anabolikus szteroid
#Drog, cigi, alkohol

Az anabolikus szteroidokról

2021.04.22.
2 perces olvasási idő

Az emberiséget a sport megjelenése óta foglalkoztatja a teljesítmény növelése, a fáradékonyság leküzdése, az erő növelése. Napjainkban az egyik legelterjedtebb teljesítményfokozó anyagok az ún. anabolikus (felépítő) szteroidok.

Szinte nem akad olyan sportág, ahol a sportolók a felkészülési idő alatt ne használnának valamilyen doppingszert vagy szteroidot. Mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) több ilyen szert betiltott, egyre többen nyúltak az anabolikus szteroidokhoz, azonban mostanra ez is tiltólistára került.

Amellett, hogy növeli a teljesítőképességet és segít a felkészülésben, mérlegelni kell mellékhatásukat is, melyek sajnos sokkal nagyobb számban vannak, mint a jótékonyak.

Amit tudni érdemes

Az emberi szervezetben is megtalálható az androgén anabolikus hormonja, a tesztoszteron. Ez szolgál szinte minden építő típusú szteroid alapjául. A fiúknál a kamaszkor kezdetétől termelődik a herékben. Ez a szerves vegyület felelős a másodlagos nemi jellegek, a testszőrzet, a hangmélység és a szexuális viselkedés kialakulásáért is. Fokozza a teljesítőképességet, növeli a fehérjeszintézist, emellett gátolja az ivari szabályozást.

A szteroidok mellékhatásai

Számos sportoló a kívánt teljesítőképesség elérése érdekében a napi adag többszörösét veszi be akár heteken, hónapokon keresztül. Sajnos nem ritka a napi 300 mg-os fogyasztás sem. A mellékhatások kialakulása függ a szteroid minőségétől, mennyiségétől, a használati időtől, a használó korától és nemétől egyaránt. A nőkre és a gyermekekre azonban köztudott, hogy sokkal nagyobb hatást fejtenek ki.

Mellékhatásai egyaránt lehetnek toxikusak és hormonálisak. A toxikus hatás alatt a máj károsodását értjük. Hosszabb alkalmazása során károsodhat a májunk, ezért fontos a használat során a fokozott ellenőrzés. Hormonális hatása pedig – természetesen a bevitt mennyiségtől függően – férfiasodás és az agyalapi mirigy csökkenő hormontermelése.

További mellékhatásai:

  • Nőknél fokozott szőrnövekedés, férfias jellegek megjelenése, hang mélyülése és menstruációs zavarok figyelhetők meg.
  • Férfiaknál a herefunkció hatékonysága csökken, a spermiumok mozgékonysága lassul, csökken a libidó, impotencia alakulhat ki. A szőrzet, a pénisz növekedése, az agresszió fokozódása lehetséges.
  • Hosszantartó szedése a mellek növekedéséhez az izomzat puhává válásához vezethet a fiúk esetében is.
  • A májtestek megnövekedhetnek az epeutak elzáródnak, ennek következtében sárgaság alakulhat ki, de kialakulhat májzsugor és sajnos májdaganat is.
  • A szív teljesítőképessége megnő, ezért a vérnyomás emelkedik.
  • Fokozódik a vér zsírsav és triglicerid szintje, amely korai érelmeszesedéshez, szívinfarktushoz, agyvérzéshez vezethet.
  • A szervezet immunrendszerének gyengülését is okozhatja
  • Romolhat a bőr minősége, pattanások jelenhetnek meg, a fejen szőrmentes területek - akár kopaszság - is kialakulhat
  • Gyerekeknél a csöves csontok fejlődésében visszafordíthatatlan fejlődési rendellenség következhet be, a növekedés megállhat.

Ha mindezek a mellékhatások egyszerre következnének be, a látvány eléggé lesújtó lenne. Ezek után érdemes elgondolkodni, hogy megéri-e egy jobb eredményért kockára tenni szervezetünk épségét, vagy akár az egész életünket.

(KamaszPanasz - Cs. B.)