terhes
#Vágyak

Tudd meg az igazat! A terhességről és a terhességi kockázatokról

2023.11.28.
3 perces olvasási idő

Érezted már úgy, hogy rossz információk hatalmas halmaza van a fejedben a terhességről és a teherbeesés kockázatairól? Mikor beszélgetsz a barátaiddal vagy olvasol a neten valamit erről, elgondolkozol, hogy amit éppen tanultál, az az igazság-e vagy egy a sok buta mítoszok közül? Mint ahogy sok más témánál ez megesik… így a terhesség és a terhesség kockázataival kapcsolatban is előfordulhat. Itt megtalálhatod a legtöbb tévhitet, ami a köztudatban kering.

Életbevágóan fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a mítoszt az igazságtól, és tisztában legyünk azzal, hogy mi biztonságos. Tudod, hogy mi igaz a terhességgel és a terhességi kockázatokkal kapcsolatban, vagy Te estél már áldozatául valamelyik mítosznak?

Mítosz: Egy lány nem lehet terhes, ha az anális szex közben nincsen védekezés

Tény: Az igaz, hogy magától az anális szextől a terhesség nem jöhet létre, és a teherbeesés kockázata anális szex esetén kisebb, mint vaginális közösülés esetén, ám a végbélnyílás és a vagina meglehetősen közel vannak egymáshoz.

Elég, ha az ondó (még akkor is, ha az ejakuláció anális szex közben történik a végbélbe) lefolyik, és kapcsolatba kerül a szeméremtesttel, ami máris terhességi kockázatot jelent. Ráadásul, az anális szex közben nagyon könnyen terjednek a szexuális úton terjedő betegségek. Egészségügyi szempontból nem javasolt, ha sor kerül rá, mindenféle anális játék esetén használj/használjatok óvszert és síkosítót.

Mítosz: A koffein csökkenti a spermiumok számát

Tény: A koffeinnel végzett kutatások során azt tapasztalták, hogy a koffein elősegítette a spermiumok mozgékonyságát és hatékonyságát (ami épp ellenkezője ennek a klasszikus mítosznak).

Mítosz: Ha egy lány épp menstruál, mikor szexelnek, akkor nem eshet teherbe

Tény: Minden nőnek megvan a saját ovulációs és menstruációs ciklusa, és így néhány nőnek nagyon közel lehet az ovuláció időpontja a menstruáció végéhez. Ráadásul a spermiumok akár napokig is eléldegélnek a női nemi szervben. Tehát kisebb eséllyel, de igenis lehetséges, hogy egy nő teherbe essen, ha a menstruációja alatt lép szexuális kapcsolatba egy férfival.

Mítosz: Ha egymás után háromszor ejakulált a férfi, akkor megszabadult az összes spermiumától, és senkit nem tud teherbe ejteni

Tény: A férfiak milliónyi spermiumot állítanak elő minden egyes nap. Átlagban 50 spermium képes elérni a petét egy ejakuláció alkalmával, és csak egyetlen darab spermium kell ahhoz, hogy megtermékenyüljön a pete, noha annak az egy spermiumnak szüksége van a többi sperma segítségére, hogy a megtermékenyülés létrejöhessen. Mikor a sperma az ondóval elhagyja a férfi testét, a férfi teste újra termel spermát, vagyis a teherbe esés esélye ilyenkor is ugynaúgy fennáll.

Terhes nő pocakkal

Mítosz: A szex után 1-2 napon belül észre fogod venni a terhesség első jeleit

Tény: Körübelül 11-14 nappal a közösülés és megtermékenyülés után a pete beágyazódik a méhbe. Miután ez megtörténik, elkezd termelődni egy terhességi hormon – a HCG - , ami azért felelős, hogy megvédje a megtermékenyített petesejtet az anya immunrendszerétől. Ez a hormonváltozás az okozója a terhességi tüneteknek. A legtöbb nőnek az első tünete az elmaradt menstruáció.

Mítosz: Terhes lehetsz, ha lenyeled a spermát, majd csókolózol a partnereddel, és ő folytatja az orális szexet, mivel így a spermiumok a szeméremtesttel érintkezhetnek

Tény: Mivel nincsen közvetlen kapcsolat a szád és a nemi szerved között, azok a nők, akik lenyelik az ondót nincsenek kitéve a terhesség veszélyének, viszont ki vannak téve annak a veszélynek, hogy elkapjanak valamilyen szexuális úton terjedő betegséget. A spermák nagyon érzékenyek, így nem élnek túl egy utazást egyik szájról a másikra úgy, hogy továbbra is képesek legyenek a megtermékenyítésre további orális szex útján.

Mítosz: A szex utáni zuhanyzással le tudod mosni a spermiumokat és a baktériumokat

Tény: A vaginának megvan a saját tisztító baktériuma, a saját természetes savas pH-ja, amire szükség van, és a jó baktériumok segítik távoltartani alapesetben az egyszerűbb fertőzéseket, de nem védenek meg a szexuálisan terjedő kórokozóktó! Zuhanyzás szex után mint módszer, hogy megelőzzük a terhességet olyan, mintha bezárnánk a pajtaajtót miután az összes ló kiszaladt – másképp mondva: túl késő.

Mítosz: Ha a férfinak nincs ejakulációja, akkor a lány nem lehet terhes

Tény: Sperma lehet az elő-ondóváladékban is. A lehetősége annak, hogy az előváladékban spermium legyen, sokkal magasabb, ha a férfi nemrégiben ejakulált, vagy nem vizelt a közösülés előtt. Ne szeretkezzetek úgy, hogy nem használtok semmilyen megbízható védekezési módszert!

Mítosz: Az első menstruáció előtt nem eshetsz teherbe

Tény: Az ovuláció és a menstruáció nem ugyanaz. A nők általában azután szereznek tudomást az első ovulációjukról, amikor az már megtörtént, tehát már megjött az első menstruációjuk. Mivel az első ovuláció már az első menstruáció előtt megtörténik, egy lány hatalmas kockázatot vállal, ha így megy bele olyan szexuális aktusba, amely során nincsen védekezés. Ráadásul, mivel a nők először akkor veszik észre, hogy valószínűleg terhesek, mikor elmarad a menstruációjuk, így az a lány, aki nem is várja, hogy menstruáljon, nem számít arra, hogy terhes lehet, és majd csak hónapok elmúltával veszi észre azt.

Mítosz: Ha a kezünk érintkezett az előváladékkal, majd így okozunk örömet a partnerünknek, az terhességi kockázatot jelent

Tény: Ha letörölted a kezed, miután hozzáértél az előváladékhoz vagy az ondóhoz, akkor nagyon alacsony az esélye a teherbeesésnek.

Mítosz: A megszakított közösülés biztonságos

Tény: A megszakított közösülés nem számít megbízható védekezési módszernek, mert az előváladék több ezer spermát tartalmazhat. Emellett a fiatalabb férfiak sokkal hamarabb mennek el (ami az időben történő megszakítást sokkal nehezebbé teszi), a partnerrel folytatott szexuális aktus megnehezíti annak megítélését, hogy mikor következik be az orgazmus. Megszakított közösüléssel évente 100 nőből 35-40 terhes lesz!

(KamaszPanasz - K.I., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)