Főoldal / TEST / Minden, amit a menstruációról tudnod kell 1.
  2011-03-23

Minden, amit a menstruációról tudnod kell 1.

Mi történik menstruációkor a női szervezetben? Talán már akartál beszélni róla anyukáddal vagy apukáddal, de minden alkalommal, amikor kimondtad, hogy "menstruáció," akkor dadogni, hebegni kezdtél.

- hirdetés -

Nem baj. Mindenki fél, amikor beszélünk testünk különböző működési folyamatairól, különösen, ha az egyikről esik szó, ami mind közül a legtitokzatosabb, a menstruációról. Talán ez a cikk választ add néhány kérdésedre ebben a témában, ami egy természetes folyamat és minden nőt érint.

Mi a menstruáció?

A pubertáskor kezdete előtt nem sokkal, általában a mellek növekedésének kezdete után, 12- 13 éves kor között jön meg az első menstruációja a lányoknak, amit menarche-nak hívunk. Persze van olyan lány, akinek hamarabb vagy később jön meg, mint a fentebb említett életkor.

A menstruációs ciklus négy hétig tart, ami kezdődik a vérzéssel és befejeződik a következő ciklus kezdetével, vagyis a következő havi vérzés kezdeti napjával.menstruáció

A menstruációs vér a méhből a hüvelyen keresztül jut ki a külvilágba. A méh egy üreges, körte alakú szerv, ide ágyazódik be a megtermékenyített petesejt (zigóta), védelmet nyújt, táplálja az embriót és a magzatot a terhesség ideje alatt. A hüvely, vagy a "szülőcsatorna" biztosítja az utat a menstruációs folyadék számára a külvilág felé.

A menstruáció alatt általában az első 2- 3 napban erős a vérzés, majd az azt követő 2- 4 napban gyenge a folyás. A menstruációs folyadék vér és méhnyálkahártya szövet keveréke. A teljes menstruációs vérveszteség 4 és 12 teáskanálnyi mennyiség között változhat.

Hogy érezheted magad a menstruációd alatt?

A menstruációs periódus kezdete előtt pár nappal és alatta görcsölhet és puffadtnak érezheted a hasad. A görcsöket a megnövekedett hormonszint okozza. Ezen hormonok (prosztaglandinok) hatására a méh izomzata összehúzódik. Sok tizenévesnek a hasi görcsön kívül, fáj a derekuk vagy a combjuk felső része. Mások hányingerre, hasmenésre, fáradékonyságra, ingerlékenységre panaszkodnak.

A hasi görcsök enyhítésére próbáld meg melegíteni a hasadat fűthető párnával vagy meleg vizes palackkal. De egy meleg vizes fürdő is jó megoldás lehet. Néhány tininél a testmozgás az, ami enyhíti a görcsöket. A testmozgás javítja a vér áramlását és endorfin termelődik, amely a szervezet természetes fájdalomcsillapítója.

Egyszerű, nem vényköteles fájdalomcsillapító is segítséget nyújthat a görcsök ellen. Ezek a gyógyszerek blokkolják a prosztaglandin hormonok hatását. Beszélj a körzeti orvosoddal vagy a nőgyógyászoddal a következő esetekben:

-    ha a görcseid erősek
-    ha a vérzésed hét napnál tovább tart
-    ha már három hónapja nem jött meg
-    ha úgy gondolod, hogy terhes vagy
-    ha tampon használata után lázad és hányingered van
-    ha a görcseid ugyan olyan erősek a vérzésed végén is, mint az elején
-    ha a fájdalomcsillapító nem enyhíti a görcseidet
-    ha a menstruációs ciklusod 21- 45 napnál hosszabb
-    ha a menstruációs vérzésed két év eltelte után sem lesz szabályos
-    ha egy hónapnál több alkalommal marad ki a vérzésed, ami rendszeressé válik
-    ha egymást követő hónapokban marad ki a vérzésed
-    ha a PMS tüneteid súlyosak és már összeegyeztethetetlen az életeddel
-    ha 15 éves vagy és még nem menstruálsz

A görcsök csak a vérzés első 2- 3 napjában erősek, a későbbi napokban enyhülnek, mert a prosztaglandin szintje normalizálódik a szervezetben.

Mennyi ideig tart egy menstruációs ciklus?

Az első alkalommal a vérzés 2-7 napig tart, aztán a következő vérzésedig eltelhet 30- 40 nap vagy még hosszabb idő. A következő vérzésed lehet erősebb vagy gyengébb, mint az első.

Ne aggódj, ha szabálytalan a menstruációd, ha két vérzés között túl sok nap telik el. Vagy két vérzés intenzitása, időtartalma között eltéréseket tapasztalsz. Illetve néha- néha kimarad egy- egy havi vérzésed. Ez a szabálytalanság az elején még normális.

A menstruációd normális esetben az első menstruációtól számított két éven belül rendeződni fog. Vannak, akiknek a menstruációs ciklusuk 28 napos, de olyan is akad, akinek 24 napos, sőt van 30-, és 34 napos is. A tiniknél rendszerint két ciklus között 21- 45 nap telik el.

Általában akkor marad ki a vérzésed, ha stressz ér vizsga előtt) téged vagy beteg vagy (influenza). A túl sok testmozgás és az alacsony testsúly is ehhez vezethet.

Ha már rendszeresé vált a vérzésed, akkor több hónapra jelöld be a naptáradba annak kezdetét. Segítségedre lesz abban, hogy időben magadhoz végy tampont vagy egészségügyi betétet és ne történjen semmilyen baleset.

(M. T.)