ondó
#Testi problémák

Mindent a spermáról, amit nem mertél megkérdezni

2023.09.25.
3 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a spermiumok az ondónak csak 0,5 százalékát alkotják, gyorsabbak, mint a jaguár, s eleinte azt gondolták a spermiumról, hogy miniatűr emberkéket hordoz? A fiúknak milliliterenként átlagosan 60-120 millió spermiumuk van, ami proteint, C-vitamint és kalciumot is tartalmaz.

A spermiumokat legelőször 1677-ben, Antonie van Leeuwenhoek vizsgálta mikroszkóppal. Ő kis állatoknak írta le őket, mivel úgy hitte, minden egyes spermium egy teljesen megformált, ám parányi emberkét hordoz magában.

Az ondó sejtes állományát a spermiumok alkotják, ami az ondónak csupán 0,5 -1%-a, míg a maradék a spermaplazma, melyet a nemi mirigyek termelnek. Pontos összetételét tekintve 3-5%-a keletkezik csupán a herében és a mellékherében, 45-80%-a az ondóhólyagban, 10-30%-a a prosztatában és 2-5%-a a Cowper-féle mirigyekben. Az ondóhólyagok termelik a spermiumok mozgásához szükséges tápanyagokat, a prosztata váladék pedig sperma oldódásához termel váladékot.

Mennyisége, tartalma és életképessége

Átlagosan az ondó mennyisége 1 teáskanálnyi, és kevesebb mint 20 kalóriát tartalmaz, mely jelentős része (150mg) protein, 11mg szénhidrát, emellett tartalmaz C-vitamint, cinket, kalciumot és citromsavat is. A nemzőképes férfi átlagos spermiumkoncentrációja 60-120 millió/ml. Termékenységi problémáról akkor beszélünk, ha a spermiumszám kevesebb mint 20 millió/ml az ejakulátumban. Az egészséges spermiumok (18cm/óra sebességgel képesek úszni, ám az ejakuláció kilövellésénél gyorsabbak, mint a jaguár) egyenesen a petesejt irányába mozognak, és pontosan odaérnek, ahova kell. Ezzel szemben rengeteg spermium mozgása hibás, csak körbe-körbe mozognak, így nem jutnak sehova.

A spermiumok élettartama a környezeti tényezőktől függ. A petevezetékben akár 2-3 napig is életképes, a méhben 1 napig, ám a vaginában maradtak pár órán belül elpusztulnak a hüvely savas kémhatása miatt.

Normális ondó

Kinézet – Az ondó általában zavaros fehér folyadék, mely 30 perc múlva tisztává változik.
Szag – Klóros jellegű szag normális az ondóban.
Íz – Fruktóztartalma miatt enyhén édeskés, de személyenként és étrend függvényében változik. A túl sok hús, hagyma, fokhagyma, az alkohol kellemetlen ízűvé teszi. A dohányzás nem csak a termékenységre és a szexuális teljesítőképességre hat negatívan, de a cigarettában lévő toxinok a sperma ízét is rontják. Ezen kívül különféle gyógyszerek is hasonló hatást válthatnak ki. A sok víz és gyümölcslé vagy gyümölcs fogyasztása (különösen az ananász, dinnye, szőlő és eper) hatására az ondó íze is édesebbé válik.

Mi számít abnormálisnak?

Kevés ejakulátum – A csökkent mennyiségű ejakuláció, illetve annak hiánya időnként elzáródásra utal.

Vizes állagú ondó – Ez általában a retrograde ejakuláció jele, mikor az ondó visszafelé, a hólyagba lövell. Nem veszélyes, ám lehetséges, hogy prosztatagyulladás okozza.

Sűrű, csomós ondó – Az ondó sűrűsége különféle okok miatt változhat. A rendszeres, sűrű ondó nehezíti a spermiumok mozgását. A jelenséget kiválthatja az alacsony folyadékfogyasztás miatti dehidratáció, az ismételt szexuális együttlét vagy ejakuláció. Az ondó mennyisége csökkenhet az életkor előrehaladtával, ám ez nem feltétlenül befolyásolja a termékenységet.

Feltétlenül fordulj orvoshoz, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalod

Piros vagy barna ondó – Amennyiben az ondódban piros vagy barna foltokat találsz, azt valószínűleg vér okozza. Időnként előfordul, hogy ejakuláció során egy kis ér elpattan. Pár nap múlva az ejakulációnak ismét normálisnak kell lennie. Amennyiben nem így történik, feltétlenül fordulj orvoshoz

A véres ondó fertőzést, traumát vagy daganatot is jelezhet.

Sárga vagy zöld ondó – Normális esetben az ondónak lehet egy kis sárgás árnyalata, ám amikor összetéveszthetetlenül sárga vagy zöld, az fertőzést jelez, melyet gyakran a szexuális úton terjedő gonorrhea okoz. Feltétlenül menj orvoshoz, aki antibiotikummal kezel majd.

Bűzös ondó – A kellemetlen szagú, bűzös ondó mindig fertőzést jelez. Keresd fel az orvosod, hogy mihamarabb meggyógyulj!

Az ondó vizsgálata

Az ondó vizsgálatánál nemzetközi standard alapján lehet véleményt mondani. A férfiak nemzőképességéről a spermavizsgálat révén alkothatunk képet, többek között a spermiumok számának, a spermiumok mozgási tulajdonságának, valamint a normális és kóros alakú spermiumok arányának a vizsgálatával.

A nemzőképesség szempontjából az Egészségügyi Világszervezet által normálisnak tekintett vizsgálati értékek a következők:

 • sperma térfogat: minimum 2 ml
 • spermium koncentráció: minimum 20 millió/ml
 • teljes spermiumszám: minimum 40 millió/minta
 • motilitási mutató: minimum 50% mozgó
 • morfológiai mutató: minimum 14% normális
 • a sperma vizsgálatnál nézzük a fehérvérsejtszámot (1 mill/ml alatti normális) is (emelkedése gyulladásra utal), ilyen esetekben további vizsgálatok javasoltak.

Az andrológiai lelet

Az andrológiai lelet értelmezése nem könnyű, hiszen a különböző elváltozásokat latin kifejezésekben adják meg, íme a lehetséges elváltozások magyarázata:

 • oligozoospermia: csökkent hímivarsejtszám
 • oligozoospermia maximalis: súlyosan csökkent hímivarsejtszám
 • azoospermia: nem található hímivarsejt az ondóban
 • asthenozoospermia: csökkent mozgású spermiumok
 • teratozoospermia: károsodott alakú spermium
 • necrozoospermia: nem életképes spermiumok
 • OATS oligo-astheno-teratozoospermia: csökkent mozgás, szám és rossz alak.

Hazánkban a meddő párok esetében kb. 33%-uknál a férfi, 33%-ban a nő, 33%-ban mindkét fél olyan elváltozásban szenved, mely nehezíti a fogamzást. A spermiumok elváltozásaival, illetve a férfi meddőséggel az urológia egyik ága, az andrológia foglalkozik. Sajnos haznákban nagyon kevés andrológus szakember dolgozik, viszont a nagyobb urológiai osztályokon lehet andrológiai szakrendelést találni, illetve több magánrendelés is működik ezen problémák kezelése céljából.

(Dr. Szabó Ferenc, andrológus - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)

Ezt a cikket is ajánljuk: 10 dolog, ami károsítja a spermát