terhes
#Testi problémák

Terhes lehetek? A 10 leggyakoribb kérdés

2022.08.12.
3 perces olvasási idő

Kezdjük az áttekintést az alapoktól, vagyis a teherbeeséstől, a sperma és petesejt találkozásától, a megtermékenyítéstől. A leggyakoribb kérdések és válaszok a témában.

A sperma és a petesejt egyesülésével egy új képződmény – zigóta - jön létre, ami osztódni kezd, beágyazódik és magzattá fejlődik, majd kilenc hónap múlva megszületik a kisbaba.

A spermiumok olyan kis „harcosok”, melyekből millió termelődik a férfiak élete során. Ezek legfőbb célja, hogy megtermékenyíthessenek egy petesejtet. Ám a spermáknak muszáj nedvesnek maradniuk ahhoz, hogy életben maradjanak, különben már nem lesz tovább életképes.

A leggyakoribb kérdések:

1. A barátom nem viselt óvszert, de időben kihúzta. Lehetek terhes?

Igen! A megszakításos módszer nem alkalmas fogamzásgátlásra, mivel az előváladék, amit sokszor még csak nem is éreznek a férfiak, ugyanúgy tartalmazhat spermiumokat, mint az ejakuláció során kilövellő ondó. A hímivarsejtet tartalmazó előváladék ugyanúgy okozhat terhességet, mintha végig óvszer nélkül szeretkeznétek. És érdemes kihangsúlyozni, hogy az ondó minden egyes cseppje több millió spermát tartalmaz!

2. Lehet a barátnőm terhes anális szex esetén is?

Igen! Van rá esély, hogy a lány terhes lesz, hiszen az ejakuláció a vagina közelében történik. Ráadásul az anális pozitúra nem csak a terhesség rizikóját, de egy nemi betegség átadását is magában hordozza. Az anális terület körüli szövet nagyon érzékeny és igen sérülékeny, így még kockázatosabb, ezért még inkább óvatosnak kell lennetek, mint vaginális közösülés esetén. Emellett minden esetben muszáj óvszert viselnetek és óvatosnak lenni, különösen anális szex során.

3. Ha végig kondom volt rajtam, akkor lehet a barátnőm terhes?

Ha az óvszert megfelelően használtátok, akkor nem csak a terhességet, de az esetleges nemi betegségeket is megelőzhetitek. A legtöbb szakember is azt ajánlja, hogy a fiúk végig viseljenek kondomot, attól a pillanattól kezdve, hogy a péniszük már kemény, a szexuális aktus legvégéig. Emellett valamilyen plusz, „biztonsági” módszert is ajánlnak, mint például a fogamzásgátló tablettát, vagy valamilyen más hormonális módszert.

4. Lehetek terhes orális szextől?

Az ondó lenyelésétől nem lehetsz terhes. Emellett érdemes az ondó lenyelését elkerülni, ugyanis így szexuális úton terjedő betegséget (STD-t) is elkaphatsz.

5. Lehet egy lány terhes akkor, amikor nem ovulál?

Nem. A nő érett petesejtje termékenyülhet csak meg. Ám a probléma a legtöbbször abban rejlik, hogy nehéz megállapítani az ovuláció pontos időpontját. A legtöbb nő nem is tudja megállapítani, hogy mikor is ovulál, és így a naptármódszerben sem lehet teljesen megbízni.

A másik problémát az jelenti, hogy a spermiumok akár 5 napig is életképesek a szervezetedben, így már az ovulációt megelőző 5 és az azt követő 3 napban nem élhetsz nemi életet, ha kizárólag ezzel a módszerrel védekezel. Éppen ezért a naptármódszer nem ajánlott módja a fogamzásgátlásnak!

6. Ha a fiú a kezeire ejakulál, majd az ujját a hüvelybe helyezi, akkor lehetek terhes?

Igen! Ha nedves vagy nyirkos hímivarsejt van a fiú ujjain, akkor van esélye a teherbeesésnek, bár minimális.

7. Lehetek terhes, ha szedem a fogamzásgátlómat?

Az attól függ! Ha a tablettát rendszeresen előírás szerint szeded, akkor nagyon megbízható fogamzásgátló módszert választottál. A módszer kulcsa, hogy pontosan úgy szedd, ahogy az elő van írva. Általában napi 1 tablettát kell szedned, mindig pontosan ugyanabban az időpontban. Ha korrekten szeded, és nem hagysz ki egy tablettát sem, akkor a teherbeesés kifejezetten valószínűtlen. Ám ha nem helyesen szeded vagy kihagysz egy napot és nem alkalmaztok egy másik módszert is, akkor a terhesség lehetőségének az esélye jóval nagyobbra nő.

8. Lehetek terhes, ha a fiú a számba ejakulált, majd én megcsókoltam és utána ő kielégített orálisan?

Nagyon sok mindennek kell passzolnia ahhoz, hogy egy nő így is teherbe essen, de annak ellenére, hogy viszonylag kicsi az esélye, mégis teherbe eshetsz.

9. Lehetek terhes zuhanyzás közben?

Igen, ha zuhanyzás közben közösültetek. A spermiumra az sem hat, ha a zuhanyból forró víz jön. A külső hatások nincsenek befolyással a hímivarsejt a petesejt felé vezető útján.

Még egyszer, a spermiumok kifejezetten ellenállók és "szívósak", "céljuk", hogy megtermékenyítsenek egy petesejtet. Egy fürdőkád nem egy különösen barátságos környezet a hímivarsejteknek, ám nem szabad elfelejteni, hogy minden egyes csepp ondó spermiumok millióit tartalmazhatja, és ezek közül egyetlen egy erős, energikus spermium is elegendő, hogy elérje a célját és megtermékenyítse a petesejtet, hogy kialakuljon a terhesség.

Hamis az a feltevés, hogy ha forró zuhany alatt közösültök, akkor a hőség meg fogja ölni a spermiumot. Ne felejtsétek el, bármikor, amikor védekezés nélkül közösültök, mindig fennáll a terhesség lehetősége. A vízben történő szex a nemi betegségek ellen sem nyújt védelmet.

10. Lehetek terhes WC-ülőkétől?

Szinte lehetetlen, hogy egy lány WC-ülőkétől essen teherbe, de a lehetőség mindig fennáll. A spermium addig él, amíg nedves, nyirkos. Ha egyszer felszáradt, akkor többé már nem életképes. Ám minden esetben, amikor a hímivarsejt a vagina közelébe kerül, akkor lehetséges a teherbeesés. Persze nehéz bejutni a nő vaginájába, valamint az adott nőnek is különösen termékenynek kell lennie. Itt is sok feltételnek kell egyszerre teljesülnie, de elméletileg a lehetőség tényleg ott van.

Sokkal fontosabb annál, hogy hogyan eshetsz teherbe az, hogy hogyan védekezel ellene. Hiszen ha mindent megtesztek, akkor nem kell amiatt aggódnod, hogy teherbe estél. És az STD-től (szexuális úton terjedő betegségekről, eredetileg Sexually Transmitted Diseases) sem. Az is megoldás, hogy minél később válj szexuálisan aktívvá, hiszen ez az egyetlen 100%-ig biztos védekezési módszer. Amikor pedig már elég érettnek és felkészültnek érzed magadat a szexuális élet elkezdéséhez, akkor mindenképpen légy felelősségteljes nemi életedben is! Mindig ajánlott óvszert használnotok, ugyanis ez helyes használat mellett nem csak a terhességtől, hanem a STD-től is megvéd mindkettőtöket. Ha kérdésed van, akkor nyugodtan tedd fel orvos szakértőnknek!

(KamaszPanasz - Gy. A., Forrás: teenhealthfx.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)