ondóhólyag
#Testi problémák

Az ondóhólyag-gyulladás

2022.10.07.
1 perces olvasási idő

Az ondóhólyag-gyulladás leggyakrabban a prosztata gyulladásához társul, de önálló kórképként is előfordulhat.

Az ondóhólyag-gyulladás tünetei

Tünetei az általános tünetek, mint például a láz, hidegrázás, fájdalmas és gyakori vizelés, vizeletürítési nehézség, zavart magömlés, merevedési zavar, magömléskor jelentkező fájdalom, a nemi szerv környéki testtáj fájdalma jelentkezhet. Egyik legijesztőbb tünet, mely sok férfit azonnal orvoshoz fordulásra késztet, a véres ondó.

Kialakulhatnak szövődmények?

Az ondóhólyag hosszan tartó funkcionális károsodása a különböző enzimek, ásványi anyagok Ondóhólyag-gyulladásés váladékok termelési zavarához vezethet, mely végső során a spermium termelődésének és szállításának zavarát okozza. Hosszú távon a gyulladás férfimeddőséget is okozhat, ezért fontos a betegség időbeni felismerése.

Kiváltó okok

Nemi kapcsolat során leggyakrabban átvihető kórokozó a Chlamydia trachomatis. Különböző egyéb, húgy- és ivarszerveket gyakran fertőző kórokozók is gyakran kimutathatók, ezek az E.Coli, Sterptococcus faecalis, Proteus mirabilis, Pseudomonas.

Hogyan zajlik a kivizsgálás?

A kivizsgálás egyrészt fizikális és ultrahangos vizsgálatot jelent, emellett szükség lehet a kórokozók ellen termelt antitestek vizsgálatára, teljes vérképre, a vizelet és a sperma különböző tenyésztéses vizsgálatára, húgycsőváladék-kenet vizsgálatra.

Kezelési lehetőségek

A terápia elsősorban antibiotikus kezelést jelent. Sajnos egyes esetekben előfordulhat, hogy kiújul a fertőzés vagy másfajta baktérium jelenik meg, ilyenkor hosszabb ideig tartó kezelésre van szükség, mely sokszor az orvos és beteg türelmét is próbára teszi.

(dr. Csuth Ágnes)