kudarc
#Szülőknek

Kudarctól való félelem leküzdése - Segítse gyermekét!

2017.02.01.
2 perces olvasási idő

Az olyan tinédzser, aki fél a hibáktól, nem biztos, hogy sok sikert fog elérni. A csapattól való félelme miatt például nem merhet csatlakozni egy kosárcsapathoz. Vagy például ha fél az egyetemi elutasító levéltől, talán nem fogja beadni a jelentkezést, így lecsúszhat a határidőről.

Míg egyes tinik a hibákból tanulnak, mások nem mernek lépni miattuk. A jó hír az, hogy megtaníthatja gyermekének, hogyan küzdje le a félelmeit. Íme, 5 tipp, amivel segíthet a kamasznak túllendülni:

1. Cél az egészséges énkép

Néha a tinik rossz következtetést vonnak le magukról a hibák miatt.

Az a tini, aki elbukik egy matek dolgozaton, azt gondolhatja magáról, hogy "Hülye vagyok." Vagy akinek nem sikerül bedobni a kosarat, úgy érezheti, hogy "Semmit nem tudok normálisan megcsinálni."

Ez a fajta negatív hozzáállás a későbbiekben hátrányosan fogja érinteni, amikor a jövőbeli kihívásokkal kell megbirkóznia.

Tanítsa gyermekét egészséges énképre! Ösztönözze, hogy kerülje a negatív gondolatokat magáról, helyette sokkal reálisabban szemlélje magát. Egy együttérző beszélgetés segíthet talpra állni a kudarc után.

2. Dicsérje az eredmény helyett az erőfeszítést!

Visszaüthet, ha az eredményt dicséri. Ha például ilyeneket mond, hogy "Büszke vagyok rád, amiért 5-öst kaptál," vagy " Te vagy a legjobb dobójátékos az egész csapatban," olyan üzenetet küldhet, mintha a szeretete a jó eredményektől függne.

Dicsérje a kemény próbálkozást, függetlenül az eredménytől! Mondja ezt, "Annyira örülök, hogy ennyit készültél a holnapi kémia dolgozatra. Úgy néz ki, igazán kifizetődött."

Ha az erőfeszítéseknek nincs eredménye, bátorítsa így, "Nagyon energikus voltál ma a pályán." Dicsérje az erőfeszítését, hangsúlyozva annak fontosságát.

3. Beszéljenek a kudarcokról!

Beszéljen gyermekével a kudarcokról! Beszéljék meg az érzéseit - akár szégyent, bűntudatot, szomorúságot vagy dühöt érez a tini. Tanítsa meg, hogyan tud megbirkózni ezekkel!

Beszéljenek olyan sikeres emberekről, akik nagyon sok kudarcot éltek meg. Mondja el, hogy a hibákból tanulni lehet. Térjenek ki arra, hogy a hibáktól való félelem sok lehetőség elmulasztásához vezethet, és beszéljék meg a lehetséges következményeit ennek a gondolkodásmódnak.

kudarc

4. Legyen Ön a minta!

Saját viselkedésével is megmutatja gyermekének, hogyan álljon ismét talpra egy-egy kudarc után. Ha nem kapja meg az állást, vagy nem tudja megkötni az üzletet, ne keressen kifogást, vagy ne tegyen úgy, mintha nem érdekelné.

Beszéljenek a csalódásról, aztán mondja el, hogy ebből a kudarcból hogyan fog tanulni, hogy a jövőben ne csalódjon.

5. Vegyen részt az iskolai életben!

Vegyen részt gyermeke oktatásában, hogy egy pozitív tanulási környezetet hozzanak létre. Vegyen részt szülői értekezleten, kirándulásokon, hogy megmutassa, figyel az oktatására.

Segítsen a kamasznak, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a tanáraival. Tanulmányok kimutatták, hogy a diákok jobban akarnak teljesíteni, ha jó a kapcsolatuk a tanárral. Ne beszéljen negatívan a tini tanárairól!

Bátorítsa gyermekét, hogy vegyen részt aktívan a problémamegoldásban a tanárral.

Néha a tinik tévesen azt a következtetést vonják le, hogy "A tanár nem szeret," vagy, hogy "Nem számít, hogy milyen keményen próbálkozok, úgyis megbuktat." Az olyan tini, aki segítséget kér a tanárától, amikor szükséges, vagy aki beszél a jegyeiről a tanárával, sokat lendít a sikerein.

Mikor kérjen szakmai segítséget?

Előfordul, hogy a kudarctól való félelem mentális probléma velejárója, mint például szorongásé vagy depresszióé, de az is előfordul, hogy a félelem ezekhez vezethet. Például az olyan tini, aki nem kezd bele egy-egy tevékenységbe, mert attól fél, hogy elbukik, fokozza a depresszióját.

Ha gyermeke félelme hatással van a tanulmányaira vagy a tevékenységeire, fontos, hogy felkeressen egy szakembert, aki segíthet.

(KamaszPanasz - S.A.; parentingteens)