sperma
#Testi problémák

Érdekességek a spermáról

2013.02.24.
1 perces olvasási idő

A sperma, magyar nevén ondó nem azonos a spermiummal. Sokan összekeverik. A spermium a hímivarsejtek latin neve.

Miből áll a sperma?

Sokan azt hiszik, hogy a sperma fő alkotórészei a spermiumok, pedig nem így van. Több komponense van, az ondóhólyag, a prosztata és a bulbourethrális mirigyek is részt vesznek a sperma összetevőinek termelésében. Az ondóhólyagok által termelt anyag adja a sperma állagának mintegy 70%-át. A hímivarsejtek, melyek a herékben termelődnek csak mintegy 2-5%-át alkotják az ondónak.

Talán nem is gondolod, hogy mennyire fontos a sperma jellemzése, erre különösen andrológiai vizsgálatok során van szükség. Sajnos egyre több a meddő pár, és ilyen esetekben a férfi partner is körülbelül annyi esetben oka a sikertelenségnek a gyermekáldás terén, mint a női fél. Ilyenkor szükség van spermatogram készítésére. 1992-ben a WHO leírta, hogy mik a normál sperma jellemzői: mennyisége 2 ml vagy több, pH értéke 7,2 és 8 ,0 között van, azaz enyhén lúgos, spermium koncentrációja 20x106/ml vagy több, 40×106 vagy több spermium távozik egy ejakuláció során.

Ha a sperma színe megváltozik

A sperma sárgás-fehéres színe egyes esetekben megváltozhat. Lehet például barnás, esetleg piros, ilyen esetekben fertőzésre kell gyanakodni, például az ondóhólyag vagy a prosztata gyulladására. Ne várj ilyenkor a kivizsgálással, minden esetben mielőbb fordulj orvoshoz!

A sperma minőségét befolyásolják egyes szerek, gyógyszerek

Lehet, hogy kamaszkorban még nem gondolsz a későbbi gyermekvállalásra, de jó, ha tudod, hogy bármilyen szer, gyógyszer, amit szedsz, hatással lehet a nemzőképességedre. Tiltott szerekkel, feketepiacon beszerezhető teljesítménynövelőkkel soha ne élj, mert most és a jövőben is komoly szervi károsodásokat idézhetsz elő magadnak.

spermium

A spermára is lehet valaki allergiás

Nagyon ritkán előfordul, hogy a sperma valamilyen összetevőjére allergiás reakció alakul ki, ez óvszer használatával kiküszöbölhető.

Napokig élnek

Mennyi ideig életképes a sperma, miután bekerült egy nő szervezetébe? A válasz erre a kérdésre: körülbelül 2 napig!

A herék hűtőként működnek

A herék hőmérséklete általában 7 fokkal alacsonyabb, mint az átlagos testhőmérséklet. Ugyanis csak ilyen körülmények között tud a here megfelelő spermát termelni. A férfiak teste azonban olyan radiátor-szerű vénákkal van ellátva, legalábbis a herék környékén, amely szabályozza a herék körüli hőmérsékletet. Így hideg esetén a testhez közelebb húzódik, melegben pedig a testtől eltávolodik a herezacskó. Ha egy férfi keresztberakja a lábait, a herezacskó hőmérséklete körülbelül 2 fokkal növekszik. Ugyanez a helyzet, ha az illető fecskét hord. De ettől még a legtöbb ember, aki keresztberakja a lábát, ugyanúgy apa lehet. Így az sincs bebizonyítva, hogy a boxerek hordása növeli a megtermékenyítő-képességet.

(Dr. Csuth Ágnes)