jogosítvány
#Lélek

Friss jogosítvánnyal az úton

2024.04.04.
3 perces olvasási idő

Nemrég szerezted meg a jogosítványodat? Gratulálunk! Most már hivatalosan is tagja lettél a klubnak. Csatlakoztál a sofőrök millióihoz. Valószínűleg izgatott vagy, ideges, lehet, hogy riadt is - de talán ennek a háromnak a kombinációját érzed. Hogyan vezess biztonságosan?

Bizonyára jól tudod, hogy nem mindenki vezet jól. Sokan agresszívek, vagy esetleg elábrándoznak vezetés közben, sokan nem tartják a helyes követési távolságot, vagy indexelés nélkül hajtanak be a kereszteződésbe. Az agresszív vezetők a legnagyobb veszélyforrások, mert ők okozzák a közlekedési balesetek több mint egyharmadát. A figyelmetlen vezetők is sok problémát okoznak, mert telefonálnak, üzenetet írnak, vagy esznek vezetés közben, ami nagyban elvonja a figyelmüket. Nem tudunk ellenük mit tenni, viszont elsajátíthatunk számos olyan képességet, amelyek segítségével elkerülhetjük az általuk okozott veszélyt.

Mielőtt beülsz a kormánykerék mögé, itt van néhány ötlet, hogy mindig a kezedben tartsd az irányítást!

Tudd a határaidat!

Amikor kisgyerek voltál és először biciklizni tanultál, valószínű, hogy az alapokkal kezdtél. Tudtad a korlátaidat, mindkét kezedet a kormányon tartottad, a fenekedet szorosan az üléshez préselve. Egy kis idő múlva tapasztalatot gyűjtöttél, és a biciklidet is jobban megszoktad, és megpróbáltál messzebb menni, távolabbi, hosszabb utakra.

A vezetés hasonló. Új vezetőként a kulcs az, hogy megbizonyosodj, hogy nagyon óvatos vagy, és körültekintő. Mielőtt hosszabb útra indulnál, bizonyosodj meg, arról, hogy biztonságosan le tudod vezetni az utat a sulidig és vissza. Mielőtt elkezdenéd hurcolászni a barátaidat, gyakorold a vezetést felelősségteljes felnőttel, aki rövid pórázon tart majd, aztán pedig magadban, így nem vonja el a figyelmedet társaság.

Tippek a biztonságos vezetés érdekében

Itt van néhány tipp a vezetési technikáid fejlesztésére:

Tarts be minden forgalmi szabályt! Ebbe beletartozik a biztonsági öv használata, a megállás minden egyes piros lámpánál, valamint stop táblánál, a sebességkorlátok betartása, vagy hogy tisztában vagy minden elsőbbségadási kötelezettséggel.

Ne hagyd, hogy eltereljék a figyelmed! Amikor elkezdesz vezetni, jót ötlet, ha nem viszed magaddal barátaidat, mivel eleinte igencsak figyelemelterelő lehet. Emlékezz, az utasok még egy tapasztalt vezető számára is zavaróak lehetnek. Több tapasztalattal a barátok utaztatása kevésbé lesz már stresszesebb. Az egyéb figyelemelterelő dolgok közé tartozik a telefonálás, evés, sminkelés és hangos zenehallgatás.

Maradj éber! Az éberség nemcsak egyszerűen az odafigyelést jelenti, hanem az olyan tényezők kizárását, amik csökkentik a rekcióidődet. Az alkohol kimutatottan csökkenti az ítélőképességet (ráadásul hazánkban zéró tolerancia van), a vezetési képességet, és éberséget. Az álmosan vezetésnek is hasonló hatásai vannak. A vezetés, drogok, és fáradtság keverése halálos is lehet. A felelősségteljes vezetéssel spórolhatsz is. Egy jó sofőr kisebb valószínűséggel költ sok pénzt kocsijavításokra.

Legyél tisztában a többi ember határaival is! Nem te vagy az egyedüli ember, akinek felelősségteljesnek kell lenned az utakon. Vannak agresszív és figyelmetlen vezetők, mindenféle korosztályból, és vezetési tapasztalattal. Az úton létük azt jelenti, hogy nem elég, ha te biztonságosan követed az összes vezetési szabályt.

A drogos vezetés problémája: A veszélyek nagy részét az ittas vezetés jelenti, de közel sem elegendő az, amit a drogos vezetés veszélyeiről mondanak. Az olyan dorgok, mint a marihuána, kokain, ecstasy, LSD, és sok más, pult alól vásárolt gyógyszer negatívan befolyásolhatja a rekcióidőt, és a jármű feletti kontrollt is.

Legyen menekülési útvonalad: Minden egyes szituációban a legjobb mód arra, hogy elkerüld a veszélyt, az alternatív útvonal. Mindig tartsd a kocsidat, hogy a forgalmat jól lásd, és te is jól látható legyél!

Egyéb módjai annak, hogy jobban odafigyelj a környezetedre

Tartsd be a követési távolságot! Ha túl közel vagy valaki máshoz, nem leszel képes időben reagálni, ha elveszti a kontrollt előtted, vagy a fékre tapos. Ha valaki nagyon rádáll, ne borulj ki, csak kerülj ki az útjából, és hagyd, hogy megelőzzön. Ha obszcén, vagy fenyegető mozdulatokat tesz, ne reagálj ugyanolyan viselkedéssel, és próbáld kerülni a szemkontaktust.

Ellenőrizd a tükröket! Bizonyosodj meg róla, hogy a tükreid jól vannak-e beállítva. Figyelj a környezetedre, és nézz a visszapillantóba is időnként.

Ha a környezetedben valaki szabálytalankodik, az még nem ad okot arra, hogy te is kövesd a példáját! Ha ilyet látsz, próbálj mielőbb távol kerülni tőle, és figyelmeztesd a többi vezetőt is a veszélyre!

A vezetés tanulási folyamatának nem kell a vizsgáid után véget érnie. Úgyhogy fontold meg, hogy részt veszel újra és újra tanfolyamokon, míg elég magabiztosnak nem érzed már magad a kormány mögött. Mélyítsd el a vezetési készségeidet, mielőtt társasággal hosszabb útra vállalkozol!

Ne feledd: mindig vezess biztonságosan és óvatosan, a szabályokat betartva!

(KamaszPanasz - Sz. L.)