stressz
#Lélek

Egyszerű stresszkezelő praktikák

2015.06.14.
2 perces olvasási idő

Stresszes vagy az iskolai vagy az otthoni dolgok miatt? Számtalan egyszerű dolgot megtehetsz annak érdekében, hogy csökkentsd a feszültséget.

Kacagj hangosan!

Tegyél be egy vígjátékot, hívj át néhány barátot, és nevessetek egy jót! Minden ilyen alkalommal több oxigén áramlik a szerveidhez, a vérkeringésed felgyorsul, és a stressz elillan. Valójában már a puszta gondolat, hogy egy jót kacagsz, elég ahhoz, hogy csökkentse a stresszhormon-szintedet.

Simogasd meg a kutyádat!

A háziállatod nem csak önzetlen szeretetet ad, hanem még az egészségednek is jót tesz. Amikor megsimogatod a kutyádat, még ha csak pár percre is, a testedben „boldogság hormonok” szabadulnak fel, például a szerotonin, prolaktin és oxitocin. Ugyanakkor ez csökkenti a felszabadult, káros stresszhormonok mennyiségét is. Ez pedig alacsonyabb vérnyomást, kevesebb idegeskedést, és még az immunitást fokozódását is jelentheti.

Pakold el a kacatjaidat!

Ha túl sok dolog vesz körül, az nyomasztó lehet, és hozzájárulhat a stresszhez. Idegességet okozhat, amikor nem találod a könyvedet, a házidat, vagy a kedvenc tolladat. Úgyhogy lomtalaníts ahhoz, hogy stresszmentesítsd magad. Tedd rendbe a fiókodat, a polcodat, és az asztalodat is egy csapásra! Egy rendezett hely megelégedést okozhat, erőt adhat. Ráadásul a tavaszi nagytakarítás egy jó mozgásfajta is, óránként több mint 250 kalóriát égethetsz el így.

Nyírd le a füvet!

A fűnyírás lehet, hogy úgy hangzik, mintha munka lenne, de a frissen nyírt fű illata tulajdonképpen megnyugtat majd. A tudósok azt mondják, hogy a frissen nyírt fűben található anyagok segítenek blokkolni a stresszhormonok felszabadulását az agyban. Csak ne felejts el füldugót viselni, hogy kiiktasd a fűnyírót, mert a túl sok hangos zaj ismét zavaróvá teheti a stressz szintedet!

Igyál egy kis narancslevet!

Ez a savanykás üdítő, ami lehet, hogy már része a mindennapi reggeli rutinodnak, meglepő módon segíthet. A kutatók szerint a C-vitamin segít a hatékonyabb stresszkezelésben, a stresszhormonok (mint pl. a kortizol) szintjének csökkentésében játszott szerepe miatt. Ezen felül még a C-vitaminban gazdag ételek, mint a narancslé, grapefruitlé, eper, vagy a kaliforniai paprika, az immunrendszered felturbózásával is hasznodra válhatnak.

Énekelj egy dalt!

Kapcsold be a rádiót vagy kezdj dúdolni a zuhany alatt! Mindegy, milyen a hangod, az énekléstől boldogabbnak érezheted magadat. Egy kutatásban részt vevő kórus tagjai azt mondták, hogy az éneklés jobb kedvre derítette őket és kevésbé stresszesek voltak tőle. Az éneklés a tartásodnak és a légzésednek is jót tehet, valamint a szívednek és az immunrendszerednek egyaránt.

Sétálj egyet!

A mozgás nagyszerű módja a stresszoldásnak. Segít abban, hogy a tested endorfint termeljen, ami a neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag) az agyban, amitől jól érzed magad. Arra is késztet, hogy koncentrálj, s ezzel segít abban, hogy elfeledd, mitől vagy ideges. Ha meleg, napos időben mozogsz, az szintén javíthat a kedélyeden. Ha gyors tempóban sétálsz legalább harminc percet, akkor pedig a napi mozgás szükségletedet is kielégíted, és annak stresszoldó előnyeit is még jobban kihasználod.

Rágózz!

A rágót többre is használhatod annál, hogy a leheletedet felfrissíted. A kutatások szerint, a rágógumi rágása a stresszt és az idegességet is csökkenti, valamint növeli a mentális teljesítményt feladatok végzésekor. Egy tanulmányban, a rágózók nem csak azt tapasztalták, hogy kevésbé voltak stresszesek, hanem kevésbé voltak rosszkedvűek és kevesebb valószínűséggel mentek orvoshoz magas vérnyomás vagy koleszterin szinttel.

Végy egy mély lélegzetet!

Az aromaterápia nem csak a gyógyfürdőkbe való. Mindegy, hol vagy, ha mélyet szippantasz a levendulából vagy rozmaringból, attól sokkal nyugodtabbá válsz. Ezeknek az aromáknak a belélegzése csökkentheti a stresszhormon, a kortizol szintjét. De önmagában a mély belégzés mozdulata is stresszoldó. A mély lélegzetvétel oxigént áramoltat a vérkeringéseden keresztül, és így segít megnyugtatni az egész testedet.

(Sz.D.L. - webmd.com)