vészhelyzet
#Betegségek

Mit kell tenned vészhelyzetben?

2014.06.23.
2 perces olvasási idő

Érdemes elvégezni egy alap elsősegélynyújtó tanfolyamot, ahol megtanítják az újraélesztést és azokat az alapfogásokat, aemlynek alkalmazásával segíthetsz egy bajba jutott emberen. A legtöbb esetben az a legjobb, ha hívod a mentőket, és vigyázol a sérültre a segítség megérkezéséig.

A következő dolgokat érdemes kézközelben tartani

A táskában: elemlámpa, tartalék elem, ásványvíz, síp, alap elsősegélynyújtó felszerelés, multifunkciós kés.
A kocsiban: hiánytalan tartalmú és állapotú elsősegélydoboz, alap túlélő felszerelés, víz, ablak kitörésére alkalmas célszerszám, multi funkciós kés, váltóruha, pokróc, rádió adó-vevő, mobil, tartalék akkumulátor.
A lakásban: rádió adó-vevő, mobiltelefon, elemlámpa, hiánytalan tartalmú elsősegélydoboz, gyógyszerek, ásványvíz, konzerv, multi funkciós kés, szigetelőszalag, pótakkumulátor, komplex túlélő felszerelés, tűzoltópalack, jelzőrakéta.

Sokkoló helyzetek

ÚjraélesztésEgy szívleállás esetén a túlélés esélye minden egyes percben 10%-kal csökken, ha nincs defibrillátor, vagy újraélesztést végző személy a bajba jutott mellett nagyon rövid időn belül. Ma már a legtöbb, emberek által sűrűn látogatott helyen (bevásárlóközpontok, plázák) van kihelyezett defibrillátor és képzett személyzet, akik baj esetén azonnal tudnak segíteni.

Ne válj a következő áldozattá!

Nem tudsz effektíven segíteni a bajba jutott másik emberen, ha közben te is veszélybe sodrod magadat, esetleg súlyosan megsérülsz. Ezért megfelelő körültekintéssel és óvatossággal, higgadtan közelíts a problémához úgy, hogy lehetőleg mindenki élve, további sérülések nélkül megússza a balesetet.

Nézz szét!

Legyél körültekintő, mielőtt a helyszínre sietnél. Figyelj oda a különféle veszélyforrásokra: gázszivárgás, kifolyó benzin, veszélyes anyag. Amennyiben kockázatos a helyzet, várd meg a tűzoltókat/mentőket, mert könnyen bajod eshet. Ha nincs más megoldás és közvetlen életveszély áll fenn, akkor próbáld meg mindenáron eltávolítani a sérültet a veszélyes övezetből, ilyenkor csak a bajba jutott kimentése számít, például ne próbálj meg oltani égő járművet. Ha több segítő kéz is akad, akkor összehangoltan kell dolgozni. Ne feledd, első az emberi élet mentése.

Vízbeesett személy esetén, ha nincs jártasságod vízi mentésben, ne menj utána, mert te is belefulladhatsz, inkább dobj oda valamilyen tárgyat, amibe belekapaszkodhat (kötél, fadarab, más lebegő tárgy). Jégbeszakadás esetén hasonlóan kell eljárni, nem szabad megközelíteni a beszakadt területet.

Ne kockáztass!

Ha a sérült személy vérzik és fennáll az esélye, hogy te is megsérülhetsz, akkor vedd elejét a fertőzés lehetőségének (használj gumikesztyűt).

(Lektorálta Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő, health.msn.com)

Kapcsolódó cikkek