klórgáz
#Betegségek

Ezért figyelj kémia órán - klórgáz az uszodában

2012.12.11.
2 perces olvasási idő

Ötven diákot, kilenc dolgozót és három pedagógust kellett kiterelni a komlói sportközpontból, amikor klórgáz keletkezett. A héten hozták a fertőtlenítőszereket, és véletlenül egy hypos flakon a sósavak közé került - a két vegyület elegyéből mérgező klórgáz keletkezett.

Hatalmas felfordulás volt csütörtökön reggel nyolc, fél kilenc körül a komlói Sportközpontál. Az utakat lezárták, tűzoltó- és rendőrautók lepték el az épület környékét. Már levegőben terjedő maró, csípős szagból is sejteni lehetett, hogy valamilyen kémia vegyszer, gáz került a levegőbe, ezért küldenek el mindenkit az intézménytől.

Ötven diák, kilenc dolgozó és három pedagógus volt a komlói Sportközpont épületében, amikor gázszivárgást jelentett a gondnok. Az eset kapcsán hat középiskolás fiatalt kórházba kellett szállítani. A Dunántúli Napló értesülése szerint a kórházba szállított gyerekek a Nagy László Gimnázium tanulói, testnevelés órájuk volt az épületben. Már az öltözőben tartózkodtak, amikor a gáz elszabadult. Valószínűleg nem jutott el hozzájuk a riasztás időben. A tanulók visszamentek a gimibe, és itt lettek rosszul, ekkor hívták hozzájuk a mentőket.

Vámos Ágnest, a Nagy László Gimnázium igazgatóját, aki megerősítette, hogy nem négy, hanem hat fiatal lett rosszul, miután visszaértek az uszodából. Hányingerre, szorító érzésre panaszkodtak a mellkasukban, fájt a szemük és a torkuk. Azonnal kihívták hozzájuk a mentőket, akik a Pécsi Gyerekklinikára szállították őket. A legutóbbi információk szerint a gyerekek jól vannak, de ma megfigyelésre mindenképp benntartják őket.

A diáklányok elmondták, az öltözőből jöttek lefelé, amikor maszkos tűzoltókkal találkoztak a lépcsőn, akik nem is értették, hogy lehettek még az intézményben a tanulók. Az esetből nagyon tragédia is lehetett volna, hiszen holnap reggeltől kézilabda mérkőzések és diákolimpia lesz a csarnokban, számos résztvevővel – bár ezek megrendezése most kérdésessé vált. Értesüléseink szerint az általános iskolás gyerekeket már elvitték a játszótérről egy külön busszal, addig a vízmű biztosította számukra tiszta ivóvizet.

Nagy Ildikó, az intézmény vezetője a Dunántúli Naplónak elmondta, a héten hozták a fertőtlenítőszereket, és véletlenül egy hypos flakon a sósavak közé került. Ma reggel a fertőtlenítésre készülve összeöntötték a kettőt, amiből azonnal klórgáz képződött. Amint az illetékes ezt észrevetette, mindenkit értesített, a gyerekeket pedig rögtön kivitték az uszodából, ahol éppen úszásoktatáson vettek részt.

A klórgázról

Sósavval együttesen használva a hypo-t a klórgáz mellett hidrogén-klorid (HCl), azaz sósav gáz is a levegőbe jut, melyek egyenként is, de együttesen különösen súlyosan mérgező hatásúak, különösen zárt helyiségben alkalmazva. A klórgáz-mérgezés tünetei a belélegzett klórgáz koncentrációjától függnek.

Klórgáz mérgezés elsősegély
Gyakori háztartási baleset a klórgáz mérgezés, mely például hypo és vízkőoldó összeöntésekor képződik, és belélegezve életveszélyes tüdővizenyőt okozhat. A súlyosság a belélegzett gáz mennyiségétől függ, mely nagy koncentráció esetén perceken belül fulladásos halált okoz. Ezért minden tisztítószer használati utasítását alaposan olvassuk el, és ha van rá mód, takarítás közben csináljunk kereszthuzatot. Mi a teendő mérgezés esetén?

Enyhe esetben köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, nyáladzás, könnyezés jelentkezik. Súlyosabb esetekben az első lélegzetvételnél a gége záróizmának görcse, görcsös köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, nyáladzás, könnyezés mellett mellkasi fájdalom jelentkezhet, majd órák múlva tüdővizenyő alakul ki. Nagy koncentrációban belélegezve a gége záróizmainak és a hörgők izmainak azonnali és súlyos görcse miatt perceken belül bekövetkezhet a fulladásos halál.

Hat évvel ezelőtt műszaki hiba miatt a pécsi Bánki Donát Általános Iskola egyik helyiségében sósav került a szennyvízvezetékbe, s ezután klórgáz árasztotta el a szomszédos helyiségek légterét. Fél évvel később olimpikon sportolók is edzettek a medencében - köztük Jakabos Zsuzsa is - amikor az ANK uszodájában keletkezett klórgáz. A vizsgálat során 2006-ban rögzítették, hogy nem történt emberi mulasztás az akkori eset kapcsán. Jakabos még egy héttel az eset után is köhögött a klórgáztól.

(Forrás: bama.hu)