menstruáció
#Testi problémák

Menstruáció alapismeretek

2009.02.11.
1 perces olvasási idő

Nagyon összetett folyamat során válunk nővé és ezek a folyamatok leginkább a kamaszkorban bontakoznak ki. Ekkor kezdenek fejlődni (kisebb-nagyobb mértékben) az úgynevezett másodlagos nemi jellegek, vagyis a mellek. Az alkat is kezd nőiesedni, a csípő szélesedik, a fenék terebélyesedik. Megkezdődik a menstruálás.

A menstruáció a lányoknál általában kamaszkorban jelentkezik. A havi vérzés ciklikusan jelenik meg 28 naponta és 4-5 napig tart. Ez az első megnyilvánulása a "nővé válásnak", ugyanis a menstruációtól számítva nemzőképesek a lányok.

A menstruáció az agyalapi mirigytől "indul el", mivel ez szabályozza a méh nyálkahártyájának kilökődését (ez okozza a vérzést), valamint a méh nyálkahártyájának a megtermékenyített petesejt befogadására való felkészülését szabályozza. A tüszőérlelő és a sárgatest hormonok felelősek a menstruációért, mindkettőnek fontos szerepe van. A tüszőérlelő hormon hiányában nem indul meg a petesejt érése, míg a sárgatest képző hormon hatásának zavarakor felborul a tüszőrepedés folyamata és a méhnyálkahártya érése. A serdülőkorban észlelhető testi változások részben a petefészek fokozódó ösztrogén termelésének, részben pedig a mellékvesekéreg hormontermelésének következményei.

Menstruáló lány

Nagyon összetett folyamat során válunk nővé, és ezek a folyamatok leginkább a kamaszkorban bontakoznak ki. Ugyanis szintén ekkor kezdenek fejlődni (kisebb-nagyobb mértékben) az úgynevezett "másodlagos nemi jellegek", vagyis a mellek. Az alkat is kezd nőiesedni, a csípő szélesedik, a fenék terebélyesedik.Menstruációkor különösen oda kell figyelnünk a tisztálkodásra, nem ajánlott strandra menni, valamint fehér nadrágot viselni. Fontos, hogy mindig legyen kéznél betét vagy tampon, mert elég kellemetlen helyzetbe kerülhetsz nélkülük.

Tampon vagy betét?

Sokak szerint a tampon sokkal higiénikusabb. Az elején még mindenképp betéttel kezdj, aztán majd eldöntöd. A lényeg, hogy akármit használsz gyakran cseréld.

A legnagyobb problémát a menstruációban a hasfájás okozza. Ma már van számos görcsoldó létezik menstruációs fájdalmak enyhítésére. Ezen kívül segíthet egy forró tea, vagy egy puha párna is.

(KamaszPanasz - Sz.D.L.)