menstruáció
#Szülőknek

Első menstruáció: kényes téma

2014.06.04.
3 perces olvasási idő

Hogyan beszélhetnek lányukkal az első menstruációról, és mik a leggyakrabban felmerülő kérdések?

„Mik ezek, anya?” – kérdezte egy 7 éves kislány az anyukája fiókjában lévő tamponok közt matatva. Az anya felkészületlenül rögtönözte: „Ablakot tisztítok velük, drágám!” Ön tudja, hogy mit mondana, ha hasonló kérdést kapna lányától? A váratlan helyzetre érdemes felkészülnie, mert az hamarabb felmerülhet, mint gondolná.

Bár az első menstruáció ideje átlagosan 12 éves korra esik, vannak lányok, akiknél korábban jelentkezik a havi vérzés. A legtöbb lány már ezelőtt figyelemmel kíséri a sok apró változást, ami testében zajlik – 9-10 éves kor körül például a mellek is növekedésnek indulnak. Ez általában 2 évvel előzi meg az első havi vérzést, innen Ön is tudhatja, hogy az már nincs messze. A hónalj- és szeméremszőrzet általában az első menstruáció előtt 6 hónappal jelenik meg.

Az lenne a legjobb, ha a menstruációról való beszélgetés nem egy különleges esemény lenne – hanem azt több, a test normális fejlődéséről szóló beszélgetés előzné meg. Ezt egészen kicsi korban el lehet kezdeni, mindig a gyermek korának megfelelően kezelve az adott témát.

7 tanács a lányával való beszélgetéshez

1. Beszéljen a menstruációról általánosságban!

A gyerekek könnyebben megértik a dolgokat, ha természetes kontextusban beszélünk róluk. Például: „Tudod, amikor megnősz, olyan lesz az alakod, mint anyáé. Nagyobbak lesznek a melleid, és a szőröd bizonyos helyeken elkezd növekedni. A tested sokféle változáson megy át mindaddig, amíg felnőtt nővé nem válsz.”

2. Beszéljen a konkrétumokról, mikor lánya idősebbé válik!

Mondjon el többet arról, hogy mi a menstruáció: hogy mire számíthat, milyen lesz az első havi vérzése, és hogy a menstruáció azt jelzi, hogy a nő a szexuális együttlét során teherbe eshet.

menstruáció: tampon és betét

3. Válaszoljon egyszerűen, tényszerűen, lánya korának megfelelő módon!

Ne legyen körülményes vagy túlságosan részletező csak azért, mert zavarban érzi magát. Ha elsős kislánya rábukkan egy doboz tamponra, elég, ha annyit mond: „Anya ezt használja minden hónapban, amikor megjön a menstruációja”, ahelyett hogy részletes magyarázatba kezdene a menstruációs ciklust, az ovulációt, és a női test anatómiáját illetően.

4. Próbálja megtudni, hogy lánya pontosan mire kíváncsi!

Nem elég feltételezni, hogy gyermeke mit nem ért: inkább menjen biztosra. Lehet, hogy lánya valami furcsaságot hallott az iskolában a menstruációval kapcsolatosan, amit azóta se tud kiverni a fejéből – kérdezzen rá, pontosan mit mondtak neki! Valószínűleg korrigálnia kell a kétes információt.

5. Támaszkodjon a saját tapasztalataira!

Arra a szülői kérdésre, hogy: „Van bármilyen kérdésed?” a legtöbb gyerek nemmel felel. Közelítse meg más oldalról a dolgot, és keltse fel gyermeke figyelmét egy személyesebb nyitómondattal: „Tudod, amikor annyi idős voltam, mint te, nagyon féltem az első menstruációtól, mert azt hittem, hogy fájni fog. Te aggódsz emiatt?”

6. A „nem tudom” is megfelelő válasz lehet

A szülők néha olyan kérdéseket kapnak, amire nem tudnak azonnal válaszolni. Ilyenkor nem szégyen úgy válaszolni: „Nem tudom, de majd gondolkozom rajta, és visszatérünk a témára”. (De ne felejtsünk el valóban visszatérni rá!)

7. Egy könyv vagy egy videó önmagában nem elég

Ezek megfelelő kiindulópontjául szolgálhatnak a menstruációról szóló beszélgetésnek, de önmagukban nem állják meg a helyüket. Olvashatják a könyvet együtt, vagy megnézhetik a filmet kettesben, de utána mindenképpen beszéljék meg a témát.

Mit szeretnének tudni a lányok az első menstruációról?

A pubertáskor közeledtével a lányokat egyre inkább izgatja a testükben végbemenő változás. Emellett legtöbbjükben van némi aggodalom, félelem, és persze rengeteg kérdés az első menstruációval kapcsolatosan. Melyek azok, amelyek leggyakrabban felmerülnek?

Mi van, ha az iskolában jön meg először a menstruációm?

Ez a gondolat a legtöbb lányban felmerül. Mondja el neki, hogy első alkalommal valószínűleg csak egy nagyon kis vérzést fog tapasztalni, amit alig érzékelhet. Készítse fel a lehetséges megoldásokra: például hogy tegyen be a táskájába egy-két betétet a biztonság kedvéért, vagy ha semmi sincs nála, a fehérneműbe rejtett WC-papír is jó szolgálatot tesz egy rövid ideig.

Még nem menstruálok, de egy ideje fehér váladék van a fehérneműmben – miért?

Sok lányt aggodalommal tölt el a váladékozás, mert azt hiszik, hogy az valamilyen betegségnek a jele. Nyugtassa meg, a lányát hogy a hüvelyfolyás teljesen normális dolog, és a hüvely tisztán tartásában játszik fontos szerepet.

Hogyan kell a tampont használni?

A tampon használat a betétnél valamivel bonyolultabb, ezért tanácsolhatja lányának, hogy kezdetben inkább betétet használjon. Már ezek is sokkal kényelmesebbek és diszkrétebbek, mint elődeik. Ha pedig késúbb úgy dönt, hogy átvált a tamponra, javasoljon neki kisebb méretet, és ez alapján döntse el később, hogy melyik számára a legmegfelelőbb. Emlékeztesse, hogy a tampont minden 4-8 órában cserélni kell, és hogy felhelyezés és kivétel előtt alaposan kezet kell mosni.

Normális vagyok?

Ha az átlagosnál egy kicsit korábban, vagy kicsit később jön meg az első menstruáció, az nem probléma. Nyugtassa meg a lányát, hogy mindenki más ritmusban fejlődik, és semmi gond sincs vele.

Az első évben nem mindenkinek áll be a menstruációs ciklusa. Mondja el lányának, hogy emiatt nem kell aggódnia, idővel a helyzet változni fog. Ezen kívül készítse fel a havi vérzéssel járó gyakori tünetekre – hogy sok nőnél előfordulnak görcsök, hangulatingadozás, fejfájás, vízvisszatartás, súlyingadozás.

Senki sem szereti a menstruációs görcsöket és más kellemetlenségeket, de minél nagyobb a tapasztalatunk, annál felkészültebben érnek minket ezek a dolgok. A fiatal lányokban az első menstruáció előtt sokféle aggodalom merülhet fel, ezért érdemes előre megbeszélni velük, hogy mire számíthatnak, és mellettük állni a kritikus helyzetben.

Ez is érdekelhet: Gyakori kérdések az első menstruációról

(KamaszPanasz - M. N., forrás webmd.com)