kudarc
#Lélek

Mit tanítanak a kudarcok?

2021.07.24.
3 perces olvasási idő

Kudarcot vallani nem a legkellemesebb érzés. Pedig a kudarc ugyanúgy az életed része, mint a siker vagy a győzelem.

Mégis szégyellnivalónak tartod, és hagyod, hogy feltartóztathatatlanul csorbítsa az önbizalmadat, megrengesse a magadban vetett hitedet, vesztesnek, ügyetlennek és szerencsétlennek tituláld magad. A kudarc ennek ellenére mégis jó, mert ha megtanulod a helyén kezelni sok mindenre megtaníthat.

Minden cél felé vezető úton vannak akadályok

Az egyik legnehezebben változtatható alapkő az értékrendedben a kudarchoz való viszonyod. Főként, ha egész eddigi életedben arra tanítottak, hogy félj a kudarctól, kerüld el, ne kísértsd a sorsot, ne kockáztass. De valóban le lehet élni az egész életedet biztonsági játékosként, visszahúzódva? Lemondva az álmaidról, terveidről? Előfordulhat, de nem valószínű, hogy ez a boldog élet titka...

Elesni, majd felállni...

Ha teszel a vágyaid megvalósulásáért, óhatatlanul szembe találod magad kisebb-nagyobb kudarcokkal, csalódásokkal. Elkeseredsz, szégyenkezel, holott ami történt, megtörtént - innentől már nem az számít, hogy elbuktál, hanem az miként állsz talpra ebből a kritikus helyzetből, és mit tanultál általa.

Megadod magad, és egyre távolabb sodródsz az álmaidtól az önsajnálat és a kétségbeesés hullámain, vagy alkalmazkodni próbálsz a körülményekhez, és olyan lehetőségként tekintesz a problémára, ami pozitív változást hozhat a jövőben?

Minél gyorsabban döntened kell

Ne hagyd, hogy a kudarcélmény rögződni tudjon, hogy minden további cselekedetedet hátrányosan befolyásolja. Fogadd el, ami történt, vond le a megfelelő következtetéseket, majd engedd el, és lépj tovább. Ne hagyd, hogy a sikertelenségtől való félelem meggátoljon abban, hogy elérd a céljaidat - természetesen ugyanazokat a hibákat ne kövesd el újra - keress más utat.

Önsorsrontó sémák

A kudarcra ítéltség sémája örökös halogatással jár - ezek olyan önsorsrontó gondolkodásbéli és érzelmi információhalmazok, amelyek újra és újra ugyanabba a csapdába kergetnek. Félsz a kudarcoktól, tehetségtelenebbnek érzed magad másoknál- mivel folyamatosan arra fókuszálsz, hogy neked semmi sem sikerül, az életed folyamatos kudarcokból áll: elbuksz, eredménytelen, sikertelen vagy, és ez „törvényszerűen” így is marad. A kudarcra ítéltség sémája önbeteljesítő jóslatként működik: akár igaz, akár nem, amit igaznak vélsz, az előbb-utóbb megvalósul.

Mire tanítanak a kudarcok?

  • Az igazán lényeges változások az életedben csak akkor következnek be, ha elhagyod a komfortzónádat. Otthon, a négy fal közt álmodozva nem lehetsz sikeres.
  • A kudarcok ráébreszthetnek arra, hogy az életben semmi sem biztos - folyamatosan fejlődni és alkalmazkodni kell.
  • A kudarc alázatra, objektivitásra és felelősségvállalásra tanít.
  • Amig élsz, egyetlen kudarc sem számít végzetesnek: mindig van lehetőséged a folytatásra - holnap új nap virrad.
  • Soha nem tapasztalnád meg a siker érzését, ha a kudarc nem létezne.
  • Minden sikerszéria véget ér egyszer, a mélypontok pedig kifejezetten kellenek ahhoz, hogy változtatni tudj a megszokott, nem jól működő beidegződéseiden.
  • Csak akkor van vége, ha feladod, és abbahagyod. A kudarc felfogható olyan kihívásként is, aminek a leküzdése új lehetőségeket hoz az életedbe.
  • Megmutatja mindazt, ami nem működik, így segít továbblépni valami jobb felé. Kreatív gondolkodásra ösztönöz, új utakra visz.
  • A kudarc éretté és elszánttá tesz. Minél több kudarc van már a hátad mögött, annál jobban viseled, mert tudod a következőt is képes leszel legyőzni.
  • A kudarc bátorságot ad, és visszajelzést arról, hogy ezúttal is mertél kockázatot vállalni, hogy sokkal többre vagy képes, mint ahogy azt eddig hitted.
  • Fejleszti a kitartásodat és ha nem hagyod, hogy a szégyenérzet átvegye feletted a hatalmat, átélheted azt az őszinte hitet, hogy amit csinálsz, számít - és sikerre visz.
  • A kudarcok által felismerheted, hogy amit csinálsz, nem neked való - igy irányt mutathatnak a továbblépéshez.
  • A kudarcok a fejlődés és előrelépés természetes velejárói, ezért kudarckerülő magatartás helyett hosszú távon inkább az eredményorientált gondolkodásmódot és viselkedést válaszd.
  • A kudarc segít megtalálni vagy újrateremteni az elveszített értékeket - mintegy helyre teszi a dolgokat. Túl sok mindent veszel személyes ügynek, túl sok mindent veszel túl komolyan - ami nem igazán jó stratégia. Semmi sem mutatja ezt meg jobban, mint ha időről időre beleszaladsz egy nagy pofonba.
  • A kudarc ráébreszt arra, hogy nem lehet örökké félelemben élni, mert a félelem rontja a teljesítményt és csökkenti a cél elérésének lehetőségét.

A kudarc a sikerhez vezető kacskaringós út része. Nem kell félned tőle: hibázz, vallj kudarcot - vond le a tanulságot, porold le magad és menj tovább, vágj bele valami újba!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: