félelem
#Lélek

Hogyan hat ránk a félelem?

2016.08.19.
3 perces olvasási idő

Ha félelem uralja a szívedet, az megbénít. Gúzsba köt, megakadályoz abban, hogy szabad légy. A félelem az egész testedre hatással van, az összes szervedre. Az izmaid védekező mechanizmusa beindul, összehúzódnak, készülnek a harcra. Védekezik a szervezet egy ismeretlen ellenség ellen.

Ha félsz, minden idegszálad megfeszül, várja a csapást. Magyarul stresszhelyzet keletkezik. Az elme nem lát mást, csak ezt. Valami történni fog, fel kell készülni rá. Ha a félelem csak pár percig tart, az a jobbik eset.

TIPP Meglepő tippek a stressz csökkentésére

Vannak emberek, akik szinte folyton készenlétben vannak. Ha megnézel néhány vállalkozót, néha rajtuk is látni, hogy nincsenek is ott veled. Testileg vannak csak jelen, mert az elméjük éppen félelemmel átitatva várja a következő lépést. Mi lesz, ha nem sikerül? Ha elvesztem a vagyonomat? Ha nem sikerül ez a lépés? Nála a pénz az úr, ő dirigál. Neki az a legfontosabb, hogy menjen az üzlet, és gyarapodjon a vagyona. Tisztelet a kivételnek. Nem minden vállalkozó ilyen. Ugyanúgy egyszerű alkalmazottak is aggódhatnak a jövőjük miatt. Hogy el tudják-e tartani a családjukat? Arra nem gondolnak, hogy ha sokáig ilyen lesz a hozzáállásuk a dolgokhoz, akkor tényleg bevonzanak valamit. Hiszen ők tudták előre.

félelem

Romboló erő

A félelem ott rombol, ahol keletkezik. A testedben, elmédben. Először csak jön a sok negatív gondolat, már egész gondolatláncot sző az elme. Nem képes meglátni a fényt, a sötétség burkába rejtőzik. A negatív gondolatok hatására beindul a gépezet, jönnek a testi tünetek: rossz közérzet, összeszorul a gyomor, émelygés is kialakulhat. Adrenalin lökődik a véráramlatba, a szív hevesebben ver. Az agy nem képes tisztán gondolkodni, annyira a félelem hatása alá kerül.

A félelem képes legyőzni az embert, uralkodni felette

Ezért kell a negatív gondolatokat rögtön kiszűrni. Ha megvizsgáljuk, mitől félünk, bizony elcsodálkoznánk. Legtöbbször a jövőtől, egy jövőbeli történéstől. Vagyis nem is vagyunk igazából kilátástalan helyzetben. Olyan nem is létezik. Mindig van kiút, csak meg kell látnunk a fényt az alagút végén. Ezért fontos, hogy megtanuljuk átélni a jelen pillanatot. Ott nincs félelem, nincs nyugtalanság, nincs fenyegetettség, nincs ítélkezés, nincs semmilyen negatív gondolat se. Érted most már, miért annyira pihentető ez az állapot?

Kilépsz a saját történetedből, akár még nevetni is képes vagy magadon, a reakcióidon. Ez hihetetlenül nagy megkönnyebbülést ad. Ott nem érzékeled a problémád súlyát. Ha felülnézetből nézed magad, rájössz, hogy nincs is min paráznod. Útközben elvész a félelem oka. Volt, nincs.

Elhagyni egy félelmekkel, negatív indulatokkal teli zsákot nagyon felszabadító érzés

Helyette zsákba gyűjtheted a nyugalmat, békét, szeretetet, megbocsátást, jóindulatot, biztonságot és még sorolhatnám. Hidd el, ezt a másik zsákot sokkal könnyebb vinni. Nem húzza le a válladat, nem tapos a földbe. Könnyedén lépkedsz ezekkel az új kincsekkel. Szabadságot ad maga az út is. Már nem szemellenzősen lépkedsz félig vakon a félelemtől, hanem lazán lépkedsz arra, amerre a szíved mutatja.

Ezek után figyelj rá tudatosan, hogy miket raksz a zsákodba. Légy kemény bírája saját magadnak! Hiszen ha nem leszel résen, újra megtörténhet, hogy nem oda való érzés, gondolat kerül bele. Akkor újra elnehezedik a zsákod.

Van egy jó hírem: bármikor megteheted, hogy leteszed a zsákot, ha úgy érzed, hogy téged hátráltat a tartalma. Csak el kell döntened! Akár most is átvizsgálhatod, vajon mit hordasz Te a zsákodban? Vizsgáld át a tartalmát. Ami nem kell, hajítsd ki belőle, dobd a szemétbe. Szó szerint is elképzelheted ezt. Ürítsd ki azokat az érzéseket, hiedelmeket, gondolatokat belőle, amik nem szolgálnak Téged! Aztán rakd tele bizalommal, nyugalommal, hittel, biztonsággal, szeretettel, békével, jóindulattal, segítőkészséggel, és olyan dolgokkal, amelyek számodra fontosak. Aztán képzeletben vedd fel ezt a zsákot, és érezni fogod, hogy milyen könnyedén lépkedsz vele. A kedved is sokkal jobb lett, bizakodóan, mosolyogva lépegetsz az utadon.

Ha belenézel a zsákba, látod a fényt, ami megvilágítja majd az utadat.

Szabó Katilla

Szabó Katilla

Eredeti nevem Szabó Katalin. Mivel nem volt felhőtlen a gyerekkorom, hamar útkereső lettem. Mindig érdekelt a lélek is, és azt tartom, nagyon fontos, hogy naponta találjunk időt az elcsendesedésre, feltöltődésre. Nap, mint nap teszek azért, hogy egyensúlyba hozzam magam lelkileg is. Örömet okoz, ha másnak segíthetek.

Írásaim a jelenlét állapotában születnek, így talán Téged is képesek a szeretet hullámhosszára hangolni. Hogy ez mit jelent? Írásaim olvasása közben feltöltődsz, és belül visszaigazolást érzel. Érzed a sorok igazát. Megtiszteltetésnek érzem, hogy itt lehetek köztetek. Nagyobbik fiam épp átlépte a kamaszkor küszöbét, úgyhogy a problémáitok közelebb állnak hozzám, mint gondolnátok. Na meg, én is voltam tini. Ráadásul lélekben örökre fiatal maradok. Olvasd a cikkeimet olyan szeretettel, ahogy írtam!

Legutóbbi könyvem nektek, kamaszoknak szól, amely ingyenesen letölthető, címe: A vagányság határain túl

Szabó Katilla