menstruáció
#Testi problémák

Menstruációs kehely: Jó alternatíva a tampon helyett?

2021.05.01.
1 perces olvasási idő

Nagyon kíváncsi vagyok, milyen is valójában ez a menstruációs csésze. Mit tudsz róla, mik a tapasztalatok?

Menstruációs csésze

A menstruációs csésze egy harang alakú eszköz, ami a menstruációs idő alatt a hüvelybe felhelyezve összegyűjti a vért. Általában ezek a csészék politilénből, szilikonból vagy bármilyen nem latex alapú anyagból készülnek.

Van olyan fajtája, amit rendszeresen lehet használni, például a DivaCup-nak nevezett típus, és van olyan, ami csak egyszeri alkalomra jó, mint az Instead. Habár nem használják sokan, a menstruációs kehely egy életképes alternatíva a betétek és tamponok helyett.

A menstruációd alatt kell felhelyezni a hüvelybe. Ha többször használatosat használsz, akkor ha tele van, vedd ki a hüvelyből és ürítsd ki. Alapos tisztítás után helyezd vissza. Ha az eldobható variáció tetszik jobban és inkább azt használod, akkor a csésze kiürítése után dobd ki a kukába, és helyezz fel egy steril csészét.

Az, hogy hányszor kell kiüríteni a csészét egy nap attól is függ, hogy mekkora csészét használsz és mennyire erős a menstruációd. 12 órán belül általában egy menstruációs csészét kétszer olyan hosszú ideig lehet használni, mint egy átlagos tampont.

A menstruációs csészét a hüvelyben hagyhatjuk vizelés alatt is, sőt még a „nagyobb dolgokban” sem fog zavarni. Szex előtt ki kell szedni, végülis logikus, hiszen ez egy műanyag! De ne felejtsd el, hogy a menstruációs csésze nem véd meg sem a nem kívánt terhességtől, sem pedig a különböző fertőző betegségektől.

A csészéket sajnos nem használhatják azok a nők, akik terhesség megakadályozása érdekében hüvelygyűrűt vagy spirált helyeztek fel, vagy akiknek már volt valaha toxikus sokk szindrómájuk.

A nők egy része sokkal kényelmesebbnek találja a menstruációs csészét, mint a tampont vagy a betétet. De van olyan is aki nem tartja higiénikusnak, vagy természetellenesnek találja a műanyagot a testében. Van olyan, akinek nehezére esik feltenni és kiszedni.

Használat előtt figyelmesen olvasd el az utasítást! Sok sikert!

(KamaszPanasz - Ő.B.)