panasz
#Lélek

Egy hét panaszmentesen: nem volt könnyű

2012.12.10.
1 perces olvasási idő

Majdnem két hónapja jött a kérés, hogy próbáljak ki valami egészen furcsa dolgot. Egy hetet, panaszkodás nélkül. Egyszerűnek tűnik, nem? Elsőre természetesen minden az... De hamar kiderült, hogy semmi sem olyan, mint amilyennek látszik, és úgy tűnik, hogy általában a legnehezebb dolgok a legtanulságosabbak.

A panaszmentes mozgalmat egy amerikai lelkész, Will Bowen találta ki, aki azt javasolta a híveinek, Tekints pozitívan a világra!hogy töltsenek el 40 napot mindenféle panasz nélkül. Ha mégis kicsúszik valami panasz a szájukon, akkor sajnos minden addigi nap kárba vész és kezdhetik előről a 40 napot.

Én egy hétig csináltam - ez sem volt könnyű. Az embernek nagyon nehéz levetkőznie a régi szokásait, és sok sok mindenen kell keresztülmennie ahhoz, hogy meglássa, hogy min kell változtatnia. A próba alatt nagyon sok dolog világossá vált számomra, főleg az , hogy elsősorban minden "vizsgálatot" magunkkal kell kezdeni.

Mindig a másik emberre mutogatunk és rögtön őket hibáztatjuk, ám mi lenne, ha néha egy kis önvizsgálat útján megnéznénk, hogy mi az, amit mi személy szerint nem csináltunk jól. Az egy hét nemcsak arra volt jó, hogy erre ráébresszen, hanem arra is, hogy megtudjam, milyen az a világ, amelyben élünk.

Kezdd magaddal a változást!

Ezt a világot mi generáljuk magunknak. Ha panaszkodunk, panaszt kapunk vissza, és ezzel még több konfliktushelyzetet hozunk létre.

A legnehezebb elindítani a változást, ám ha egyszer ez elkezdődik, akkor lassan, de biztosan minden változni fog körülöttünk. Persze mi ezt sokszor nem vesszük észre, de elég egy-egy apróság, hogy ráébresszen bennünket: a változás mindig a saját kezünkben van. Ha te létre tudsz hozni valamit, és ha te tudsz valami újat és jobbat kreálni, akkor mindenki más is tud.

A pozitív gondolkodáshoz és a panaszmentes élethez nem kell sok minden. Mindössze te és egy elhatározás!

Sok sikert hozzá!

(Gy. R.)