálását biztosítja).

A teherbeesésre legnagyobb esély természetesen a peteérést megelőző és követő napokon van.

Lehetek-e terhes, ha szűz vagyok?

Az első együttlét során is teherbe eshet bárki, ha nem védekezik. Amennyiben nem történik behatolás (tehát tényleges aktus), de például ujj közvetítésével sperma jut a hüvelybe, a terhességre akkor is van esély.

Lehetek-e terhes a megszakításos módszer mellett? Lehetek-e terhes, ha az aktus kezdetén nem használunk óvszert?

A megszakításos módszer mellett is van esély a terhességre, ennek egyik oka az, hogy a férfi nemi szervet nemi izgalom során síkosító előváladék is tartalmazhat életképes spermiumot. A másik ok az, hogy nem biztos, hogy a férfi partner képes közvetlenül az ejakuláció előtt időben kihúzni a péniszt, így ondó juthat a hüvelybe. Természetesen így a terhesség esélye jóval kisebb, de ha a pár semmiképpen sem akar gyermeket, akkor óvszert kell használniuk.

Lehetek-e terhes, ha menstruálok?

A teherbeesés valószínűsége a peteérés környékén (szabályos ciklus esetén a ciklus középidejében) a legnagyobb, de lényegében a ciklus bármelyik napján van rá esély. Ennek az az oka, hogy bármelyik ciklusban létrejöhet olyan „extra” peteérés, ami előre nem kiszámítható. Szabálytalan ciklus esetén pedig az esetleges peteérés jelei nem feltétlen nyilvánvalóak.

Lehetek-e terhes, ha menstruálok, de vannak terhességre utaló tüneteim?

A terhesség legfontosabb jele a vérzés elmaradása. Előfordulhat korai terhességben vérezgetés, de ez mennyiségében, jellegében eltér a megszokott menstruációtól. Tehát amennyiben van esély a terhességre (volt szexuális együttlét), és havi vérzés helyett csak vérezgetés vagy barnás folyás jelentkezik, érdemes terhességi tesztet végezni a biztonság kedvéért.

Lehetek-e terhes, ha a terhességi teszt negatív?

Fontos tudni, hogy vizeletből a terhességi hormon csak akkor mutatható ki, ha annak szintje egy bizonyos szintet elér a vérben. Ehhez időre van szükség, nagyjából a megtermékenyülés után két hétre. Korai terhesség gyanúja esetén célszerűbb a reggeli első vizeletből végezni a tesztet, hiszen ez koncentráltabb.

Ebben a korai időszakban előfordulhat, hogy a teszt negatív (vagy csak halványan pozitív), hiszen nem termelődött elegendő hormon. Amennyiben negatívat jelez a teszt, de a vérzés továbbra sem jelentkezik, néhány nap múlva meg kell ismételni. Amennyiben a teszt pozitív, akkor gyakorlatilag biztos a terhesség (van ugyan néhány – csak igen ritka esetben alkalmazott – gyógyszer és bizonyos betegség, ami okozhat téves pozitív eredményt). Pozitív teszt esetén nőgyógyászhoz kell fordulni.

(Dr. Szimuly Bernadett)