szíroham
#Betegségek

A gyerekek is kaphatnak szívrohamot?

2010.09.23.
1 perces olvasási idő

Nemcsak a felnőtteket, az idős emberek veszélyezteti ez a gyakori sérülés, sajnos a gyerekek sincsenek biztonságban. Bár tény és való, hogy a kisgyermekeknél és a kamaszoknál, a szívroham kockázata elég kicsi, mégis nemrég egyetlen környékről 9 gyermek-szívrohamról számoltak be mindössze egyetlen hónap alatt.

A klasszikus példa Amerikában történt a 13 éves Dannel. Anyukája kardiológus-nővér. A munkája során számtalan balesetet, és szívrohamot látott már. Amikor fia erős mellkasi fájdalomra panaszkodott, ami átterjed a bal karjába, egyből felismerte: a gyermekének szívrohama volt.

Den mellkasában lévő fájdalom alapján, az első szívrohama hetedikes korában érte. A tanára észrevette, hogy sápadt és kínos izomfeszülései vannak, nem érzi jól magát, ezért kórházba küldte.szívroham

Alapos vizsgálat

Sajnos az első kórházban szívrohamra nem gyanakodtak, ezért hamar haza is engedték. A nyugtalanító és furcsa vérképek sem adtak elég indokot, hogy a szívrohamra gondoljanak. Később Dant Dr. Lane- hez vitték, aki megvizsgálta, és megállapította, hogy korábban ténylegesen volt szívrohama, így anyukája sejtése beigazolódott.

Bizonyítható előzmény nélkül

Drs John Lane és Giora Ben-Shachar – akik az ohiói kórház kardiológusai, ők kezelték Dant és további 8 másik fiatal gyermeket szívrohammal - szerint egyik gyermeknek sem volt fizikai problémája, nem volt rossz családi háttere, nem volt kövér, nem volt magas vérnyomása, és nem használt drogokat sem. Mégis szívrohamot kaptak.

Fiúknál gyakoribb

A kilenc betegből mindössze egy volt lány, ez is azt bizonyítja, ami felnőttek esetében is érvényes, hogy a fiúkat sokkal inkább veszélyezteti a szívroham, mint a lányokat. Az orvosok sajnos még csak tippelgetni tudnak, hogy mi okozhatja ilyen fiatalon ezt a betegséget, de feltevéseik szerint a szívrohamot egy olyan szívizomgörcs okozza, amely a test egy részének a vérellátását szünteti meg egy rövid időre.

(Cs. B.)