magas vérnyomás
#Betegségek

A tv és a számítógép gyermekkori magas vérnyomást okoz

2009.09.13.
1 perces olvasási idő

Az ülő foglalkozások, amelyek képernyőhöz kötődnek úgy tűnik, hogy nem is olyan veszélytelenek. Egy augusztusi tanulmány szerint, a tv képernyője, a számítógép, és az egyéb videojátékok lehetnek az okai – kortól és nemtől függetlenül – a gyermekkori magas vérnyomásnak.

Az elhízás és a túlsúly legújabb trendje, vagy mondjuk kicsit szakszerűbben válfaja, szinte mindenkiben rémületet váltott ki, ugyanis már fiatalkorban magas vérnyomásról kell beszélni. „A kardiovaszkuláris betegségeknek kialakulásának sokkal nagyobb az esélye a túlsúlyos fiataloknál. Ezt napjainkban kell megfékezni és orvosolni, nem pedig a jövőben” –írta a szerző.

Természetesen a vérnyomás nem ilyen egyszerű. Ehhez hozzájárulnak a gének, az életvitel, a különböző étkezési szokások, esetleg káros szenvedélyek. Ezek együtt határozzák meg a vérnyomást, de tény, hogy vannak tevékenységek, melyek erősen növelik.

Különösebb kapcsolatot eddig nem mutattak az ülő foglalkozások és a magas vérnyomás között, 9 éves kor alatt. David – Martinez Gomez és csapata azonban egy kutatást végzett el 111 gyermekkel, amelyek az ülő foglalkozások és a magas vérnyomás kapcsolatát vizsgálták. (57 fiú és 54 lány 3-8 évesek)

Minden résztvevőre egy ún. „gyorsulásmérőt” szereltek melyet a csípőjükhöz erősítettek. Ezt mindig viselniük kellett, ez mérte, hogy mennyit ülnek. És természetesen a szülői jelentésekre is támaszkodtak. Akik elmondták, hogy mennyit számítógépezett, tv-zett, dvd-zett vagy videojátékozott a csemetéjük, a hét minden napján.

A fiúk többet ülnek

A kutatók meghatározták, minden egyes gyermekre, hogy mennyit ül gép előtt, tv előtt, vagy videojáték előtt. Mérték a magasságát, korát, vérnyomását és súlyát is. A gyerekek átlagos „ülő” ideje 1,5 és 5 óra között mozgott.

A fiúk valamennyivel több időt töltöttek a számítógép előtt, mint a lányok, de egyéb ülő tevékenységben nem volt különbség. „Az ülő aktivitás nem igazán változtatta meg a vérnyomásértéket, legyen szó bármilyen idős, bármilyen súlyú, vagy bármilyen nemű gyermekről. Viszont, ha ez az ülő aktivitás TV-nézés, számítógépezés vagy videojátékozás volt akkor egyértelműen kapcsolatba lehet hozni a vérnyomással a tevékenységet” –írta a szerző. „A résztvevők egyharmadának maradt alacsony a vérnyomása, kétharmadának változott

„Tanulságképpen, ez a tanulmány megmutatta, hogy fiatalkorban nem függ a vérnyomás a testsúlytól, a nemtől vagy egyéb dolgoktól. Ez egészen egyszerűen a „képernyős” tevékenységektől függ. Persze kivételek vannak.

Eddig semmilyen pontos adat nem volt erre. Ez sem egy teljesen hibátlan felmérés, de mindenképpen figyelemreméltó az eredménye, és megfontolandó, hogy ezen a vonalon a kutatók tovább folytassák tanulmányaikat!

(Cs.B.)

Kapcsolódó címkék