tini alkoholizmus
#Szülőknek

Tini alkoholizmus: 4 módja annak, hogy megelőzzük

2015.11.13.
1 perces olvasási idő

A tini alkoholizmus sok szülő rémálma. Az a kor, amikor a tinédzserek először fogyasztanak alkoholt egyre korábbra és korábbra tolódik. Éppen ezért minél hamarabb meg kell tennünk a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket a következményeket.

Ha egy tini 15 éves kora előtt fogyaszt alkoholt, akkor azzal megnégyszerezi a felnőttkorban kialakuló alkoholproblémák előfordulási esélyét. Ráadásul a tini alkoholizmus csak egy újabb kapu, amely a drogfogyasztáshoz vezethet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy hogyan kezeli Ön és gyermeke az alkoholfogyastás kérdését.

Íme, 4 tipp a megelőzésért

  1. Kösse le a gyermeket rendszeres szabadidős tevékenységgel! Sokszor az unalom és a túl sok felesleges szabadidő veszi rá a tiniket az alkohol- és droghasználatra.
  2. Tűzzenek ki célokat közösen! Ha a kamasznak vannak jövőbeli céljai, illetve jól teljesít az iskolában, akkor jóval kisebb az esélye arra, hogy alkohollal vagy drogokkal kerül közelebbi kapcsolatba.
  3. Világosítsa fel csemetéjét a rá leselkedő veszélyekről – beleértve az ittas vezetést, alkoholmérgezést, illetve az alkohol és marihuána agyra gyakorolt hatását is (azaz a memória- és figyelemzavart).
  4. Próbáljanak minden este együtt vacsorázni a családdal! A rendszeres vacsorák mellett sokkal kisebb az esély arra, hogy a tini élete kisiklik, hiszen így szinte pontosan nyomon követheti mindennapjait.

A korai beszélgetés és az egyéb megelőző lépések nagy hatással lehetnek a tini későbbi döntéseire. Nagyon fontos, hogy a szülők aktív szerepet játsszanak a tini életében, az ilyen komoly dolgokról való felvilágosításban. Ha az általunk felsorolt 4 tippet követi, sokat tesz azért, hogy gyermeke egészséges felnőtté váljon, és elkerülje az alkoholizmus csapdáját.

(Gy. A.)