menstruáció
#Testi problémák

Minden, amit a menstruációról tudni kell

2017.04.19.
2 perces olvasási idő

A férfi nemi működéssel szemben - amely folyamatos - a női nemi működés ciklikus. Ennek a legnyilvánvalóbb jele a menstruáció vagy menzesz. A folyamat szabályos ciklus esetén minden hónapban - nagyjából 28 naponta - megismétlődik. Mi történik ilyenkor? Milyen problémák adódhatnak?

Mi történik a menstruációs ciklus során?

A ciklus kezdete a vérzés első napja. A ciklus első néhány napján (átlagosan 4-5 nap) tehát az előző ciklus során felépült, megvastagodott méhnyálkahártya vérzés kíséretében lelökődik, mivel nem jött létre terhesség. A hormonszintek fokozatos növekedése már ebben a szakaszban elkezdődik, és ebből kifolyólag a petefészekben több petesejt is elkezd érni (végül aztán havonta általában csak egy petesejt jut el a teljesen érett állapotig), valamint a méhnyálkahártya fokozatosan vastagszik (azért, hogy megtermékenyülés esetén tápanyagban dús vérrel tudja ellátni a beágyazódó embriót).

A ciklus középidejében (szabályos ciklus esetén) a petesejt megérik, és kiszabadul a petefészekből, a petevezetőbe jut, innen vándorol a méh ürege felé. Amennyiben nem történik megtermékenyítés, a nyálkahártya a ciklus vége felé elkezd elsorvadni, és aztán az újabb vérzés kíséretében leválik. Természetesen a havi ciklikus változásai az egyéb szerveket is érintik (méhnyak, hüvely, emlők stb.). Normális esetben a ciklus időtartama 21-35 nap. Az első menstruációt követő időszakban a vérzés sok esetben rendszertelen, rendszerint másfél-két év alatt válik szabályossá.

Melyek a menstruáció előjelei?

A nők egy része semmilyen előjelet és semmilyen kellemetlenséget nem tapasztal, másokat pedig kifejezetten megviselnek a ciklussal együtt járó változások. A leggyakrabban tapasztalt előjelek: mellfeszülés, ingerlékenység, puffadás, alvászavar. Ezek a tünetek általában nem annyira erősek, hogy jelentősen befolyásolják a napi tevékenységet.

Miért vannak menstruációs görcsök?

A görcsök oka a méh simaizomhoz kapcsolódó részének és az izomban futó ereknek az összehúzódása (ezek az izom-összehúzódások segítik a nyálkahártya leválását). A kifejezetten erős, hosszú ideig tartó menstruációs fájdalmak hátterében állhat betegség is (gyulladás, endometriosis), de lehet alkati dolog is (szervi eltérés nélkül). Ha a fájdalom, a görcsök a mindennapi tevékenységet is befolyásolják, akkor orvoshoz kell fordulni, hiszen az állapot kezelhető.

Hogyan használd a menstruációs naptárt?

Bármikor szükség lehet arra (akár csak egy nyaralás kapcsán is), hogy lássuk, mikorra várható(k) a következő vérzés(ek). Ha valaki már él szexuális életet, akkor még inkább fontos, hogy ismerje a ciklusa sajátosságait (milyen gyakran jön meg a vérzés, hány napig tart stb.), hogy időben kiderüljön egy esetleges terhesség. Ezért érdemes menstruációs naptárt vezetni. Ebben rögzíteni kell, hogy melyik napokon volt vérzés, milyen erősségű volt (pl. különböző magasságú kis oszlopokkal) volt-e fájdalom, volt-e a ciklus során bármilyen egyéb eltérés (pl. pecsételő vérzés stb.) Gyermeket tervező hölgyek esetén az ébredési hőmérséklet vezetésére is van mód, ez a nőgyógyász számára igen hasznos információ lehet.

Mit jelezhet a menstruáció késése?

Amennyiben egy nő él szexuális életet, akkor a vérzés késése esetén minden esetben fel kell merüljön a terhesség (akkor is, ha védekeztek, hiszen egy módszer sem képes 100%-os védelmet biztosítani). A stressz, szorongás gyakran felelős a menstruáció késéséért. A nagyobb betegségek, kimerültség, jelentősebb fokú testsúlyváltozás szintén okozhatnak vérzészavart. Természetesen szervi eltérés (pl. petefészekciszta) is lehet a kiváltó ok.

Milyen tünetek előzik meg a menstruációt?
Kutatások igazolják, hogy a nők körülbelül a 85%-a tapasztal valamilyen premenstruációs tünetet néhány nappal a menzeszük kezdete előtt. Tovább a cikkhez

A kimaradt menstruáció okai – Mikor fordulj orvoshoz?

A vérzés kimaradása esetén elsőként a terhességet kell kizárni (aktív szexuális életet élő nő esetén), vagyis terhességi tesztet kell csinálni. Negatív eredmény esetén a tesztet 2-3 nap múlva javasolt megismételni.

Ha a menstruáció kimaradását egyéb tünetek is kísérik (pl. jelentős fokú testsúlyváltozás, pszichés problémák, vérnyomás ingadozása stb.), akkor lehetőleg mihamarabb, de legkésőbb három hónap kimaradás esetén orvosi vizsgálatra van szükség (hiszen akár belgyógyászati betegség is okozhatja ezt a tünetet).

(Szerző: Dr. Szimuly Bernadett, WEBBeteg.hu)

Kapcsolódó cikkek