szteroid
#Testi problémák

Szteroidok: nagy ár a kockás hasért

2014.01.24.
1 perces olvasási idő

Az anabolikus szteroidok erős hatású vegyületek, rokonságban állnak a tesztoszteronnal, ami egy férfi nemi hormon.

Milyen szleng kifejezések használatosak rájuk?

Dzsúsz, roid.

Mik is ezek pontosan?

Erős hatású vegyületek. Legálisan használják az egészségügyi ellátásban például a vérszegénység bizonyos fajtáinál, súlyos égési sérüléseknél, és bizonyos típusú emlődaganatoknál. A testépítők, hosszútávfutók, kerékpárosok és más sportolók szerint a szteroidok jelentős versenyelőnyt adnak nekik, vagy javítanak a fizikai megjelenésükön, ezeket a drogokat illegálisan használják.

Hogy néznek ki?

Tabletta és injekció formában is előfordulnak.

bicepsz

Hogyan használják?

Az anabolikus szteroidok alkalmazása szájon át vagy injekcióval történik, és a sportolók jellemzően ciklusosan szedik hetente vagy havonta, inkább, mint folyamatosan. Ez azt jelenti, hogy többszörös dózist vesznek be egy bizonyos időperióduson keresztül, egy időre leállnak, majd újra kezdődik a ciklus. Ráadásul gyakran többféle szteroidot kombinálnak, hogy maximalizálják a hatásukat, amíg minimalizálják a negatív hatásukat.

Miért ez a nagy felhajtás? Mit ígérnek?

Csábítóan hangzik, hogy rövid időn belül kigyúrhatod magad, hatalmas bicepszed, kockás hasad és kőkemény mellizmaid lehetnek.

A valóság

Beleszól a tested természetes fejlődésébe, megakadályoz a növésben, lobbanékonnyá és hiperaktívvá tesz, könnyebben keveredsz verekedésbe, csúnya pattanásokat okoz, a heréid összemennek és akár hiszed, akár nem, nagy melleket is növeszthetsz.

Mik a következmények?

A vizsgálatok szerint a szteroidok növelik a zsírmentes izomtömeget, az erőnlétet, a teherbíró-képességet, és segítenek tovább bírni az edzést. A szteroid-használókra jellemző a paranoid féltékenység, az extrém ingerlékenység, a téveszmék, a legyőzhetetlenség érzéséből fakadó ítélőképesség-vesztés. Ráadásul az anabolikus szteroidok komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek, amelyek egy része visszafordíthatatlan.

A szteroidok növelik a májdaganatok kockázatát, sárgaságot és magas vérnyomást okozhatnak, valamint van folyadék visszatartó hatásuk is. Ráadásul a férfiaknál a here zsugorodását okozhatják, csökkentik az életképes spermiumok számát, meddőséget, kopaszságot, megnövekedett emlőket okoznak. A nőknél arcszőrzet nő, menstruációs zavarok jelentkeznek, mélyül a hangszín. A serdülők megállnak a növekedésben, idő előtti korai érés következik be, beleértve a csontok növekedését is, egyfajta gyorsított pubertáskor jelentkezik.

Mik a hosszú távú következmények?

A hosszú távú, magas dózisú hatások még nagyrészt ismeretlenek.

(KamaszPanasz - P. K.)