evészavar
#Betegségek

Hánytatás, éjszakai evés - Táplálkozási zavarok

2010.03.03.
2 perces olvasási idő

Az ételek és a helyes táplálkozás gyakran megjelennek ezen az oldalon, és most néhány nem túl kellemes evészavarról szeretnénk tudóstani. Reméljük neked sikerül elkerülnöd mindegyiket.

Ez a lista relatíve a bizarr mentális betegségekhez és az ételekhez, és súlyhoz kapcsolódó rendellenességekkel is fedésbe hozható. Ha vannak, akik eszedbe jutnak a témával kapcsolatban, vagy te magad tapasztaltad a listán felsoroltak egyikét, vagy többet is, akkor tudasd velünk a cikk alján szereplő kommenttel.

Exorexia

Míg tulajdonképpen nem evéssel kapcsolatos betegég, szinte soha nem diagnosztizálják egy másik étkezési zavar jelenléte nélkül. Ahogy azt a betegség neve feltételezi, az exorexiások túlmennek azon az érzésen, amit egy normális ember számára egy hosszú futás, vagy az edzőteremben edzés jelent. Ez az érzés a betegségben szenvedőknél nem optimális, és gyakran erőltetik magukat a kimerülésig, vagy akár sérülésig is a tökéletes test elérése érdekében.

Éjszakai evés szindróma

Az éjszakai evés szindróma egy új betegség, és az ortorexiához hasonlóan még gyűjtik a diagnózisokat. Az éjszakai evésben szenvedők (általában túlsúlyosak, vagy súlyosan elhízottak) szinte semmit nem esznek reggelente és a nap folyamán és több mint a felét a napi kalória bevitelüknek éjszaka fogyasztják el. Gyakran tapasztalnak álmatlanságot, vagy felkelnek egy kis kényeztetésért is. Más evési zavarban szenvedőkhöz hasonlóan, az éjszakai evésben szenvedők is gyakran titkolózók a szokásaikkal kapcsolatban, és utálják beismerni hogy baj van.

Testképzavar

Míg a testképzavar az evési zavarok diagnosztizálása nélkül is létezhet, majdnem mindig a „nagy kettessel” együtt van jelen (bulimia, anorexia) és a tünetek enyhülése után is sokáig megmarad. A betegségben szenvedők meg vannak győződve arról, hogy számtalan bárminemű defektjük van, nem csak a kövérségre, csúnyaságra, rossz hajra, rossz fogakra és rossz szagra korlátozódva. Ez a normál tini bizonytalanságot a kinézettel kapcsolatban jóval felülmúlja. Amikor a beteg a tükörbe néz, valami teljesen mást lát mint a körülötte levők.

Bulimia Nervosa

A bulimia jellegzetes formája a falási/ürítési ciklusok váltakozása. Amikor a bulimiásokról van szó, legtöbben a hánytatásra gondolnak az étel eltávolítása érdekében. Míg ez az egyik leggyakoribb módja a kitisztulásnak, a bulimiások használnak vízhajtót és beöntést is. Emellett a bulimiások túledzéssel is hánytatják magukat.

A betegek tisztában vannak vele, hogy a viselkedésük mind abnormális, mind pedig taszító, így messzire mennek hogy elrejtsék ezt. Érdekes módon, azok akiknek a falási rohamaik és az ürítéseik kiegyensúlyozottak, általában normál súlyúak. Csak azok tűnnek külső jelek alapján evészavarosnak, akik többet hánytatnak, mint falnak.

Anorexia Nervosa

A legújabb kutatások 100-ból egy tinire becsülik az anorexiások számát. Már olyan fiatal lányokat is kórházba szállítottak a tünetekkel, akik mindössze 8 évesek. Az anorexiások agytérképe azt mutatja, hogy a „nem evés” függőségük pont olyan, mint a drog vagy alkoholfüggőség. Az anorexiásoknak nagy a rizikójuk a visszaesésre, mert az anorexia a többi evészavarhoz hasonlóan, és mint minden függőség soha nem múlik el.

Azok, akik részt vettek kezelésen és már nem produkálják a tüneteket, vagy más jelek alapján gyógyultnak tartják őket meg kell tartaniuk szándékukat, és ösztönzésüket az ellenőrzésre. Még évekkel később is, akár egyetlen esemény is újra kiválthatja a betegséget. Habár azok, akik kordában tudják tartani betegségüket teljesen felépülhetnek, és normálisan ehetnek, élhetnek.

(Sz.L:; Forrás: listverse.com)