mókuskerék
#Lélek

Lépj ki a mókuskerékből!

2023.06.12.
2 perces olvasási idő

Gyakran eljutunk a holtpontra, ekkor úgy érezzük nincs tovább és megragadt az életünk. Mintha egyfolytában egy helyben topognánk.

Az, hogy sivár az életünk, nem ismeretlen érzés. Gyakran szembesülünk vele, hogy a napi rohanás és kapkodás valójában cseppet sem mozdítja előre az életünket. Olyanok vagyunk, mint súlyos fatörzsek a folyóban. A hullámok elsietnek mellettünk, de mi sem mozdulunk.

Mi térít el minket a céljainktól?

Elhiszed, amit gondolsz

Egy átlagos elmének napi hatvanezer gondolata van. Gondolataink felét a meglévő társadalmi körülményeink és az azokra gyakorolt hatások alakítják, míg a másik felét saját következtetéseink, a világról alkotott képünk alkotja. A gondolataink segítenek abban, hogy megértsük a körülöttünk történteket, és persze logikus, hogy a gondolatainkat igaznak is tartjuk. De pont ezek miatt a gondolatok miatt rossz vágányra is kerülhet az életünk. Kitarthatunk olyan hitek mellett, melyek már nem szolgálják az érdekeinket. Nem vagy jó a művészetekben, a sportban és a matematikában? Ezt a következtetést mikor vontad le? Valószínűleg még az általános iskolában és egyszer sem gondoltad újra végig képességeidet.

Itt az idő, hogy megvizsgáld az elveidet és megállapítsd melyek azok a gondolatok, amik fogva tartanak, és nem engednek új utakra lépni.

Másokat hibáztatni a körülményeidért

Milyen gyakran hibáztatsz másokat a saját tehetetlenséged miatt? Hányszor okoltad a szüleidet, a tanáraidat, a barátaidat, vagy a főnöködet? Hányszor használtad ezeket a mondatokat: „Ne hibáztass, nem az én döntésem volt.” „Nem én akartam így.”

Nem minden történik úgy, ahogyan mi szeretnénk. Gyakran kapunk magas labdát az élettől, legtöbbször ezt nem szeretjük visszaütni, mert jóval kényelmesebb sajnáltatni magunkat és másokat hibáztatni. De ha visszaütöd, akkor mi történik? Elgondolkodtál már rajta? Te vagy az egyetlen, aki igazán átveheti az irányítást a problémák fölött. A titok: szándék, elkötelezettség és gyakorlat. Lehet, hogy sokszor visszavetnek a problémák, de akkor is előrébb jutsz, mintha nem tettél volna semmit és már az elején, feladod.

Túl komolyan veszed az életet és magad

Az életed valahogy nem a megfelelő kerékvágásban halad, pedig te úgy érzed mindent, megteszel érte. Igazán keményen küzdesz, hogy mindent előteremts, amire csak szükséged lehet, de valami mégsem sikerül. Sokkal játékosabbnak kellene lenned, hiszen az élet is egy nagy játék, melyben sokszor veszítünk, és ritkán nyerünk.

Ezért lényeges, hogy mindent a humoros és pozitív oldaláról fogj meg. Nem szabad csak egy lapra feltenni mindent, mert ha azt az egyet elbukod, akkor összedől benned a világ, és nem veszed észre az új lehetőségeket. Vigyél minél több vidámságot a munkádba.

Fél lángon égsz

Szereted a biztonságot, mert ez a legkényelmesebb. Nem viszed túlzásba az óvatoskodást, de kockáztatni sem mersz. A spontaneitás kiveszett az életedből.

Légy következetesebb és mérd fel, hogyan tarthatnád meg az óhajtott biztonságot, ugyanakkor mit tehetnél azért, hogy elérd a céljaid. Ha nyugodtan átgondolod a lehetőségeid, rájössz majd, hogy sokkal több irányba indulhatsz, mint amit valaha is gondoltál és az élet nem is olyan ijesztő. Ha új dolgokat próbálsz ki, a világszemléleted is javulni fog, és végre különbséget tudsz majd tenni emberek és barátok között. Látni fogod, hogy ki segít a céljaid elérésében és ki az, aki csak hátráltatni akar.

A félelem zsákmánya vagy

A félelem nagyon erős érzelem. Megvéd és megakadályozza, hogy veszélyhelyzetbe keverjük magunkat. De nem csak a veszélyektől óv meg minket, hanem megfoszt csodálatos, új dolgoktól is. Mindig arra vágytál, hogy saját fodrászüzletet nyitsz, ehelyett bolti eladó vagy egy multinacionális cégnél? Ahhoz, hogy elindulj a saját utadon, szembe kell nézned a vele járó félelmeiddel is. Sikeres leszel? Talán igen, talán nem. De legalább újra felfedezed az álmaidat.

Sokszor, sokféle problémával kell majd megküzdened életed során, a legnagyobb kérdés mégis az, hogy hogyan oldod meg azokat. Légy körültekintőbb és mérd fel, hogyan viselkedj és cselekedj, hogy könnyedén túllépj és megold a nehézségeket.

(KamaszPanasz)