sperma
#Testi problémák

10 dolog, ami károsítja a spermát

2023.06.19.
2 perces olvasási idő

Szoros nadrág, vörös hús, stressz? Melyek ezek közül azok, amik tényleg károsítják a spermát? Rengeteg városi legenda kering arról, mi az, ami spermagyilkos. Az alábbi cikkünk segít elkülöníteni a valóságot a mítosztól.

Míg sokan úgy nőnek fel, hogy azt hallják, a sok szénsavas üdítő vagy a szoros alsónadrág miatt később nehézségeik lesznek az apává válás terén, a tudományos kutatások nem támasztják alá ezeket a rémhíreket.

Ugyanakkor egy kevésbé ismert jelenség, a here visszértágulat (varicocele) a leggyakoribb, ám kezelhető oka a férfi terméketlenségnek. A here visszértágulat során a visszerek körbeveszik a herét, és növelik a here hőmérsékletét, mely a műtét után csökken. Ezért is fontos bárminemű elváltozás észlelésekor urulógushoz fordulni.

1. Boxer vagy hagyományos alsónadrág?

Spermakárosító alsónadrág

Miért mondják, hogy a boxer egészségesebb? Tudjuk, hogy a magasabb hőmérséklet negatívan hat a herék működésére, a spermiumok egészségére, így a cél, a herezacskók minél távolabb tartása a testtől, annak melegétől. Erre a célra a boxer sokkal megfelelőbbnek tűnik, mint a hagyományos alsónadrág. Azonban a tények mást mondanak.

A New York Állami Egyetem kísérlete során 97 férfit vizsgáltak, hogy megtudják, az alsónadrág milyen mértékben hat a spermiumokra. Azt tapasztalták, hogy a különböző alsókat hordó férfiak heréinek hőmérsékletében csupán 0,3 celsius fok különbség volt. Tehát elmondható, hogy az alsónadrág fajtája nem jelent lényeges különbséget a sperma egészségét illetően.

2. Laptop

Amennyiben el akarod kerülni, hogy magas hőmérséklet érje a heréidet, akkor ne tedd az öledbe a laptopod, ami hőt termel! Egy tanulmány szerint a laptop ilyen típusú használata akár több fokkal is növelheti a herezacskók hőmérsékletét. És akkor még nem is beszéltünk a modern, rádióhullámokkal működő elektronikus eszközök (wi-fi-t használó laptop, mobiltelefon) spermára gyakorolt hatásairól.

3. Jacuzzi

A masszázskád használatánál szintén a magas hőmérséklet jelent veszélyt a sperma termelődésére és minőségére. A szauna és gőzfürdő rendszeres használata hasonló problémákat okozhat. Természetesen egy-egy alkalom még nem jelent gondot, ám nem árt emlékezni arra, hogy a meleg nem tesz jót a herék működésének.

4. Elhízás

Köztudott, hogy az elhízás rengeteg egészségügyi probléma okozója, s a csökkent spermiumszám is ezek közé tartozik. Az elhízás kétféleképpen is befolyásolhatja a herék működését. Egyrészt felborítja a hormonális működést, a tesztoszteront a megszokottól nagyobb mértékben alakítva ösztradiollá (női nemi hormonná), mely hatására csökken a hímivarsejtek száma és a spermaminőség. A másik hatás a testhőmérséklet növekedése a herékben.

5. Szteroidok

A szteroidok számos negatív hatásáról gyakran olvashatsz, ám a férfi örökítőanyagot károsító hatásai nem olyan ismertek. Az anabolikus szteroidokat használók hormonrendszere felborul, és akár sterilitást is okozhat. Ezek a szerek míg növelik az izmot, a szervezet saját tesztoszteron termelését olyan szinten csökkentik, hogy a spermiumok száma akár nullára is csökkenhet.

6. Dohányzás

A dohányzás nem csak tüdőrákot okozhat, de a spermiumok számát és minőségét is csökkenti. Felejtsd el a filmeken látott, cigarettával a jacuzziban ülő macsó mintát. Az ilyen pasik már rég tönkrevágták a spermájuk egészségét!

7. Drogok

A marihuána használata felboríthatja a hormonrendszert, így negatívan hatnak a spermiumokra is. A kokain rontja a herezacskók vérellátását. Egyes fájdalomcsillapítók narkotikumokat tartalmazhatnak, melyek a hormonháztartásra is hatással lehetnek, csökkentve a tesztoszteronszintet.

8. Vitaminok, ásványi anyagok

Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás több szempontból is nagyon fontos. Az antioxidánsokban gazdag étrend javítja a sperma minőségét. A spenót folsavtartalma miatt szintén jó hatással van a spermaminőségre.

9. Vörös hús

Egy nemrég elvégzett kísérlet eredménye szerint a több proteint fogyasztó férfiaknál gyakoribbak voltak a sperma abnormalitások, ám a kutatás azt nem vizsgálta, hogy a protein milyen forrásból származott.

10. Stressz

A stressz férfiak termékenyítőképességére gyakorolt hatásairól még nincsenek perdöntő bizonyítékkal rendelkező kutatások, ám minden bizonnyal a stressz okozta pszichológiai problémák okozhatnak termékenységi problémát is.

(KamszPanasz - abcnews)

Kapcsolódó címkék

sperma