menstruáció
#Testi problémák

Minden, amit a menstruációról tudnod kell 1.

2011.03.23.
2 perces olvasási idő

Mi történik menstruációkor a női szervezetben? Talán már akartál beszélni róla anyukáddal vagy apukáddal, de minden alkalommal, amikor kimondtad, hogy menstruáció, akkor dadogni, hebegni kezdtél.

Nem baj. Mindenki fél, amikor beszélünk testünk különböző működési folyamatairól, különösen, ha az egyikről esik szó, ami mind közül a legtitokzatosabb, a menstruációról. Talán ez a cikk választ add néhány kérdésedre ebben a témában, ami egy természetes folyamat és minden nőt érint.

Mi a menstruáció?

A pubertáskor kezdete előtt nem sokkal, általában a mellek növekedésének kezdete után, 12- 13 éves kor között jön meg az első menstruációja a lányoknak, amit menarche-nak hívunk. Persze van olyan lány, akinek hamarabb vagy később jön meg, mint a fentebb említett életkor.

A menstruációs ciklus négy hétig tart, ami kezdődik a vérzéssel és befejeződik a következő ciklus kezdetével, vagyis a következő havi vérzés kezdeti napjával.

A menstruációs vér a méhből a hüvelyen keresztül jut ki a külvilágba. A méh egy üreges, körte alakú szerv, ide ágyazódik be a megtermékenyített petesejt (zigóta), védelmet nyújt, táplálja az embriót és a magzatot a terhesség ideje alatt. A hüvely, vagy a "szülőcsatorna" biztosítja az utat a menstruációs folyadék számára a külvilág felé.

A menstruáció alatt általában az első 2- 3 napban erős a vérzés, majd az azt követő 2- 4 napban gyenge a folyás. A menstruációs folyadék vér és méhnyálkahártya szövet keveréke. A teljes menstruációs vérveszteség 4 és 12 teáskanálnyi mennyiség között változhat.

Hogy érezheted magad a menstruációd alatt?

A menstruációs periódus kezdete előtt pár nappal és alatta görcsölhet és puffadtnak érezheted a hasad. A görcsöket a megnövekedett hormonszint okozza. Ezen hormonok (prosztaglandinok) hatására a méh izomzata összehúzódik. Sok tizenévesnek a hasi görcsön kívül, fáj a derekuk vagy a combjuk felső része. Mások hányingerre, hasmenésre, fáradékonyságra, ingerlékenységre panaszkodnak.

A hasi görcsök enyhítésére próbáld meg melegíteni a hasadat fűthető párnával vagy meleg vizes palackkal. De egy meleg vizes fürdő is jó megoldás lehet. Néhány tininél a testmozgás az, ami enyhíti a görcsöket. A testmozgás javítja a vér áramlását és endorfin termelődik, amely a szervezet természetes fájdalomcsillapítója.

Egyszerű, nem vényköteles fájdalomcsillapító is segítséget nyújthat a görcsök ellen. Ezek a gyógyszerek blokkolják a prosztaglandin hormonok hatását. Beszélj a körzeti orvosoddal vagy a nőgyógyászoddal a következő esetekben:

  • ha a görcseid erősek
  • ha a vérzésed hét napnál tovább tart
  • ha már három hónapja nem jött meg
  • ha úgy gondolod, hogy terhes vagy
  • ha tampon használata után lázad és hányingered van
  • ha a görcseid ugyan olyan erősek a vérzésed végén is, mint az elején
  • ha a fájdalomcsillapító nem enyhíti a görcseidet
  • ha a menstruációs ciklusod 21- 45 napnál hosszabb
  • ha a menstruációs vérzésed két év eltelte után sem lesz szabályos
  • ha egy hónapnál több alkalommal marad ki a vérzésed, ami rendszeressé válik
  • ha egymást követő hónapokban marad ki a vérzésed
  • ha a PMS tüneteid súlyosak és már összeegyeztethetetlen az életeddel
  • ha 15 éves vagy és még nem menstruálsz

A görcsök csak a vérzés első 2-3 napjában erősek, a későbbi napokban enyhülnek, mert a prosztaglandin szintje normalizálódik a szervezetben.

Mennyi ideig tart egy menstruációs ciklus?

Az első alkalommal a vérzés 2-7 napig tart, aztán a következő vérzésedig eltelhet 30- 40 nap vagy még hosszabb idő. A következő vérzésed lehet erősebb vagy gyengébb, mint az első.

Ne aggódj, ha szabálytalan a menstruációd, ha két vérzés között túl sok nap telik el. Vagy két vérzés intenzitása, időtartalma között eltéréseket tapasztalsz. Illetve néha- néha kimarad egy- egy havi vérzésed. Ez a szabálytalanság az elején még normális.

A menstruációd normális esetben az első menstruációtól számított két éven belül rendeződni fog. Vannak, akiknek a menstruációs ciklusuk 28 napos, de olyan is akad, akinek 24 napos, sőt van 30-, és 34 napos is. A tiniknél rendszerint két ciklus között 21-45 nap telik el.

Általában akkor marad ki a vérzésed, ha stressz ér vizsga előtt) téged vagy beteg vagy (influenza). A túl sok testmozgás és az alacsony testsúly is ehhez vezethet.

Ha már rendszeresé vált a vérzésed, akkor több hónapra jelöld be a naptáradba annak kezdetét. Segítségedre lesz abban, hogy időben magadhoz végy tampont vagy egészségügyi betétet és ne történjen semmilyen baleset.

Ez is érdekelhet: Mikor beszélhetünk rendszertelen menstruációról?

(KamaszPanasz - M. T.)