színek
#Lélek

A színek csodálatos világa

2024.04.20.
2 perces olvasási idő

Milyen hatással vannak ránk a körülöttünk lévő színek? Miképp érheted el általuk a kívánt hangulatot? És képes vagy másokat is befolyásolni a segítségükkel? Vajon mit mond el rólad a kedvenc színed?

Nem kérdés, hogy a színek befolyásolják a hangulatunkat. Miért öltözködnénk olyan nagy gonddal, miért festenénk be a hajunkat, hordanánk színes ékszereket, miért rendeznénk be különféle színekkel a lakásunkat, ha ez nem így lenne? A színek mindenhol körül vesznek, és érdemes rájuk egy kicsit jobban odafigyelni, hogy segítségükkel javítani tudjunk a hangulatunkon, esetleg meg tudjuk érteni a bennünk lezajló változásokat. Ha szekrényedben kezdenek túltengeni a hasonló színű ruhadarabok, lehet annak is a jele, hogy életednek egy újabb periódusába értél. Kevés olyan ember van, aki egész életén keresztül ugyanazokat a színeket kedveli és hordja. A színek stimulálják az agyat, és segítenek elérni egy bizonyos hangulatot. Vajon melyik szín milyen hatással van ránk?

Színes hangulatok

Ha fáradtnak, kedvetlennek érzed magad, és egy nehéz nap áll előtted, PIROS színnel javíthatsz a hangulatodon. Felvehetsz egy piros felsőt, előkaphatod a szekrényből a tűzpiros körömlakkot. Az is segíthet, ha a reggeli kávédat piros bögréből iszod meg. Ha kemény napod lesz, vegyél fel egy piros pulóvert, vagy fesd a körmeidet pirosra, hiszen a piros fellendíti az energiáidat.

Ha feszültnek érzed magad vagy szorongsz, a ZÖLD szín nagy valószínűséggel megnyugtat. Jót tehet egy nagy séta a parkban, majd ülj le a fűbe és hagyd, hogy megérintsenek a színek. Ha otthon vagy, igyál egy nagy csésze zöld teát. Ha a városban töltöd a napot, vegyél magadra zöld pulcsit, és deríts másokat is jobb kedvre a jelenéteddel, esetleg sétálj egy fákkal teli parkban, vagy olvass el egy könyvet a fűben.

Ha szeretnéd előhozni a kreatív oldaladat, az IBOLYA a legmegfelelőbb szín a számodra. A legújabb művészi projekted alapszínének válassz lilát, és figyeld meg a hatást.

Ha csaponganak a gondolataid és könnyen elkalandozik a figyelmed, a SÁRGA a neked megfelelő szín. A sárga segít az összpontosításban, gondolataid rendezésében. Jó kezdet lehet egy sárga lapokból álló notesz, melybe lejegyzed a tennivalóidat.

Ha több képzelőerőre és megérzésre van szükséged, az INDIGÓKÉK neked való. Az indigótól kitárul a tér, és gondolataid elkalandozhatnak az álmok felé. Egy indigókék farmer és póló segíthet elérni ezt a hatást.

Ha szomorú vagy, esetleg lecsökkent az önbizalmad, NARANCSÁRGA segítséggel juthatsz túl a rossz hangulaton. A narancssárga magabiztossá és optimistává varázsol. Legyen nálad egy narancssárga dosszié, sál, vagy pénztárca, amikor erőt vesz rajtad a lehangoltság.

Ha rosszul alszol és ideges vagy, KÉK színnel megnyugtathatod magad. Vegyél kék paplan- és párnahuzatot, ezzel alvásra fog csábítani a szobád. Amikor kék ruha van rajtad, mások is nyugodtabban viszonyulnak hozzád.

Ahol igazán fontos a színválasztás

Nem véletlen tehát, hogy a kórház falai zöldek, az iskolai tábla pedig többnyire fekete. Ugyanígy fontos, hogy a szoba, ahol alszol, és ahol tanulsz, neked megfelelő színű legyen.

Igyekezz megfigyelni a színeket akkor is, amikor a szabadban vagy! Melyek a leggyakoribbak és melyek azok amelyek csak nagyon ritkán fordulnak elő? Milyen érzéseket váltanak ki benned? Itt az idő, hogy másképp nézz a természetre.

Végül jöjjön néhány szó arról a kérdésről, amit már egész pici korunkban feltettünk egymásnak. Mondd, mi a kedvenc színed? Én megmondom, milyen vagy.

Akinek a kedvenc színe…

PIROS - általában bátor, magabiztos, erős akaratú.
NARANCS - barátságos, energikus, jókedvű és gyakorlatias.
SÁRGA - optimista, megfontolt, praktikus, szellemes.
ZÖLD - romantikus, nagylelkű és együttérző.
KÉK - nyugodt, találékony és hűséges.
INDIGÓKÉK - megértő, intuitív, kevés félelme van.
IBOLYA - kreatív, emberséges, erős jellemű.

Ha úgy érzed, valamelyik szín nyugtató hatással van rád, esetleg ihletettebbnek érzed magad, érdemes azt preferálni. Nem muszáj rögtön arra gondolni, hogy átfested a szobád: vegyél egy kék vázát vagy egy zöld ágyneműt, esetleg egy sárga pulcsit. Költségkímélően is körülveheted magad a kedvenc színeiddel.

(KamaszPanasz - M.N.)