evés
#Szülőknek

Kényszeresen eszik a lányom?

2011.07.11.
1 perces olvasási idő

„Amikor a 14 éves lányom és a barátai nálunk vannak, azt vettem észre, hogy folyamatosan a hűtőt fosztogatják. Nem gondoltam, hogy bármi baj lenne vele, de azóta hallottam a kényszeres evés betegségéről. Mi is ez pontosan? Aggódnom kellene?”

Az evéskényszer, más néven kényszeres túlevés, különbözik egy egyszerű túlevéstől, mint amit például a pizsama partykon tapasztalunk a gyerekek körében.torta

Az evéskényszeres tinédzser erős késztetést érez, hogy túlegye magát, gyakran vesz magához egyszerre nagy mennyiségű ételt, és ha már tele van a gyomra, akkor sem áll le. Gyengének érzik magukat és nem tudják magukat kontrollálni, hogy abbahagyják az evést. A másik tünet a bűntudat és a titkolózás. Ezeket a falási rohamokat kiválthatja érzelmi stressz, amit okozhatnak a baráti körben felmerülő problémák, az iskolai nehézségek vagy konfliktus a családon belül, kezdeti depresszió.

Viszont sok tinédzsernek alapból nagyobb étvágya van, különösképpen, amíg fejlődésben vannak. Ilyenkor több tápanyagra van szükségük. Ezért elég nehéz eldönteni, hogy kamasz gyermeke valóban étkezési zavarokkal küzd-e.

Előfordulhat, hogy a lánya csak néha-néha túleszi magát, de ha úgy gondolja, problémája lehet az evéssel, beszéljen egy orvossal. Többféle kezelés áll rendelkezésre, ami segíthet a tiniknek, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben, és egy egészséges kapcsolatot alakítsanak ki az étellel.

(P. K.)