toxikus sokk szindróma
#Betegségek

Toxikus sokk szindróma

2023.08.15.
1 perces olvasási idő

A toxikus sokk szindróma (TSS) bárkivel megeshet, férfivel, nővel, időssel, fiatallal. Habár elég komoly is lehet, viszonylag ritka betegség.

Mi is a toxikus sokk szindróma?

Ha nő vagy, bizonyára már hallottál erről a betegségről, hiszen gyakran a tamponhasználattal hozzák összefüggésbe. Ez azért van, mert a legkorábbi, 1970-es esetek többsége nagy nedvszívóképességgel rendelkező tamponok használatához köthető. Azóta jobb minőségű tamponokat gyártanak és az emberek jobban odafigyelnek a gyakori cserére. Manapság a TSS eseteinek fele a menstruációval hozható kapcsolatba, de nem feltétlenül a tamponokkal. Megtörténhet, ha a baktérium bekerül a szervezetbe nyílt seben keresztül, műtét során, égési sérülésnél, szülésnél vagy bárányhimlőnél. Mindezek persze ritka esetek.

A TSS egy olyan betegség, amely az egész testet érinti. Két baktérium okozza: a sztafilokokkusz és a sztreptokokkusz. Ezek a baktériumok mérget termelnek és egy gyengébb szervezet immunrendszere nem tud velük harcolni, ekkor jön létre a TSS.

Tünetek

  • Magas láz
  • Vérnyomáscsökkenés
  • Kiütések
  • Hányás, hasmenés
  • Gyengeség, izomfájdalom
  • Piros szem, száj, torok, nemi szerv
  • Fejfájás, zavartságérzet

Mivel lehet megelőzni?

A nyílt sebeket fertőtlenítsd és kösd be. Gyakran cserélj rajtuk kötést. Nagyobb sebeknél érdemes néha ellenőrizni azokat. Ha bedagadt, fáj, pirossá válik, esetleg lázad is van, azonnal hívj orvost.

Amennyiben nő vagy, használj betétet tampon helyett. Ha tampont használsz, válassz kevésbé nagy nedvszívó képességűt, mindig moss kezet mielőtt felhelyeznéd, és tartsd őket inkább a hálószobában, mint a fürdőben.

Mit csinálnak az orvosok?

A TSS egy sürgősségi eset, ha azt gyanítod, hogy neked vagy valakinek a közeledben ez lehet a baja, azonnal hívj orvost, aki majd eldönti mi a teendő. Ha a doktor TSS-t gyanít, intravénás injekciót ad és antibiotikumos kezelést kezd el, amilyen gyorsan csak lehet. Valószínűleg mintát vesz a fertőzött területről, valamint egy vérvételre is lehet számítani. Eltávolítják a tampont, kötést, kitisztítják a sebeket, ha genny képződött, kiszívják. Akik ilyen szindrómán estek át, általában az intenzív osztályon maradnak pár napig, ahol az orvosok ellenőrizni tudják a vérnyomást, légzést és észrevehetik a szervkárosodást is, ha van.

(KamaszPanasz – K.F.)