stressz
#Lélek

Meglepő tippek a stressz csökkentésére

2017.05.10.
2 perces olvasási idő

Amikor a stressz teljesen a hatalmába kerít, és megszólalni is alig tudsz, jól jöhet, ha van pár biztos módszered, ami segít lenyugodni. Íme, néhány meglepő, de hatásos stresszoldó módszer, amik segíthetnek.

Rágj zellert!

Kutatások kimutatták, hogy a rágás csökkenti a szervezet stresszhormonjának, a kortizolnak a szintjét. A tanulmányokat rágógumival végezték, de van egy jobb mód is, amivel nem zavarjuk össze az emésztőrendszert - hiszen a rágóval az a probléma, hogy hiába rágunk, a testünk nem kapja meg azt az ételt, amelyre felkészül, amikor elkezdünk rágni.

A rágás azért hatásos feszültségoldó, mert az evés által az idegrendszer automatikusan nyugalmi állapotba kerül, valamint azért is, mert feloldja az állkapcsot, amit stresszes helyzetben önkéntelenül is összeszorítunk.

A stressz miatt gyakran megeshet, hogy rágcsálnivaló után nyúlunk. Ha zellert rágcsálunk, akkor a benne található nyugtató hatású anyagnak, az apigeninnek köszönhetően a közérzetünk is javulni fog. Nem véletlenül használják a zellert szorongás és álmatlanság ellen.

Firkálj!

A stressz konfliktushoz vezet az agyunk két féltekéje - a racionális és az emocionális részek - között, kevés helyet hagyva a komoly és a kreatív gondolatok számára. Ha olyan tevékenységbe kezdünk, ami az agyunk kreatív oldalát dolgoztatja meg, az kibillenthet minket a gondterheltségből, így alkalmat ad arra, hogy megnyugodjunk.

Tarts magadnál erre a célra tollat és jegyzettömböt az íróasztalon vagy a táskádban! Gyakorlatilag így bármikor kirajzolhatod magadból a feszültséget. Nem kell művésznek lenned, elég, ha szimplán csak egy másik tevékenységre koncentrálsz a stresszes időszakokban, és szabadnak érzed magad. Mielőtt nekilátsz, mozgasd meg kicsit az ujjaidat, hogy ellazítsd a számítógépezéstől vagy órákon át tartó jegyzeteléstől elgyötört ízületeidet.

Egyél magvakat!

A stressz ösztönösen halomnyi cukor, finomított szénhidrát és a zsír irányába vezet minket: stresszilyenkor sokkal jobban kívánjuk ezeket a finom, de káros falatokat. Nyilván a csoki vagy a sós rágcsálnivaló lesz az első gondolatod, de jó, ha tudod, hogy ezek az ételek amilyen hirtelen képesek megkönnyebbülést hozni, olyan gyorsan el is tűnnek ezek a jónak tűnő hatások.

Helyette próbálj arra törekedni, hogy étrendedben rendszeresen szerepeljenek az egészséges zsír- és proteinforrások (pl. hal, kecskesajt, mogyorófélék), és fontos, hogy alaposan rágd meg az ételt. Így megvan a recepted egy ellazító étkezésre, ami sokkal jobb, mint egy gyors „utántöltés”, ami valójában nem segít csökkenti a stresszt, csak pillanatnyi felüdülést hozhat.

Ha suliban vagy a munkahelyen szeretnél valami csokipótló finomságot, vegyél egy csomag mandulát vagy mogyorót. Ezek is csökkentik a stresszt és sokkal egészségesebbek is - sőt, finomak!

Vedd le a cipődet!

Amikor összekuszálódnak a gondolataink, segíthet, ha egy kicsit érezzük a talpunk alatt a földet. Ha a lábfejünk folyamatosan egy cipő orrába van dugva, az gátolhatja a vérkeringést, és hatással lehet a csont- és vázizomrendszerre is, ami fokozhatja a feszültséget. Ha csupasz lábfejjel ide-oda mozgatod a lábujjaidat, az pontosan az a kis izommunka, ami segít levezetni a feszültséget.

Öleld meg magadat!

Rohanunk, nem figyelünk egymásra - így előfordulhat, hogy nem kapunk annyi érintést, vigasztalást és testmeleget, amire szükségünk van a megnyugváshoz, így végül a stressz is megmarad. Különösen akkor, hogyha szingli vagy, vagy több vigasztalásra lenne szükséged, mint amennyit a párodtól kapsz, adj magadnak egy ölelést, és dörgöld-masszírozd meg magad, ahol csak jól esik, mert ez ugyanolyan oxitocin-löketet ad, mintha valaki más megölelne. Az oxitocin az a hormon, ami akkor termelődik a szervezetben, amikor szerelmesek vagyunk, és segít azt éreztetni, hogy minden rendben.

B.Zs.