gyógyszermérgezés
#Betegségek

Öngyilkosság gyógyszerrel - A tinik segélykérése

2010.02.10.
1 perces olvasási idő

A kamaszok közül sajnos nagyon sokan öngyilkossági kísérlettel próbálják felhívni magukra a környezet figyelmét. Ezek közül a gyógyszerrel elkövetett mérgezés a leggyakoribb. Mik a tünetek és hogyan segíthetsz?

Az öngyilkos tinik nagyon gyakran csak a figyelmet akarják felhívni magukra, így az elsősegély, a "valaki megtalál és segít rajtam" be van építve tervükbe, így ha az elmarad, akár a végzetes kimenetel sem kerülhető el.

Vegyük észre a veszélyt, ha napok óta lehangolt ismerősünknél, családtagunknál furcsa tüneteket észlelünk: meglassulás, aluszékonyság, érthetetlen beszéd.

A Búcsúlevél jellemző biztos jel, ha megtaláljuk a beteg közelében. Ennek hiányában üres gyógyszeres dobozok, a kamrában permetszeres flakonok figyelmeztethetnek arra, hogy baj van.

Gyógyszermérgezés

Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, a szokatlanul nagy rend a konyhaszekrényen, a frissen rendbetett házi gyógyszertár és az üres szemetesvödör is gyanús lehet, így akarta eltüntetni a nyomokat.

Ha találtunk üres dobozokat, flakonokat, azt tartsuk a beteg közelében, mert a mentősöknek, a kezelőorvosnak segítséget jelent, ha tudják, mit vett be a beteg. Az elsősegély során az általános életmentési szabályok szerint járjunk el, de ebben az esetben a még eszméletén lévő beteget se hagyhatjuk egyetlen percre sem felügyelet nélkül.

Mérgezés - Mit tehetünk a segítség megérkezéséig?

Ha a beteg, aki lenyelte a mérget, nincs eszméletlen állapotban és elmúlt kétéves, akkor itassunk vele 2-3 pohár vizet és hánytassuk meg. Ha sav-, vagy lúgmérgezés történt, itathatunk a beteggel hideg tejet is, mivel a tej hígítja, közömbösíti a maró mérget, és fájdalomcsillapító hatása is van.
Tilos a hánytatás akkor, ha marószerrel (hypo, kénsav, sósav, stb.), mosószerrel, benzinnel, benzollal, petróleummal történt a mérgezés, hiszen az visszafelé áramolva is súlyosan roncsolja a nyelőcsövet.
Ha eszméletlen a beteg, fektessük az oldalára, hogy az esetleges hányadék a szájon keresztül ki tudjon folyni, megelőzve ezzel a fulladást. Továbbá rendszeresen ellenőrizzük, lélegzik-e, van-e pulzusa.

(Forrás: WEBBeteg)