stresszoldás
#Lélek

Egyszerű és hatékony módszer stressz ellen

2016.10.01.
1 perces olvasási idő

Az olvasás a legjobb módja a relaxálásnak. Tudtad, hogy már 6 perc alatt képes a stressz szintedet több mint 68%-kal, azaz a kétharmadával csökkenteni?

Egyes kutatások szerint az olvasás jobb módszer a stressz csökkentésére, mint a zenehallgatás, a sétálás vagy a teázás.

Az olvasás mint stresszoldó

A pszichológusok is egyetértenek ezzel az elmélettel, hiszen miközben az olvasásra és a szövegre koncentrálsz, szinte egy másik világban jársz, ellazulnak az izmaid és megnyugszik a szíved.

A kutatók a stressz szintet és a szívverést figyelték, miközben az alanyok teszteken mentek keresztül, majd többféle hagyományos relaxálási módszert próbáltak ki.

Az olvasás volt a leghatásosabb, hiszen a stressz szintjét 68 százalékkal csökkentette - mondta a kutatás vezetője, Dr David Lewis. Az alanyoknak csak csendben kellett olvasniuk, és 10 perc alatt teljesen megnyugodtak, a stressz szintjük alacsonyabb lett, mint a teszt megkezdése előtt.

Zene, tea, kávé, séta

A zenehallgatás 61%-kal csökkentette a stressz szintet, a teázás vagy kávézás 54%-kal, míg a séta szintén 54%-kal. A videojátékok 21%-kal mérsékelte a stressz szintet, ám a szívverés gyorsasága ugyanolyan gyors maradt.

Dr. Lewis így összegezte a kutatást: egy könyvben elmerülni tényleg a legjobb módja a lazításnak, relaxálásnak, főleg manapság, amikor nagyon is szükségünk van egy kis nyugalomra. Az olvasás több mint szórakozás, a nyomtatott szavak ösztönzőleg hatnak a képzelőerőnkre és megváltoztatják a tudatunkat.

Jó olvasást!

(KamaszPanasz - Gy.A., marieclaire.co.uk)