drog
#Drog, cigi, alkohol

Vezetés drogok hatása alatt

2019.07.19.
1 perces olvasási idő

Aki drogok hatása alatt vezet autót, az nem csak a saját maga, hanem azoknak az életét is veszélyezteti, akivel az úton találkozik. A drogok, bizonyos gyógyszerek megváltoztatják a vezető ítélőképességét, vezetési képességeit, és figyelmét, ráadásul illegális is.

Számos gyógyszer hatása alatt veszélyes vezetni, még akkor is, hogyha az orvos írta fel őket. Bizonyos fájdalomcsillapítók, nyugtatók extrém álmosságot vagy szédülést okozhatnak. Ezek nagy mértékben gátolhatnak minket, mert eme szerek hatása alatt nem tudjuk tisztán meghatározni a távolságokat és a forgalmi helyzeteket.

A marihuána egy erősen halucinogén anyag, és vezetés közbeni fogyasztása - habár megnyugtathatja a vezetőt -, megváltoztatja az ítélő képességünket, ami balesetkehez, sérülésekhez vezethet.

Az izgatószerek, mint például a crack, kokain és metamfetaminok szintén befolyásolják a vezetőt. Ezeknek a drogoknak a hatása alatt a tárgyak homályosnak, vagy feltűnőnek tűnhetnek. Ha ilyen szerek befolyása alatt állsz egy baleset során, valószínű hogy le is fognak tartóztatni.

Időkeret

Bizonyos gyógyszereknek van egy időkeretük, mialatt kifejtik tudatmódosító hatásukat. Néhány típusú fájdalomcsillapító bevétele után harminc perc-egy óra múlva fejti ki teljes hatását. Ez azért veszélyes, mert a vezető nem tudhatja, hogy a gyógyszer mikor kezdi el befolyásolni a vezetési képességeit.

Egyes szerek hatása már öt percen belül jelentkezik, ilyen például a marihuána is, amely akár 5-6 óráig is tarthat mennyiségtől függően.

Ha egy ellenőrzés során kiderül, hogy a sofőr illegális anyagok hatása alatt áll, a vezető komoly vádakkal nézhet szembe, ráadásul könnyen a jogosítványába is kerülhet, bizonyos szereknél pedig szabadságvesztéssel is sújtható. A biztosítások zöme nem nyújt támogatást akkor, hogyha a vezető drogok befolyása alatt áll.

A vezetők az úton könnyen eltévedhetnek, vagy elfelejthetik, hogy hova akartak menni, ezért az is megeshet, hogy egy teljesen ismeretlen helyen lyukadnak ki, ha nem is okoztak balesetet. A vezető ilyen állapotban könnyedén kárt tehet az autóban, mások tulajdonában, veszélyezteti az önmaga és utastársai, valamint más, az úton közlekedők épségét.

(KamaszPanasz - G.V.)

Kapcsolódó címkék

drogbuli