terhes
#Vágyak

Lefeküdtem egy lánnyal, és most terhes

2023.10.07.
1 perces olvasási idő

“Lefeküdtem egy lánnyal, és most terhes! Megtartja a babát, és azt mondta, hogy kell a segítségem, de én még egyáltalán nem akarok apa lenni. Mit tegyek?”

Gondold végig a helyzetedet

Nos, rengeteg dolgot kell végiggondolnod. Hogyha része voltál a terhesség létrejöttének (és ebben az esetben igen), akkor felelősséggel tartozol a gyerek iránt, akármilyen is a kapcsolatod az anyjával.

Ha nem vagy benne biztos, hogy te vagy a gyermek apja, akkor kérhetsz apasági vizsgálatot (egy teszt, ami biológiailag bizonyítja, hogy te vagy-e az apa vagy sem) miután a gyerek megszületett. Ha a baba a tiéd, akkor segítséget jelenthet, ha beszélgetsz egy támogató felnőttel arról, hogy hogyan is folytasd az életedet.

Ha aláírsz egy szülői nyilatkozatot, akkor te leszel a gyermek hivatalos édesapja, ami rengeteg szempontból fontos. Sokkal több jogot ad a kezedbe abban az esetben, ha nem megfelelően nevelik a gyerekedet, illetve megalapozza a jogi felelősségedet, ami alapján segítened kell a gyerek támogatásában.

Mit érzel?

Az is fontos, hogy elgondolkozz azon, mit is érzel a gyermeked édesanyjáról. Hogyan definiálnád a kapcsolatodat vele? Együtt vagytok, mint egy pár? Csak barátok vagytok? Nem is nagyon beszéltek? Milyen kapcsolatot szeretnél vele a jövőben? Ha ezeket a kérdéseket átgondoltad, érdemes átbeszélni a dolgokat egy olyan felnőttel, akiben megbízol.

Amint sikerült tisztáznod magadban az érzéseidet, beszélj vele arról, hogy mire jutottál. Légy őszinte a kapcsolatotokról és az érzéseidről. Ezalatt a beszélgetés alatt adj neki esélyt, hogy válaszolhasson és ő is elmondhassa az érzéseit. Nem feltétlenül kell egyetlen beszélgetés alatt döntéseket hoznotok, valószínűleg mindkettőtöknek szüksége lesz majd egy kis időre, hogy végiggondoljátok a dolgokat, és azt, hogy mit mondott a másik fél.

Hogyan tovább?

Ha úgy látod, hogy van jövőtök, mint egy pár, akkor érdemes megerősíteni a kapcsolatotokat. Ha úgy döntöttetek, hogy együtt nevelitek fel a gyermeket, ám nem lesztek romantikus kapcsolatban, akkor fogadd meg, hogy a lehető legjobb szülő leszel a gyereked érdekében. Mindkettőtöknek félre kell raknotok a negatív érzéseiteket a kapcsolatotokról, és a gyermeketek érdekeit kell az előtérbe helyezni.

Ha kitaláltátok, hogy milyen kapcsolatban lesztek, akkor fókuszálhattok arra, hogy hogyan fogjátok nevelni a gyereketeket. Ez azt is jelenti, hogy megosztjátok egymás között a felelősséget. Ki mit fog csinálni? Hogyan fogjátok fizetni a gyerek felnevelésével járó költségeket? Iskolában maradtok vagy munkát kerestek?

Éppen most vágtok bele egy életetek végéig tartó kapcsolatba, nem törődve azzal, hogy milyen formában is. A gyermeketeknek az a legjobb, ha megtanultok kijönni egymással, és egymással együttműködni. Ha pedig erre képesek vagytok, akkor a gyereketeket az élet egyik legfontosabb képességére tanítjátok meg.

(KamaszPanasz - Gy.A., sexetc.com)